03 ledna 2012

Pavel Molek: Rudé a hnědí aneb o dvou právních podáních

Mí blízcí se občas podivují tomu, jaký že jsem flegmatik. A opravdu. Procházím-li si právě uplynulý rok, vidím, že jsem se v jeho průběhu rozčílil maximálně třikrát či čtyřikrát, z toho jen dvakrát kvůli právu. Ty dva případy, kdy jsem chvíli nevěřil vlastním očím a pak se musel zvolna rozdýchat, si navíc byly náramně podobné. Nejen proto, že se týkaly práva, proto se o nich zmiňuji na tomto blogu, nejen proto, že si jejich aktéři jsou svým modem uvažování náramně podobní (byť by setkání v téže množině asi nechápali právě jako kompliment), ale hlavně proto, že v obou případech bylo podle mne použití jinak zcela přípustných procesních nástrojů paragrafovým plivnutím do tváře historie.

Prvním z těch případů, kdy jsem si musel protřít oči a podívat se na kalendář, jestli se nepíše rok 1941, ale opravdu 2011, bylo, když se mi do ruky dostala „námitka podjatosti“ proti soudnímu znalci ve věci trestního stíhání jedné ze „sociálně spravedlivých dělnic“ obviněné z propagace neonacismu. Pohoršeně krčíte obočí, kde beru jako zaměstnanec soudu tu drzost, referovat o obsahu procesního podání, o němž bych měl zachovávat mlčenlivost? Vtip je v tom, že vůbec nejde o řízení probíhající před Nejvyšším správním soudem, k němuž náležím (jak by ostatně mohlo, vždyť jde o řízení trestní), nýbrž o řízení probíhající před Okresním soudem v Mostě. A jak jsem se k němu tedy dostal? Věřte nevěřte, na internetu, konkrétně na jednom blogu, na němž bylo vyvěšeno. Vím, že akademicky čisté by bylo doplnit zde úplný odkaz na tento blog, kdy jsem jej navštívil a kdo je jeho autorem či správcem, ovšem vzhledem k tomu, že se zveřejněním té námitky podjatosti bytostně nesouhlasím (z důvodů, jež se obratem vyjeví), nebudu se podílet na její popularizaci. Ostatně na Aha či další bulvární periodika bych taky neodkazoval, takže předpokládám, že bez odkazu na bulvární blog se laskaví čtenáři taktéž obejdou.

A co že je na té námitce podjatosti podané advokátem JUDr. Petrem Kočím, Ph.D., tak pohoršující? Tvrzení, že soudní znalec je podjatý pro svůj „židovský původ“. Na chvíli jsem se zarazil, jestli kromě neomarxistické „frankfurtské školy“ nepůsobí v Německu také nějaká opačně zaměřená „norimberská škola“, která by udržovala ducha norimberských zákonů z třicátých let. Logika této námitky je totiž opravdu zdrcující: zaprvé, znalec nese příjmení, které by mohlo být počeštěnou podobou jednoho typického židovského příjmení. Zadruhé, jako osoba židovského původu je nepřiměřeně vnímavý k otázce šoa, antisemitismu a německého nacismu a reaguje na něj s nepřiměřenou vztahovačností. Zatřetí, je tedy podjatý v řízení, které se týká propagace neonacismu. Ani nevím, který z kroků této železné logiky mi připadá nejděsivější. Zda to, že je někomu připisován určitý rasový původ jen na základě náznaků z jeho příjmení (zbývá už jen zahrnout do námitky rozbor znalcových předků, rozměry lebky, popřípadě další fyzické znaky, jimiž „nacistická věda“ odlišovala Židy od Árijců, a dojem, že norimberské zákony nezemřely, jenom spí, by byl mrazivě dokonalý), nebo to, jaké důsledky jsou z tohoto připisovaného původu vyvozovány. Opravdu nám na počátku 21. století může byť jen prolétnout hlavou, že bychom něčí procesní práva měli omezovat jen z důvodu jeho (domnělého) rasového původu? Že si někdo nezaslouží být znalcem ve věci, protože má ten či onen „rasový původ“ (ať už to spojení znamená cokoli)? O to se pokusilo naposledy vládní nařízení č. 136/1939 Sb. ze dne 4. července 1939, o právním postavení židů ve veřejném životě, jehož část druhá upravovala „Vyloučení židů z advokacie, z úřadu notářského, z obhájcovství ve věcech trestních a z patentního zastupitelství“. Že se máme pohoršeně zadívat na toho, kdo „citlivě“ a „vztahovačně“ vnímá otázku šoa a antisemitismu? Klidně se přiznám, že jako demokraticky smýšlející Evropan narozený po druhé světové válce vnímám tyto otázky také dost „citlivě“ a „vztahovačně“, a připadalo by mi nenormální a nebezpečné, kdyby tomu bylo jinak. Jen tiše doufám, že mi kvůli tomu někdo nepřijde přeměřit, jestli nejsem „nedostatečný dlouholebec“ nebo něco podobného. Chápu, že advokát má na obranu svého klienta využít všechny nabízející se procesní prostředky, ale nemělo by být přehlédnuto, že předpona zní „vy“-užít, nikoli „zne“-užít. Budiž nám tato námitka podjatosti odstrašujícím příkladem toho, kam vede v Česku uplatňované přesvědčení, že advokát může v klientově zájmu využít opravdu vše, počínaje tvrzením neviny u klienta, o jehož vině ví (co je u nás normou, je například ve Spojeném království kázeňským přestupkem advokáta, jsem-li správně informován), a konče takovouto námitkou podjatosti, která snad musela být napsána – ať už přímo advokátem, nebo kýmkoli jiným - na klávesnici obsahující ještě klávesu dvojitého „S“.

Druhým z těch procesních nástrojů, jejichž využití jsem musel chvíli „rozdýchávat“, bylo trestní oznámení pro schvalování trestného činu, které nedávno podaly poslankyně Marta Semelová a Marie Nedvědová na sestru bratrů Mašínových, paní Zdenu Mašínovou. A za co? Za to, že si při přednášce Život a boj bratří Mašínů na Vysoké škole ekonomické dovolila schvalovat způsob, jakým její bratři spolu s Milanem Paumerem a dalšími bojovali v padesátých letech proti komunismu. Tento blog není určen k tomu, abychom zabředali do politicko-historické debaty na téma, zda mají být bratři Mašínové vyznamenáváni, či stíháni a zda formy jejich boje byly adekvátní, nebo ne, zda šlo o legitimní odpor, či ne. Ale je-li na ženu, která byla celoživotně pronásledována za to, že se nejprve její otec postavil proti nacistům a poté její bratři proti komunistům, podáno trestní oznámení za to, že na akademické půdě vyjádřila souhlas s těmito činy členů své rodiny, pokládám to za přinejmenším nevkusné. Ona sama to ovšem údajně nese s humorem, ostatně ve srovnání s tím, jaká trestní řízení proběhla za obou minulých totalitních režimů proti jejím rodičům a sourozencům, je toto trestní oznámení opravdu jen politickým plácnutím do vody.

Jak podání tohoto trestního oznámení, tak oné námitky podjatosti, je v zásadě umožněno právním řádem, a patrně nemůže být nijak právně postiženo (snad s výjimkou disciplinárního stíhání advokáta v případě oné námitky podjatosti, či za určitých okolností stíhání pro pomluvu v případě onoho trestního oznámení, pokud by obsahovala nepravdivá faktická tvrzení a bylo zveřejněno již jejími podatelkami). To jediné, co proti nim snad můžeme udělat my, kteří jsme jimi pohoršeni, je právě vyjádřit toto pohoršení. Dřív, než to, co nás dnes pohoršuje, začne být pokládáno za standardní nástroje obhajoby klienta ze strany advokáta či standardního politického boje proti svým nynějším či minulým oponentům ze strany standardních poslankyň standardní politické strany. A tak kladu v duchu obě ta podání vedle sebe a nemohu se zbavit pocitu, jako by obě byla velmi přeneseně inspirována heydrichiádou. Prvé z nich (krypto)nacismem a antisemitismem, který z něj dýchá; druhé tím, že označuje za zločin nejen ozbrojený odpor proti totalitnímu režimu, ale i schvalování tohoto odporu (vzpomínáte na povídku Vyšší princip?). Snad se autoři obou podání od sebe navzájem příliš neinspirují: pak by totiž na úctyhodnou paní Mašínovou mohl ještě podat trestní oznámení nějaký (neo)nacista za to, že schvaluje také protinacistický odboj svého otce, a členové KSČM by naopak mohli začít protestovat proti tomu, aby je soudili lidé, které pronásledoval komunistický režim, protože takoví soudci jsou k procesům padesátých let nebo třeba rozkulačování nepřiměřeně vnímaví a reagují na ně s nepřiměřenou vztahovačností...

A tak nezbývá než doufat, že autorům a zveřejňovatelům těchto dvou podání nedojde, že extrémní pravice a extrémní levice k sobě mají v mnoha ohledech stejně blízko, jako k sobě mají blízko hnědá a rudá barva, které je symbolizují. V jejich společném objetí by se naší demokracii, která jim oběma tak vadí, nedýchalo v novém roce právě volně...

215 komentářů:

«Nejstarší   ‹Starší   201 – 215 z 215
Johny řekl(a)...

Námitka je nepochybně věcně slabá, anžto dovozuje židovský původ znalce ze jména a neřeší, zda se on osobně se svým údajným židovstvím nějak výrazně identifikuje. Jinak nechápu, co by na ní mělo být nemorálního - každý má právo na spravedlivý proces a pokud má advokát podezření na podjatost znalce, myslím, že má morální povinnost námitku vznést. Aby za to byl kriminalizován se mi zdá absurdní, co je jednoduššího, než námitku zamítnout jako nedůvodnou? _Pokud_ by se znalec osobně identifikoval s židovstvím, nepochybně by s ohledem na utrpení, které židé za WW2 zažili, a vysokou míru komunitní integrity praktikujících židů, byl jeho úsudek zpochybněn. Nebylo by tedy ani v zájmu důvěryhodnosti procesu, aby vykonával svou funkci - například v USA by byl dle mého názoru nepochybně také vyškrtnut z poroty.

Jan Kasal řekl(a)...

"Už to přesáhlo míru, kterou jsem ochoten snést. V podstatě permanentně jsem na stránkách, které jsem měl posuzovat, nacházel útoky na sebe, včetně informací o svém soukromí. To jsou věci, které člověka znepokojují, zvlášť, když má dvě děti," svěřil on-line deníku TÝDEN.CZ Mazel.

Jestli tomu správně rozumím, tak znalecky posuzoval stránky, na kterých na něj útočili. Není to ukázková podjatost? Mračím se a kriticky zdvihám obočí.

Další nepodjatý, který posuzované označuje za...:
Na rozdíl od Mazla Svoboda extremistům radost udělat nechce. "Je potřeba mít určitou dávku ostražitosti a pracovat. Nevšímat si pomluv a urážek, protože tato stupidní deprivovaná hovada neumí jiným způsobem komunikovat..." řekl znalec on-line deníku TÝDEN.CZ.



Zdroj: Tyden.cz: Soudní znalec přes extremismus: Nebojím se, ale tvář neukážu

Guy Peters řekl(a)...

ad V. Loutocký. Od kdy je argumentem využití/zneužití odborného textu politikem, nota bene extrémistickým? Navíc, jak praví známé přísloví: Úspěch má mnoho otců, neúspěch je sirotek.

Jan Potměšil řekl(a)...

Ad Ondřej Rezák:
Myslím, že není třeba se omlouvat za "hon na advokáta", tedy ze strany p. Molka. Zjednodušují to a nafukují média, ne on. Převracíte též příčinnou souvislost. Prvotní impuls ke škandálu dal právě advokát okamžikem, když podepsal výtvor p. Peciny, který se jaksi neudržel. Kdo seje vítr, sklízí bouři, a jak se do lesa volá..., dodala by teta Kateřina. Když si vezmu, kolik věcí p. Pecinovi tento advokát podepsal, dodala by jmenovaná něco i o džbánu a chození pro vodu. Suplika visela na blogu p. Peciny dost dlouho na to, aby na ni upozornil kdokoliv jiný. Pokud navíc p. Pecina ex post tvrdí, že to tak vlastně chtěl, aby na jeho klientku svítila světla reflektorů a kamer, není na místě spíše poděkování?

Jan Potměšil řekl(a)...

PS:
S ohledem na délku a intenzitu kampaně p. Peciny vůči znalci Mazlovi (nikoliv soudci, jenž rozhoduje), která neustává ani nadále, spíš se stupňuje, považuji požadavek na omluvu i za poněkud nevyvážený. Nechal bych kus dohrát tak, jak je.

Anonymní řekl(a)...

Posuzování bulvarizace problému sice asi nepatří na jiné právo, přesto si dovolím podotknout, že zde se hraje především o svobodu slova. Každému z nás se může stát, že někde ujede a nějaký hodný Bretschneider vás zato dotáhne až k soudu, kde vám představí stejně vzdělaného, stejně chytrého pána, který vaše projevy bude hodnotit.

Protože se tento problém týká nás všech, je dobře, že akce (justice i aktivistů) vyvolala ostrou rekaci nás právníků i lidí v diskusích. Každý nechť si myslí o Kočího námitce co chce, ale je dobře, že se diskuse stočila na to, kdo má vaše projevy posuzovat a zda-li vůbec.

Když vidím, že někteří ztrácejí místa v centrální bance, na úřadech pro své názory na přínos jistých kultur pro Německo a německou kulturu, aby z nich veřejnost udělala následně skoro mučedníky a jejich názor se stal postupně mainstreamem, myslím, že je každá publicita v těchto věcech dobrá, i když připoustím, že samotný projev obžalované kromě mladického patosu "my přijdem a budeme krutí" neobsahuje mnoho přínosných myšlenek.

Jiří Malý

Anonymní řekl(a)...

Dávám do pozornosti rozhovor s dr. Kočím v rádiu, stojí to za to. (Pořad Zátiší, 11.1., od 37. minuty.) Jestli se vám zdá, že čím méně tu někteří diskutéři argumentují, o to víc jsou hysteričtější, poslechněte si moderátora v tom pořadu. Komunismus jsem nezažil, ale tuším že takhle nějak probíhal boj proti ideovým nepřátelům i tehdy. Člověk souzený za politický projev, jeho obhájci vyhrožováno doživotním zákazem výkonu činnosti a v rádiu vyzýván k omluvě a zpětvzetí námitky. Obdivuji Kočího ledový klid i ve chvíli, kdy si moderátor bral opakovaně do úst jeho předky, postižené holocaustem.

Nechybí ani politické školení posluchačů spolu s urážkou hosta:
Závěrem chci zdůraznit, že je nutné, ale to naši posluchači jistě tuší, říkat všem těmto formám, které jsme mohli slyšet i v přímém přenosu, formám hlouposti a někdy i zabedněnosti, zloby, zla, prostě jasné hlasité NE, NE a ještě jednou NE!

(Promiňte mou anonymitu, ale nechci být doživotně vyloučen z komory, dřív než do ní budu přijat. Vymyslet si jméno je mi trapné. Děkuji za pochopení, doba je zlá :-))

Anonymní řekl(a)...

Problém toho rozhovoru je v to, že moderátor
a) neví, že svědek může být podjatý
b) znalec podjatý být nesmí
c) Dr. Kočí neuvedl například důvod námítky, tj. zvláštní pojetí slova "vyvolení", které přináleží skutečně více teologovi než tak jak ji chámeme my.
Moderátor říkal, že chce "apelovat na jeho svědomí" atp. :-) Podobný monology v rádiu má i Ťána Fišerová a vždycky si při poslechu říkám, jestli jí toto fakt stačí. Asi ano. Kostlán "byl naštván" a "dozvěděl se od Kočího všechno, co potřeboval vědět" a to mu stačí k radosti. Podobně jsem se choval a měl ve věcech jasno, když mi bylo 24 roků, což je asi tak doba, kdy jsem přestal poslochat rádio 1:-). Z toho bych vědu nedělal, mohl jim poděkovat a ukončit rozhovor než se nechat takto hloupě urážet.

Michal Složil

Anonymní řekl(a)...

Jediný šok, který jsem v téhle kauze zaznamenal, byl z pořadu Hyde park z 13.1.12, host bývalý předseda ČAK Čermák. Po desáté minutě jsem musel TV vypnout, protože se to už vážně nedalo.. NA Kočího zaútočil silnými zbraněmi: slušnost a čestnost. Po otázce moderátora, co tím chtěl říct, odpovědět neuměl. Prý to vyloží až kárná komise. Druhý šok v cca 8. minutě. Úkolem advokáta prý není vést soud na slepé uličky, a tak mu ztěžovat práci a řízení protahovat (což prý udělal Kočí námitkou). Tedy čtěme takto: úkolem advokáta je pomáhat soudu, nikoliv klientovi. Dovedete si někdo představit ještě větší znevěryhodnění advokacie???
P. Švéda

Anonymní řekl(a)...

mimochodem jeroným janíček ze zátiší je hysterik, toho nesmíte brát příliš vážně, i když se mu nemůže upřít, že si zve dobré hosty. tohle jsem ještě neslyšel, ale stačí mi ty jeho naivní komentáře k otřepaným tématům (u komunismu horlil cosi o nevzdělanosti, aniž by sám nějakou projevil). rád si to poslechnu, ale myslím, že hyde park to nepřekoná.
švéda

Anonymní řekl(a)...

Z Týdne: http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/soudni-znalec-pres-extremismus-nebojim-se-ale-tvar-neukazu_222477.html

Ivo Svoboda: Tato stupidní deprivovaná hovada neumí jiným způsobem komunikovat.

Předpokládám, že budoucí námitka podjatosti bude spočívat v tom, že soudní znalec by neměl být zamindrákovaný hulvát, který má takový poměr k věci a osobám, že svým kritikům vulgárně nadává. Budoucí obžalovaný navíc patří zcela jistě právě mezi kritiky Iva Svobody, tudíž byl onen hulvátský projev namířen proti němu.


Michal Mazel: Nevytvořila by se žádná snadno čitelná struktura, do které by se mohli trefovat.

Souhlas, současná strukura spolupráce Policie ČR s pár vybranými spolupracovníky na pozici znalců byla již příliš čitelná a bylo až příliš vidět, že nešlo o nestranné znalce, ale dobře spolupracovníky policie.


Jinak k projevu Šlégrové jsem si přečetl posudek Josefa Zouhara a oproti tomu, co sesmolil Mazel, je relativně argumentačně kvalitní, i když si tam znalec též nepatřičně vylévá srdíčko ve věcech svých politických názorů. Též nepochopitelně zmiňuje jen ČSNS, ale opomíjí LEV 21. Nesrovnatelně vyšší kvalita tohoto posudku ovšem nemění nic na tom, že otázky v něm položené by neměly být předmětem znaleckého posuzování.

Celý text znaleckého posudku: http://www.pecina.cz/files/posudek6.pdf

Jakub Malinovský

Tomáš Pecina řekl(a)...

Ad JM:

Něco už se rýsuje, ale bude muset předejít dotaz na Komoru, zda podat námitku podjatosti z důvodu hulvátství znalce není neethické.

27. Obviněný předpokládá, že podobné expresivní výrazivo není trestnímu soudu neznámé, je však značně neobvyklé, jestliže taková vulgární apelace směřuje nikoli od obvině­ného, ale vůči němu, a to od osoby, jež by měla být nezávislým a nestranným odborníkem schopným případné emoce vůči stranám trestního řízení ovládnout a tlumit, a to nejen v řízení samotném, ale i při jiných veřejných projevech.

28. Nelze než dovodit, že shora citovaný výrok znalce je nejen zcela nevhodný a nepří­stojný (v terminologii znalce: představuje pokleslý, závadový diskurs vulgárnosti), ale též zakládá důvodnou pochybnost o jeho nepodjatosti vůči obviněnému, a je tedy, i bez ohledu na shora uváděné pochybnosti ohledně výše a způsobu účtování znalcových odměn, dalším důvodem pro to, aby soud rozhodl o jeho vyloučení.

Anonymní řekl(a)...

Dívám se, že je zde dobrá "přestřelka" naturalistů a pozitivistů...

Ke kauze podjatosti znalce. Znalec musí být nepodjatý, tj. nestranný a současně odborník. To co jsem četl za "znalecký posudek", který zveřejnil T.Pecina, tak jsem se zděsil - 1984 v praxi.
Ten znalec by měl přijít o bumážku hlavně z toho co napsal. Tady se normálně zakazují i značky oblečení, které mimochodem v cizině bežně nosí spíše majitelé tohoto oblečení černé pleti. Zkazují se čísla - dnes není ďáblovo číslo 666, ale 18 nebo 88. Dokonce registrační značka auta 1SS 1888 byla vypuštěna... Když nosí hákový kříž Dalajláma je to v pořádku, když někdo jiný je to v nepořádku? Jeden čas se zde stíhaly i běžné znaky současné (podtrhuji současné) německé armády - a až po zásahu Německé ambasády to utichlo...
Děsím se, kde to žijem.

Na nácky a komunisty se musí poněkud jinak, a souhlasím, že si mnoho různých národů musí dříve zamést před svým prahem - a jak káže Ježíš v bibli - Kdo jsi bez viny, hoď po ní první kamenem !!!

Ad Tomáš Marný: dura lex, sed lex - na to asi těžkým naturalistickým kalibrem od Herberta L. A. Harta, profesora práva na Oxfordu

I tento nesnesitelně nespravedlivý zákon je platným právem, ale já ho nebudu respektovat, a to právě proto, že je tak nesnesitelně nespravedlivý“.

Patrik Šebesta

Tomáš Sobek řekl(a)...

Ad PŠ

1) Citovaná teze NENÍ přirozenoprávní. 2) Necitujete pozitivistu Harta z Oxfordu, ale jednoho pozitivistu z Brna.

Martin řekl(a)...

Řešila se tu mimo jiné možná podjatost žen - soudkyň v případech znásilnění, někdo tvrdil že mají sklony k sympatiím s obětí, kdežto muži s násilníky. Vzpomněl jsem si na to při čtení o tomto případu, který zmíněnou teorii staví na hlavu.
Osobně se domnívám, pokud je případ v článku popsán pravdivě, že soudkyně z tohoto případu je velmi nebezpečná pro společnost, když sadistickým násilníkům dává nejnižší možné tresty a umožňuje jim tak opakovat jejich zločiny.

Na právech se učíme, že jedním z účelů trestu je i ochrana společnosti před kriminálníky, jenže co když je na pozici soudce člověk, který s nimi sympatizuje? Mám v této zemi strach o své blízké, když vidím, že zvrhlá individua jsou po odpykání minimálních trestů vypouštěna do ulic.

«Nejstarší ‹Starší   201 – 215 z 215   Novější› Nejnovější»