02 prosince 2006

Kritické právní studie a blogging


Poté, kdy jsem zde bloggoval o nočních můrách H.L.A. Harta, přináším můru nejčernější: krátkou úvahu z pole kritických právních studií (Critical Legal Studies, dále "CLS"), o které se možná Hartovi v době, kdy kritizoval americký právní realismus jako "noční můru" objektivity práva, ani nesnilo.
CLS vidí v právu především nástroj ovládání společnosti, prostředek reprodukce její hierarchie. CLS je naprosté popření objektivity práva; naopak, právo je nástrojem společenské dominance (více k CLS lze v češtině nalézt v článku J. Přibáně "Paradigmatická napětí v tzv. kritické právní vědě a hnutí Critical Legal Studies", Právník č. 7, roč. 132 (1993), 549-566).
Jedním z nejznámějších proponentů tohoto myšlenkového hnutí je Duncan Kennedy. Ten mimo jiné napsal knihu "Legal Education and the Reproduction of Hierarchy: A Polemic Against the System" (AFAR 1983) (úryvky z této knihy můžete nalézt na Kennedyho stránkách zde [pdf]). Ta se stala známou pro svoji kritiku toho, jak se na elitních právnických školách ve Spojených státech reprodukují hierarchie a konzervuje tak celý právní systém.
Nedávno jsem zabrousil na článek Franklina Snydera: "Late Night Thoughts on Blogging While Reading Duncan Kennedy's 'Legal Education and the Reproduction of Hierarchy' in an Arkansas Motel Room" [SSRN stránka]. Je ironizující kritikou Kennedyho, jenž psal svoji knihu o reprodukci právnických elit, zatímco byl sám absolventem prestižních škol a profesorem na Harvardu. Snyder, na rozdíl od Kennedyho, se zdá ví o životě "tam dole", kde se opírá společenský žebříček o tvrdou zem, mnohem více:
Kennedy was already a Harvard professor writing about how much he had to suffer in law school back when I was pulling the night shift at a liquor store-convenience mart in Long Beach, California (working alongside a guy who belonged to the Chosen Few motorcycle gang), to pay my way through Cal State Fullerton. He was making a Harvard professor’s salary when I was living next to a family of immigrants in one unheated room in a converted Quonset hut, adjacent to the largest asphalt refinery in California. Frankly, whether my professor was having a bad day or not, it did not make much of a difference in my life. When you have found yourself lying face-down on the floor, feeling a gun at the back of your head while a very agitated man keeps screaming “Open the safe, motherfucker!” the “deadly earnest” competition of Shady Hill School, Andover, Harvard, and Yale does not seem quite so central to the fate of society.
Vřele doporučuji, pamatuji se, že jsem "Late Night Thoughts" přečetl jedno ráno, když jsem si je otevřel vícemeně náhodou při práci na vlastním článku - k tomu jsem se tehdy už nedostal... Článek sám ale otevírá otázku, zda skutečnou výzvou pro existující hierarchické rozvrstvení americké právní akademie není právě blogging: přístup ke čtenáři mají všichni, a je na čtenářově volbě, zda se rozhodne číst příspěvek profesora ze školy, která je někde ve "čtvrté vrstvě", namísto článku profesora z Harvardu. Zaleží jen na kvalitě. Nedávno na toto téma proběhla - právě na Harvardu- i konference "Bloggership: How Blogs are Transforming Legal Scholarship". Jak vidno, blogosféra nemusí být řešením, neboť i ona bude okupována elitními institucemi a demokratičnost internetu zmizí. Důkazem, vedle zmíněné konference, mohou být například fakultní blogy - např. University of Chicago Law School Faculty Blog nebo blogové součásti renomovaných časopisů, jako např. The Pocket Part časopisu Yale Law Journal.
V posledně jmenovaném se objevila také diskuse na toto téma. Brian Leiter (o kterém jsem zde již také psal), upozorňuje na nebezpečí "blawggingu" s ohledem na absenci kontroly kvality toho, co se na právnických blogech objevuje (Leiter: "Why Blogs Are Bad for Legal Scholarship" ).
Tak nevím, dávejte si pozor na to, co zde na Jiném právu čtete... Na druhou stranu, konkurence ze strany "Charles University Law Faculty Blog" nám asi jen tak nehrozí. Stejně tak se obávám, že právnické elity musíme v České republice hledat jinde...

1 komentář:

Michal Bobek řekl(a)...

Za ten odkaz na Snyderův článek o Kennedym díky - moc jsem se při něm nasmál. Ten člověk ani neskrývá, jak je proti Kennedymu zaujatý... ;-)

Na druhou stranu jeho kritika je možná trochu levná - kritizovat Kennedyho za to, že ve stati z roku 1983 nebere v potaz blog a moderní komunikační technologie, respektive že nové vydání nepřepsal tak, aby to odpovídalo současnosti (když se výslovně říká, že jde pouze o přetisk), je trochu levné.

Jinak v mnoha ohledech má Snyder přirozeně pravdu. Hlavně jeho postřehy o tom, jak se harvardský profesor snaží upravit svoji knihu tak, aby vypadala jako samizdat, jsou vážně vtipné.

Zajímavé je také zasurfovat si na webu Harvard Law School a z pohledu Snydera prozkoumat, jaký tam tak přichází akademický dorost: http://www.law.harvard.edu/faculty/directory/index.php?status=6
Nadpoloviční většina životopisů těch lidí je jako přes kopírák: vystudoval fajnovou školu, během studií editorem prestižního školního plátku, po studiích clerk pro federálního soudce, k tomu nějaká ta alfa pí beta kappa a já nevíc co ještě. Ať žije revoluce...