23 května 2010

Jan Petrov: Nová databáze judikatury na nových stránkách NS (zkušební provoz)

Nejvyšší soud spustil testovací verzi svých nových webových stránek, včetně nového webového rozhraní k nové databázi judikatury. Viz stránku www.nsoud.cz a tam uvedený odkaz nové webové stránky Nejvyššího soudu ČR (těsně pod nadpisem vítejte na stránkách Nejvyššího soudu). Nápověda zde.

Nový web nabízí vyhledávací formulář jednoduchý (ten je přímo na úvodní stránce nového webu) i složitý (v okénku jednoduchého vyhledávacího formuláře klikněte na odkaz Rozšířené vyhledávání). Do složitého vyhledávacího formuláře lze zadat např. logické operátory ("and", "or", ale i "paragraph" a "sentence", aj.), dotčené právní oblasti (např. "směnky", "akcie", "byt"), dotčená ustanovení (např. § 49a zákona č. 40/1964 Sb.) a/nebo význam hledaného judikátu (odstupňováno od A až po E, kde A značí rozhodnutí sbírková, B velmi významná, C obvyklá hmotněprávní, D obvyklá procesní a E nevýznamná).

Vyhledávač zobrazuje oficiální právní věty (tj. ty uveřejněné ve Sbírce soudních rozhodnutí a stanovisek), a to nejen po otevření jednotlivého rozhodnutí, ale i v seznamu vyhledaných judikátů (vedle spisové značky každého nalezeného judikátu, pro který existuje oficiální právní věta, bude tato uvedena v plném rozsahu). Vyhledávat pak lze v právních větách všech, tj. i těch interních, známých jen Nejvyššímu soudu. Interní právní věty se Vám nezobrazí, avšak rozhodnutí podle nich nalezená ano.

Provoz je prozatím zkušební: Vyhledávač nefunguje bezchybně (zejména v případě logických operátorů); některé předpokládané funkce nejsou dosud implementovány; v nové databázi stále nejsou veškerá rozhodnutí. Naleznete v ní však -- narozdíl od www.nsoud.cz/rozhod.php -- též rozhodnutí vydaná v r. 2010.

13 komentářů:

Daniel Hrbáč řekl(a)...

Dobrý den,

za mě prozatím velké mínus, protože výsledek nelze stáhnout jako jeden soubor jako u minulé verze. Pevně doufám, že to je jedna z funkcí, která se teprve objeví.

dan

Tomáš Pecina řekl(a)...

Škoda, že nemají možnost vyhledávat v infoSoudu podle spisové značky nižšího (obvykle odvolacího) soudu. Web NSS to umí a je to velice praktické.

Guy Peters řekl(a)...

Stejně jako na NSS (a na rozdíl od NALUSu) je ten formulář překombinovaný. Proč nejde zadat spisovou značku/číslo jednací v celku?

Nechápu, proč jsou takové výpadky ve výsledcích. Zadal jsem pořadové číslo: "2296" a Ministerstvo obrany Slovenské republiky v. J. T. ze dne 25. září 2007, sp. zn. 20 Cdo 2296/2007 mi to nenašlo. No, je to beta verse a upozorňují na to. Jen mi to přijde divné.

Sympathické je, že jsou zveřejněny též některé rozsudky nižších soudů.

Jan Potměšil řekl(a)...

Jinak upozorňuji na drobnou změnu na NSS - nově už je u judikátu též vyznačeno, zda zároveň není ve Sb.NSS, což se hodí jak pro účely řádné citace, tak jako orientační vodítko pro význam rozh.

Jan Petrov řekl(a)...

Ad GP: To je ve článku výslovně napsáno, že dosud nejsou přetažena všechna rozhodnutí. (Není to tak triviální, jak byste si možná myslel.)

Ad JP: V rozšířeném formuláři můžete zvolit Výsledné zobrazení: Právní věta (více položek). Pak se Vám v seznamu ukáže i význam rozhodnutí. Rozhodnutí s významem "A" jsou ve sbírce, příp. tam pravděpodobně brzy skončí.

Hynek Baňouch řekl(a)...

Ahoj Honzo, gratuluji, že se podařilo úsilí dotáhnout do konce.
A propos, máte ve vyhledávači obdobu "vítězného tlačítka" C NALUSU, které je obdobou "CTRL+C", a vloží do paměti přesnou citaci vyhledaného rozhodnutí v podobě užívané ústavním soudem?
To tlačítko se mi zdálo praktické a apeloval jsem, aby bylo zřízeno, neboť pomáhá všem nám dělníkům práva :-).
Nevím ale, nakolik se používá.
Přeji všem pěkný den. HB

Jan Vučka řekl(a)...

Teď se jako obvykle zeptám hloupě - proč je na jejich homepage napsáno "Nejvyšší soud České republiky", kdy se jmenuje "Nejvyšší soud"?
To samé platí pro Ústavní soud.
$:-/

Guy Peters řekl(a)...

Protože je dobré rozlišit NS ČR (= nejvyšší soud České republiky) a NS (= Národní shromáždění).

U ÚS to opodstatnění nemá, to souhlasím.

Anonymní řekl(a)...

Dotaz ale nebyl na zkratky. To by pak mohlo takí jít o Nederlandse Spoorwegen :-)

Jinak se ale obávám, že tuto otázku bych očekával od 8-letého dítěte. Je přeco jasné, že nejvyšší soud (obecný) je někde nad náma :-)

Michal Hlavoň

Jan Petrov řekl(a)...

Hynku, děkuji za gratulaci, která patří Dušanu Hrabánkovi a všem dalším, kdo vynaložili mnoho měsíců práce. A také těm, kdo o databázi rozhodli, kdo ji podpořili(řada lidí zevnitř NS) a kdo jí nebránili (což naštěstí, pokud vím, nečinil nikdo), ačkoli věděli, že se kvůli ní bude muset podstatně změnit "oběh dokumentů" po soudě, zvláště u trestního kolegia.

Dotažena do konce databáze ale ještě není; nějakou dobu to ještě potrvá.

Pokud vím, tlačítko "C" není naplánováno; je to ale skvělý nápad, který předám.

Měj se dobře, a pokud jsem ti ještě negratuloval, že soudíš, rád bych to zpoždění dohnal aspoň teď. Tedy: blahopřeji, mám z toho radost.

Milan Kvasnica řekl(a)...

Znovu bych se pozeptal, zda je anonymizace nezbytně nutná.

Včera v pořadu TV Nova šlo zahlédnout rozhodnutí 33 ODO 1806/2006 (text zaindexoval google díky Krakenovi), které ve staré databázi jakož i v nové na stránkách NS obsahuje jména účastníků částečně anonymizovaná, ale částečně i neanonymizovaná.
Pokud to je anonymizováno ručně, tak se není čemu divit, šlo by to elegantně vyřešit strojově (seznam jmen a příjmení je dostupný), nicméně se opět ptám na důvod anonymizace.

Běžně, když volám na informační oddělení soudů a sdělím spisovou značku, tak mi úřednice sdělí účastníky, aniž by si předem ověřila, zda jsem zástupcem stran.

Jan Vučka řekl(a)...

Ad zmatky okolo názvu: ono to není zas tak úplně banální, jak by se zdálo. Představte si, že advokátní kancelář Novák & Novák s.r.o. bude na svých hlavičkových papírech zásadně uvádět "Novák & Novák v.o.s.", ačkoli v.o.s. nikdy nebyli. Co si o takových advokátech pomyslíte?
Nejspíš to, že jsou lemplové a že možná bude lepší hledat radu o dům dál.
Co si pomyslíte, když se podobně zmateně bude chovat soudní orgán a nebude ani vědět, jak se přesně jmenuje?

Jan Petrov řekl(a)...

Ad MK: Všiml jsem si, že NS (v souvislosti se zavedením nové databáze) uvolnil anonymizační pravidla. Nezašel však tak daleko, že by neanonymizoval ani jména fyzických osob. Tedy nevybočuje z anonymizační praxe na ÚS a NSS.

Předpokládal bych, že Vám informační oddělení soudů sdělí ke spisové značce účastníky jen u těch věcí, které dosud nebyly skončeny.

Ad JV: Neřešit zbytečnosti.