06 března 2010

Central and East European Moot Competition 2010

Pokud dostanete subvenci od státu, můžete se bránit uveřejnění informace o tom, že jste dostali prostředky z veřejných zdrojů, odkazem na ochranu soukromí, respektive osobnostní práva? Pokud o vás někdo uveřejní informace na internetu, které považujete za urážlivé, které soudy jsou příslušné pro posuzování deliktní odpovědnosti pro porušení osobnostních práv podle nařízení Brusel I: tam kde je server? Tam, odkud se k informaci přistoupilo (místo čtenáře)? Tam, kde byla poškozena pověst žalobce? Konečně když se toto všechno dostane jako předběžná otázka k Soudnímu dvoru EU, může vnitrostátní sdružení jednat před Soudnímu dvorem EU jako „amicus curiae“ v řízení o předběžné otázce?

Tyto a mnoho dalších otázek budou probírány v letošním vydání Central and East European Moot Competition, která se koná počátkem května v bulharské Sofii. Zájemci o účast z českých a slovenských univerzit se mohou stále ještě hlásit …

8 komentářů:

Jakub Jošt řekl(a)...

Velmi zaujimavy case. Obzvlast si cenim uz tradicne detailne rozpisy faktov ("nielenze nove vina vytlacaju stare, ale niektore su dokonca vo flasiach so skrutkovacim uzaverom!!!!") a taktiez velmi prakticke nazvy. Atad Etavirp ma, obavam sa, bude este dlho budit zo spanku.

Tomas Pavelka řekl(a)...

Nastíněné otázky jsou zajímavé, ale přesto mám pocit, že se autorům nepodařilo vytvořit úplňe 'borderline case', což je snem kǎzdého organizátora mootu a nočni můrou všech účastníků ústící v cyklickou schyzofrenii :)

Přesto, za tým pražské fakulty můžu slíbit maximálni výkon za obě strany sporu. Držte nám palce! :)

Michal Bobek řekl(a)...

Držím palce pražskému týmu. Mohl by mi jenom upřesnit, které z otázek se mu zdají natolik jasné, že nejsou ideální k mootu?

Tomas Pavelka řekl(a)...

Netvrdím, že jsou otázky jasné, jen to není oněch 50 na 50 :) Takovou otázku zřejmě ani nelze vytvořit, aby si zároveň uchovala nějaký styk s právní realitou.

O CEEMC se ví, že se snaží o co nejvíce takových styčných míst s realitou a představuje studentům aktuální a otevřené otázky evropského práva. Jen tak lze maximalizovat "edukativní" efekt, který je asi hlavním smyslem každého mootu pro studenty VŠ.

Osobně pracuju na jurisdikci a momentálně si myslím, že existuje spíše jen jedna obecně udržitelná varianta, jak by mohl ECJ ve sporech internetových deliktů "defamation" rozhodnout. Tato varianta přirozeně vyhovuje jen jedné straně sporu.

Ke hmotněprávní části otázek se zatím nemůžu kvalifikovaně vyjádřit, i když názor mám takový, že řešení více slučitelné s acquis také favorizuje jednu stranu, a to zrovna opačnou než tu prve :)

Ale celý moot court je ještě před námi. Ostatní týmy určitě přijdou s argumenty, které mě z mého přesvědčení vyléčí. A koneckonců můžeme "jasnost" daných otázek prodiskutovat se vší parádou, pokud do Sofie přijedete soudcovat;)
Těším se naviděnou!

Anonymní řekl(a)...

Dobry den,
Zajimavy odkaz,zajimava otazka, diky za to.
Je ovsem zvlastni ze jsem o teto moznosti vubec nevedel, na webu prazske fakulty to neni, nebo jsem to prehledl?
Vyuziji, ze je zde i clen tymu, tak bych se ho zeptal, jak se lze mootu za UK ucastnit, popripade jaka jsou vyberova kriteria.
Diky moc za odpoved a rovnez drzim palce, at to vyjde.

Tomas

Tomas Pavelka řekl(a)...

No moc extra nám to nevyšlo :)

Obecné informace na stránkách mootu http://www.britishlawcentre.co.uk/emc/

Na PF UK je kontaktní osobou paní Solange Maslowski z katedry evropského práva. Pokud dáte dohromady tým, běžte se s ní domluvit na příští ročník. Týmy na CEEMC jsou maximálně 4 členné. Pokud bude mít zájem víc lidí a nedojde k dohodě, nějaká forma výběrového řízení připadá v úvahu. Za fakultu je možné vyslat jen jeden tým (kritériem v případě více týmů je kvalita psaných memorand) Alternativou je dohodnout se s jinou fakultou (ze zkušenosti z roku 2009 např. FSV) a jet za ni, organizátoři vítají co největší účast, ale jsou omezení pravidlem jeden tým/fakulta

Jinak je možné jet i na jiný moot, např Willem Vis Moot Court v mezinárodní arbitráži (Vídeň) - kontakt prof. Pauknerová, Philip C. Jessup v mezinárodním právu veřejném (Washington) nebo European law moot court (Lucemburk)(angl. a francouzsky)

Michal Bobek řekl(a)...

Dovolím si se zástupcem pražského týmu "respectfully disegrírnout" - výkon pražského týmu byl výborný.

Anonymní řekl(a)...

Velmi děkuji za info Tomáši, cením si toho. Ještě bych se zeptal, zda fakulta přispívá na úhradu nákladů, případně kolik činí výdaje na tuto akci.

Tomáš