14 června 2007

Lidská práva ohněm i mečem

Krátké upozornění na včerejší významný rozsudek Odvolacího výboru Sněmovny lordů ve věci Al-Skeini and others (Respondents) v. Secretary of State for Defence (Appellant) Al-Skeini and others (Appellants) v. Secretary of State for Defence (Respondent). Případ se týkal skupiny Iráčanů, kteří byli zabiti nebo umučeni v roce 2003 britskými jednotkami v Basře. Většina soudu, vedená Lordem Rodgerem of Earlsferry, se přiklonila k názoru, že anglický Human Rights Act 1998 se vztahuje také na aktivity britských vojsk v zahraničí. Práva plynoucí z HRA 1998 se však mají respektovat potud, pokud je fyzická osoba „within jurisdiction“ britských vojsk. V konkrétním případě to znamená, že ozbrojené síly mohou zastřelit civilistu na ulici, nemohou si ho však vzít na základnu a teprve tam umučit. Nejsem si jist, zda je to pro irácké civilisty dobrá nebo spíš špatná zpráva.

Uvidíme, co na to Štramberk. Jestli on si Saddam Hussein nezvolil nakonec špatný soud ...

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Z ceho soudite, ze: "V konkrétním případě to znamená, že ozbrojené síly mohou zastřelit civilistu na ulici, nemohou si ho však vzít na základnu a teprve tam umučit."?

Osobne bych byl rekl, by se do "within jurisdiction" vesli i na ulici, pokud by to bylo na uzemi spravovanem/okupovanem Britanii.

Saddam imho zvolil spravny soud, jen si blbe stezoval. Kdyby se jeho pravnici zamerili pouze na cinnost jednotek UK a prokazali navaznost na sily US ci spolupraci s nima, tak by mel myslim daleko vetsi nadeji na uspech (co se tyce prijatelnosti bez ohledu na meritum veci).

Anonymní řekl(a)...

jinak jak to bude v situaci "na ulici", to se mozna zanedlouho (ehm) dozvime. podle guardianu se rodiny dalsich zabitych iracanu v basre, kteri ale nebyli zadrzeni, odvolaji k eslp.