08 února 2008

Příspěvek, který poruší hned několik přikázání (dobrého) bloggera

Ve sborníku, který připravujeme k výročí Jiného práva, formuloval Petr Bříza (který mi už v životě udělil vícero dobrých rad) desatero přikázání dobrého blogera. Jedno z nich zní:

3. Opiješ-li se, nezabloguješ! Když přijdete pozdě v noci domů unaveni z restauračního zařízení, nezapínejte už počítač. A když už to uděláte, nedívejte se na blog. A pokud se přece jen podíváte a budete mít nepřekonatelný pocit, že je třeba na něco zásadně reagovat a Váš komentář zkrátka nepočká - odolejte, protože jinak si budete ráno nebývale jisti, že by býval počkal...

Dobrá, mohu si říkat, že po dvou žejdlících Blue Moon, nebo jak se to dnešní levné pivo v Duke's jmenovalo, nejsem "unavený", a proto se na mě hypotéza Petrovy normy nevztahuje. Navíc, počítač už byl zapnutý a já se podíval na stránky Hospodářských novin, ne na blog. Nakonec, ty dva žejdlíky jsme vypili spolu s Petrem (a ještě s jedním z našich čtenářů, Jurajem Alexandrem, který se vyloupl tady v N.Y.) a on mi zítra určitě řekne, že to se mnou tak hrozné nebylo.

Ale já jsem si uložil ještě jedno sebeomezení. Alespoň chvíli to vydržím a nebudu nijak komentovat výkony současného pana prezidenta (přestože zejména na poli právním by snad bylo možné založit samostatný blog), ani volby prezidenta republiky.

Dobrá, vrtá ve mně červík, ale následující se týká volby prezidenta jen zprostředkovaně. Tak jej snad tolik neporušuji.

Když jsem si dnes "po návratu z restauračního zařízení" přečetl v Hospodářských novinách, že se pan Lisse, ředitel Ústavu práva a právní vědy, o.s. (neplést se státní institucí Ústav státu a práva) vyjádřil, že Jan Švejnar není vlastně profesorem, tak jsem prostě neodolal. Podle něj

V angloamerickém právním okruhu znamená označení profesor "učitel" a nemá spojitost s akademickými tituly. V angloamerickém právním okruhu kontinentální obdoba titulů "doc." a "prof." neexistuje, a označení docent nebo profesor označuje toliko mzdové zařazení na konkrétní univerzitě a nejedná se tedy o titul v evropském slova smyslu, který by byl udělen nastálo.

Myslím, že jsme zde několikrát diskutovali o tom, co to obnáší, stát se profesorem na právnické škole ve Spojených státech. Domnívám se, že v ostatních společenských vědách (tedy i v ekonomii) to bude ve Spojených státech podobné. Navíc pan Lisse zřejmě neslyšel o tom, že ve Spojených státech mají profesoři definitivu ("tenure").

Nevím. Možná by snad mohl pan Lisse vyjet za hranice svých obzorů (tj. za hranice ČR) a podívat se, jak to "angloamerickém právním okruhu" vlastně funguje. Anebo třeba alespoň číst náš blog? To lze i z pohodlí domova...

PS: Více z desatera naleznete v knize Jiné právo off-line, aneb co v právnických knihách nenaleznete, vydává nakladatelství Auditorium (žádejte u Vašich knihkupců v průběhu měsíce března).

PPS: Další ponor do nitra bloggerovy duše nabízí hned několik příspěvků tamtéž.

PPPS: Petrovi slibuji, že se na dlouhou dobu jedná o můj poslední prohřešek proti jeho desateru. .

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Myslím, že pan Lisse chtěl říct, že v USA je označení "professor" vázáno na práci učitele. Profesorem jste jenom do důchodu, pokud nepokračujete jako Emeritus. U nás je to (v doslovném smyslu) doživotní titul.

Guy Peters řekl(a)...

Je velice sporné, jak reagovat na totální úlety, které zřejmě seriosně nebyly ani myšleny. Lisseův příspěvek je čistý FUD a řeknu to i expressivně: sračka.

Peter Brezina řekl(a)...

hezky...

nechci se do toho nejak ponorit, bylo by to zjevne zbytecny, ale stejne jako Honza neodolam: jestli s tech dvou nekdo neni "skutecnym profesorem", tak je to jednoznacne pan prezident stavajici, nebot at ten titul cteme jakkoli, uplne jednoznacne se odkazuje k VYUCE - a ze by prof. Klaus (az na drobounke vyjimky) nekdy na VS ucil, to mi opravdu neni znamo...

Anonymní řekl(a)...

Alena Rozkošná:

ad kniha Jiné právo off-line -
chystá se prosím autorské čtení nebo nějaký večírek, kde bych mohla vyzískat podpisy autorů? :), tj. budou mít blogeři nějakou sešlost, která je otevřená i pro "jenčtenáře"?

Jan Komárek řekl(a)...

To je určitě dobrý nápad! Jen musíte mít trochu strpení, poněvadž bych o takovou příležitost setkat se s našimi čtenáři rozhodně nechtěl přijít a hádám že Petr také ne. A z New Yorku se vracíme začátkem léta.

Petr Bříza řekl(a)...

Hmmm, na "dobrý" rady jsem já expert. Ještě kdybych se jima sám řídil...;)
Ostatně i to desatero samo vyrostlo převážně ze zkušenosti vlastních prohřešků...

Ad Alena Rozkošná
Díky za milý komentář. O žádném speciálním večírku zatím nevím, ale třeba česká většina JP něco chystá a nám s Honzou o tom neřekli, aby jsme nebyli na...teda, aby to té naší americké čtvrtině nepřišlo líto.

Jinak se omlouvám, že se nevyjadřuji k obsahu postu samotného, protože nad slovy pana Lisse(ho) se dá jen nevěřícně zakroutit hlavou...

Anonymní řekl(a)...

Vážené dámy a pánové,

ačkoliv reakce, které byly vyjádřeny přede mnou, jsou naprosto trefné, nemohl jsem si pomoci a musím reagovat na to, co napsal pan Lisse.

Nevím, jak je to přesně s profesurou v USA, nicméně vím, jak je to s profesurami v ČR. Z tohoto hlediska je, podle mých informací, spíše pochybná profesura pana prezidenta Klause. Rozhodně však nepodezřívám pana pofesora Švejnara z neoprávněného užívání titulu profesor.

Jinak k tvrzení, že pan prof. Švejnar drží pouze titul Ph.D., bych rád panu Lissemu řekl, že není jednoduché obdržet "ani" titul Ph.D. na zahraniční univerzitě.

Lze si klást otázku, zda by měl kritizovat pana prof. Švejnara někdo, kdo má Ph.D., které podle všeho nelze příliš kvalitativně srovnávat s Ph.D. pana prof. Švejnara.

Anonymní řekl(a)...

Argonantus:

Musím varovat, že pan Lisse je postava nadmíru zvláštní, jak patrno i z jiných detailů jeho činnosti, a odkazovat ho na český obzor je nemožné, protože je to očividně mimozemšťan.

Pozemský původ jeho neméně zvláštní instituce se zkoumá.