07 května 2014

Čtení o krizi v Evropě

V rámci vědeckého semináře, který pořádá Katedra politologie a sociologie PF UK, budu mluvit o několika knížkách, které v poslední době vyšly k Eurokrizi. Níže uvedené můžete chápat jako pozvánku - buď přímo k účasti (čtvrtek 15. května, místnost č. 215), anebo aspoň k prohlédnutí uvedných knížek.

Vybral jsem knížky, které se na krizi Evropy dívají různýma očima:


- pohledem „německého bankéře“: Thomas Mayer, Europe’s Unfinished Currency: The Political Economy of the Euro (2012). K ní si můžete poslechnout (nebo se i podívat na) přednášku autora na LSE z předminulého roku a podívat se můžete i na prezentaci, kterou Mayer ke své přednášce použil;

- pohledem „finančního spekulanta“: George Soros a Gregor Peter Schmitz, The Tragedy of the European Union: Disintegration or Revival? (2014). K ní opět přednáška na LSE a také tento rozhovor pro NYRB, který je součástí knihy;

- pohledem „občanského aktivisty“: Thomas Fazi, The Battle for Europe: How an Elite Hijacked the Continent and How We Can Take It Back (2014) – krátká prezentace zde;

- a konečně něco pro právníky: Kaarlo Turi a Klaus Tuori, The Eurozone Crisis: A Constitutional Analysis (2014), ke které byla nedávno diskuse na Verfassungsblogu.

Těším se na setkání a hlavně diskusi s Vámi,

Jan Komárek
.

4 komentáře:

Jan Broulík řekl(a)...

Dovoluji si přihřát polívčičku kolegům a upozornit na publikace The Constitutionalization of European Budgetary Constraints od nakladatelství Hart.

Lukáš Hoder řekl(a)...

Dva další tipy dle FA.

Europe’s Deadlock
The Euro Crisis and Its Aftermath

http://www.foreignaffairs.com/articles/141312/david-marsh-jean-pisani-ferry/europes-deadlock-how-the-euro-crisis-could-be-solved-and-why-it?sp_mid=45808001&sp_rid=bHVrYXMuaG9kZXJAZ21haWwuY29tS0

Jakub Drápal řekl(a)...

Nechybí ještě čas začátku a doba trvání semináře?

Jan Komárek řekl(a)...

Chybí:-) 18:00, cca 90 minut.

Díky za tipy na další knížky, přiznám se, že trochu nerozumím tomu hodnocení A. Moravcsika na FA: Nejprve říká, že:
these two books are the best on the euro crisis to have appeared in recent years. Both books cover the subject in admirable detail and with much insight. Yet both are also flawed in ways that illustrate precisely why the euro is stuck in a dead end.
aby pak minirecenzi ukončil slovy (se kterými plně souhlasím), že
Every step of that analysis is not only empirically questionable but also strikingly apolitical. By neglecting the question of who gains and who loses within and between countries, and who wields influence, these authors overlook more radical alternatives and ignore the political forces that will ultimately decide whether Europe sustains or abandons the euro.

Přesně o redistributivních dopadech opatření v Eurozóně je Faziho knížka (kterou nemusíme brát tak vážně, nejsme-li tak "nalevo", jakjo její autor), ale rozebírá je i knížka od dua Tuori a řada dalších (tohle je skutečně myšleno jako pozvánka, nikoliv výběr relevantní literatury na Eurokrizi).

Pošleme Moravcsikovi mail:-)?