18 dubna 2007

Pozvánka na Prague Conference on Political Economy: Boudewijn Bouckaert v Praze!


S příchodem jara se množí pozvánky na konference a podobné akce (vždyť komu by se chtělo cestovat do deštivého Londýna například v listopadu, že...) Takže, tady jedna od kolegy Martina Froňka:

Jelikož je toto můj první příspěvek, jímž pronikám do světa jiného práva, pravidelný čtenář může pociťovat jistou oprávněnou nedůvěru z neznámého. Proto bych ho chtěl nejprve ujistit, že hodlám dodržovat ty postupy již zde publikujících autorů, které z tohoto blogu dělají blog jinoprávní. Vznáší-li se kdesi v platónské říši idejí i idea jiného práva, pak jsem trpělivým pročítáním mnoha zdejších příspěvků dospěl k závěru, že aby se autor dostatečně této ideji přiblížil, měl by (výčet demonstrativní):


1. Odkazovat na jiný (právnický) blog;
2. pojednat o veskrze jinoprávní tematice, law&economics, metodologii, vrtoších slavných teoretiků nebo dát k dobru nějakou tu veselou příhodu z oxbridge (zde nemohu sloužit, bohužel);
3. dělat reklamu – sobě, kolegovi, své alma mater, konferenci, článku aj.;
4. v jakékoli souvislosti zmínit své co-bloggery.

Napadají-li vás další cesty k anamnesi na ideu jinoprávnosti, sem s nimi!

Řízením (opravdu spletitého) osudu na mě připadla úloha spoluorganizovat třetí ročník
Prague Conference on Political Economy, kterou už propagovali na blogu k tomu nejpovolanějším. To, že konferenční „schedule“ zahrnuje i dva panely věnující se ekonomické analýze práva, připomínám jakožto samozřejmost.

Pozornost blogům nakloněné právnické obce bych chtěl zejména obrátit k slavnostnímu zahájení konference, kde jednu z výročních přednášek (pojmenovaných, jak jinak, po slavných právnících-ekonomech spojených s Prahou) přednese bývalý děkan právnické fakulty v Ghentu prof. Boudewijn Bouckaert, právní historik a teoretik law&economics. Kdo někdy alespoň zavadil o ekonomickou analýzu práva, jistě narazil na klíčové dílo v této oblasti, tedy
Encyclopedia of Law and Economics, kterou Bouckaert spolueditoval. Je to četba na opravdu předlouhé večery...

Těm, kteří v tomto semestru na PF UK vyslechli několik přednášek z občanského práva, bude znám Bouckaertův článek What is Property? (13 Harv. J. L. & Pub. Pol´y, str. 775-816), dílo vychválené během jedné z pověstných (často velmi obsáhlých) bibliografických poznámek profesora Cepla.

Seznam „povinné četby“ k přednášce bych si dovolil uzavřít osobně skenovanou a jinde asi nedostupnou třešničkou na dortu Bouckaertových děl, a sice článkem The Roots of our Liberties – On the Rise of Civil Society in the Medieval West [
pdf]. Jde o manuskript pojednávající o významu decentralizace a spontánního procesu objevování pravidel pro právní vývoj západní civilizace, v němž Bouckaert hojně cituje mého oblíbeného právního historika Harolda Bermana.

Nevím, zda predikce špatného víkendového počasí Petra Kuhna z L&E Blogu platí i pro pátek, nicméně rád vás na PCPE uvidím i v tento den!

10 komentářů:

Martin Froněk řekl(a)...

Jejda; Honzo, děkuji Vám za za publikaci postu, akorát jsem asi zapomněl dodat, že bych pod tím měl být podepsán já, neboť věta, že "organizujete PCPE" se na Vás jaksi nehodí:) Co pro to můžu udělat? MF.

Martin Froněk řekl(a)...

A teď jsem si všiml té úvodní věty, omlouvám se za unáhlený post:)

díky. MF

Anonymní řekl(a)...

Snad nebudu příliš off-topic(ový), když se chytím úvodu od J. K. a upozorním (samozřejmě jen ty, co nečetli ;-), nebo pozapomněli) na zábavné knihy "Hostující profesoři", Changing Places (1975)
"Svět je malý" (Small World: An Academic Romance (1984),
které ukazují, že některé rysy (nejen) konferenčního akademického provozu jsou v euroamerickém kulturním prostoru už mnoho desetiletí stejné.

Tam se (nevím ve které z nich) dočteme, že KONFERENCE POŘÁDANÁ V ČASE PLÍSKANIC. :-)

... a když už se tak přehrabuji tuto přihrádku paměti, tak všem akademikům kteří si myslí, že jsou "postiženi debilními šéfy" musí být útěchou "osud" šklebícího se Amisova Štastného Jima.

Tedy (s těmi konferencemi): "vanitas vanitatum" nebo "Nihil sub sole novum" (když už si dovoluji vystupovat na prrrávnickém webu, tak aspoň trošku latiny, že. :-))
Přeji všem pěkný den a slunečné konference s čistou vodou a pěknými horami. HB

PS: sakra, napsal jsem to správně? :-D

Jan Mates řekl(a)...

Kdyby tak chtěl profesor Cepl sepsat své bibliografické poznámky, to by bylo opravdu vynikající. Díky němu jsem objevil třeba Carletona Kemp Allena a jeho Law int he Making.

Peter Brezina řekl(a)...

kdyby tak chtel profesor Cepl sepsat cokoli... Takhle za nim ubohy student musi chodit...

A to uz som student doktorsky a prof. Cepl je pre mna len "ne zrovna uzivatelsky prijemny zdroj informacii" (tym myslim a contrario studentov, ktorych dostane na skusku, a skusa ich z toho, co nenapisal, ale co si mysli...)

jo, kdyby tak chtel prof. Cepl psat... No nic, musim se za nim stavit :)

Anonymní řekl(a)...

oprava:
KONFERENCE POŘÁDANÁ V ČASE PLÍSKANIC. :-) JE NA NIC (ještě že jsem si dal ten alibistický dodatek

ad peter brezina:
...no je vám co závidět máte to lehké (a contrario, samozřejmě) :-)))

Jan Mates řekl(a)...

A co kdyby ubohý student zkusil pana profesora popíchnout, aby něco sepsal :-)

případně můžeme rozjet petici :-)

Jan Komárek řekl(a)...

http://cepin.cz/cze/prednaska.php?ID=70

Jan Mates řekl(a)...

Já bych ještě připojil jeden odkaz, bohužel články jsou tam jen starší.

http://cepl.eu/cepl/

Peter Brezina řekl(a)...

Jo, tak to (=link od Honzy) je presne ten jediny clanok, co prof. Cepl za poslednych iks rokov publikoval (konkretne 1999). Teda opravte ma, ak sa mylim, ale raz som to uz hladal...

s tym popichnutim... raz mi (sice v hospode, ale snad to nebolo tym) povedal, ze ho desi informacni exploze, a tak nepise, aby do nej neprispieval... Ja teda zatial moc nepisem, aby trebars aj on mal priestor, ale vysledky ziadne...

Tak uz zostava asi len petice alebo voodoo... :)