17 července 2008

Můj milý anonyme, můj milý grafomane …

Asi se to každému už někdy stalo. Pořádáte párty nebo večeři a pozvete přátele. Pokud se jedná o větší akci, přátele přivedou své přátele. Čím větší akce, tím více přátel. Čím více přátel, tím větší pravděpodobnost, že se mezi jejich přátele přimíchají také lidé, o jejichž přítomnost nestojíte. Vlezou vám do domu a nemůžete se jich zbavit, protože vám je hloupé říkat, že „Vás tady nechceme“.

Do podobné situace jsme se postupně na Jiném právu dostali. Spolu s námi pak spousta našich přátel a milých čtenářů, kteří provázeli náš blog od dob kamenných; četli, komentovali, užívali se. Již tak nečiní; namísto nich Jiné právo ovládla skupinka anonymů, pochybných aliasů a, omlouvám se za ten výraz, grafomanů. Tito jedinci a jejich výlevy tak trochu „otrávili studnu“. Stále častěji v poslední době slýcháme, že naši rozumnější čtenáři jednak do diskusí nepřispívají (nikdo nemá zájem být do pěti minut osočen, že je blbý, že tomu nerozumí apod.) a někteří z nich pak diskuse již ani nečtou, neboť to jsou stále stejné výlevy stále stejné skupinky jedinců. To je škoda. Vyžaduje to změnu.

Coby stálí bloggeři Jiného práva jsme se proto rozhodli pro tento apel. Jedná se, řečeno výrazivem Fantomase, o poslední výstrahu před popravou. Nu dobrá, tedy asi nikoliv popravou, ale před přistoupením k razantnějším opatřením. Co budeme napříště od komentářů na Jiném právu vyžadovat:

1/ Střídmost.
Prosíme o komentářovou „střídmost“: chci-li komentovat, nejdříve si rozmyslím, co chci říci, a pak to teprve napíši. V jednom postu a vše zároveň. Čtyři či pět následných „komentářů“ od stejného autora, kde tatáž osoba buď vyjadřuje vše, co slina na jazyk přinesla, anebo radostně začíná „debatovat“ sama se sebou, nebudeme tolerovat.

2/ Relevance.
Příspěvky se týkají určitého tématu. Debata, která se pod příspěvkem rozvíjí, by se měla tohoto tématu týkat. Přirozeně je možné, že se v záchvatu debaty dojde postupem času k otázkám jiným. Postupný posun debaty je však něco jiného než připojování nesouvisejících výlevů.

3/ Žádné anonymy nebo aliasy.
O anonymech diskuse již několikrát proběhla a nikam nevedla. Takže bude asi nezbytné rozseknout celou věc poněkud autoritářsky: anonymy nebudeme tolerovat bez ohledu na to, co říkají. Stejně tak nebudeme tolerovat vymyšlená jména. Prostě buď je někdo ochoten se pod svůj názor otevřeně podepsat, anebo ať si jej píše doma do šuplíku. Přirozeně ne vždy na smyšlené jméno ihned přijdeme. Z naší zkušenosti však postupem času každý alias vyplave na povrch.

4/ Žádné osobní útoky.
Urážlivé osobní výstřelky, jakých jsme byli v poslední době bohužel svědky, budeme napříště obratem mazat.

„Komentáře“, které nevyhovují kterémukoliv z výše uvedených požadavků, budeme ihned bez výstrahy mazat. "Ihned" je třeba brát s rezervou našich časových možností. Narozdíl od některých jedinců, na které se dost z výše uvedeného vztahuje, nejsme nepřetržitě online. Pokud tedy narazíte na "komentář", který spadá do některé z výše uvedených kategorií a ještě nebyl smazán, nereagujte na něj. Za prvé za to jistě nestojí a za druhé poté, co bude objeven a smazán, tak by v návaznosti debaty vznikaly "díry".

Stejně tak budou smazány výlevy na téma, jak je Jiné právo „cenzorské, diktátorské, nedemokratické“ apod. Jiné právo je kolektivní blog, který vedou stálí přispěvatelé a jejich hosté pro milé a rozumné lidi. Ti ostatní nechť si prosím založí svá fóra, blogy či cokoliv jiného a ventilují se na nich. Přejeme jim mnoho zábavy.

Bloggeři Jiného práva