17 ledna 2007

Richard A. Posner v časopise New Yorker aneb Kdy soudci vymění výlohy svých obchodů??


Jen náhodou jsem narazil na velmi zajímavý článek o Richardu A. Posnerovi, otci hnutí Law & Economics a současném propagátoru pragmatismu v soudcovském rozhodování (viz např. jeho diskuse s Brianem Leiterem, která proběhla loni na University of Chicago Law School).

Vyšel v časopisu New Yorker v prosinci 2001 a přibližuje osobnost tohoto neuvěřitelně plodného autora (nevím, jestli jsem na to někde narazil v článku R. Dworkina, nebo jsem to jen od někoho slyšel, Dworkin ale jeho produktivitu poněkud zpochybňuje; spočítal, kolik času by Posner musel jen od narození strávit čtením všech publikací, které pak ve svých článcích cituje, a vyšlo mu dost nerealistické číslo. Nicméně Dworkin patří k největším odpůrcům Posnerova pragmatismu a vůbec přístupu k právu).

Posnerovu produktivitu nicméně osvětluje tato pasáž článku, kde je líčen jeho vztah ke společnosti a různým sociálním aktivitám:
Posner prefers to avoid social life. “People don’t say interesting things,” he says. “A lot of socializing is just dull — I’d rather read a book. I have a friend, an economist who’s Swedish, and he told me that Sweden has terrible television, so people there spend their time visiting each other. But that’s worse, because when you watch television you get some information, you even get some moral instruction, you learn to be nice to single mothers or what have you, but socializing, particularly family — well, that is deadly. When you’re just talking with your friends about trivia, what’s the point?”
No, něco mi říká, že produktivní jako Posner asi nikdy nebudu...

Článek je ale zajímavý i tím, že poměrně jednoduše vysvětluje kořeny hnutí Law & Economics a také Posnerův vlastní názor na to, jak by měli soudci přistupovat k odůvodňování svých rozhodnutí. Posner to na jednom ze svých veřejných vystoupení charakterizoval takto:
There was an old Jewish joke, [...], that summed up his views of judicial writing—and of law in general, for that matter—quite well. A man walks through a ghetto in Eastern Europe and spies a mohel’s shop window (a mohel, Posner explained, is a person who performs circumcisions [tedy obřízku]). He notices to his surprise that the window is full of watches. The man asks the mohel, “Why the watches?” and the mohel says, “Well, what would you like me to put there?” Watches, Posner explained, wrinkling his nose ever so slightly, is what most of legal talk consists of—jargon, boilerplate, and patriotic flourishes. If only judges were bold enough to be candid — if only they would stop spouting pious rubbish about ethics and start talking about how the world really works—then they would take down the watches and fill their shop windows with something else.

Zajímavě o Posnerových názorech diskutuje Brian Tamanaha na blogu Balkinization, na jehož post jsem zde již upozorňoval, článek v New Yorkeru Vám ale poodhalí i Posnerovu osobnost... Musím přiznat, je to dobré čtení do tramvaje nebo ráno ke kafi (tak jsem ho dnes přečetl já), setkat se s tím chlapíkem bych ale asi ani nechtěl – zřejmě by mi brzo dal najevo, že se mnou ztrácí čas a šel si číst nějakou knihu...

4 komentáře:

Zdeněk Kühn řekl(a)...

Díky moc, tento článek jsem ztratil a neměl na něj citaci, takže děkuji dokonce dvakrát.

Pamatuji se, jak mne na tento článek upozornil Eric Stein v Michiganu - přinesl mi ho, a řekl: "Podívej se, jak jsou někteří naši američtí soudci divní." Určitě, z toho článku Posner nevyplyne jako moc sympatická osobnost. Všimněte si, že pochází z ortodoxní komunistické rodiny, jeho otec plakal, když zemřel Stalin. Z hlediska psychoanalytického možná zajímavé vysvětlení jeho metodologického postoje?

Každopádně je to skvělý právník, jeho knihy i rozhodnutí, které jsem četl, vždy provokují a jsou zajímavé, byť zdaleka ne se všemi souhlasím.

Jiri Kindl řekl(a)...

Ja bych se taky trochu pripojil k chvale Posnera, zejm. co se tyce jeho knizek v oblasti antitrustu. Jeho Antitrust Law patri ke klasice v oboru a jeho prvni edice se znacnou merou podilela (zejm. taky ve spojeni s jinymi knizkami - hlavne Borkuv - Antitrust Paradox, Bork je mimochodem take dost sverazny soudce) na zmene tendence americkeho antitrustu. Jinak co se tyce jeho vyletu do jinych pravnich (a mimopravnich - je fakt neuveritelne plodny ... takovy vseznalek a ma potrebu se ke vsemu vyjadrit ;o)) oblasti, tak moc nemuzu slouzit (s vyjimkou obecneho law & econ), ale mam pocit, ze treba na urovni moralni filosofie mu to Dworkin celkem nandava (viz napr. jeho Justice in Robes, kde byly republikovany nejake starsi clanky), ale to je jen nazor ...

Jan Petrov řekl(a)...

Třeba Posner, když se někdy zdá divný, jen provokuje nebo si dělá legraci. To se z novin nepozná.

Televize je prospěšná, protože Vám -- narozdíl od povídání s přáteli -- přinese i morální ponaučení...

Jan Petrov řekl(a)...

K Posnerovým názorům: v souvislosti s nimi jsou zajímavá úvodní ustanovení švýcarského ZGB a českého Návrhu OZ: Kde chybí zákonné ustanovení a nelze použít analogii, rozhodne soudce, jako by byl zákonodárcem (s přihlédnutím k soudní praxi a doktríně).