12 prosince 2013

Totál Skandál: Půjčovna elektronických knih

Když jsem před pár dny zjistila, že má ekniha Příručka jadranské snoubenky je ve virtuálním světě čtenějším titulem než Babička Boženy Němcové nebo české překlady děl Stiega Larssona, zaslechla jsem zvony a podlehla sebedojetí snaživého autora, jehož díla konečně prorazila. Zvony trvaly přesně minutu, tedy do chvíle, kdy jsem navštívila stránky Online Knihovny a zjistila, že na závratné čtenosti Snoubenky někdo elegantně vydělává, ale - ejhle - nejsem to já ani nakladatel, který eknihu vydal. 
Aby bylo jasno: nejsem žádným krkavcem, uzurpátorem autorských práv, nepřítelem sdílení a vůbec zlounem, který by trval na tom, aby si všichni kupovali jeho knihy v limitovaných edicích a pevných deskách. Proto také vydávám eknihy, které jsou výrazně dostupnější a na svém blogu nabízím stovky stran obsahu zadarmo. Ale je už tomu tak, že i autorka děl, která konečně prorazila, musí z něčeho žít, takže tisíceré recyklaci jediné rozmnoženiny své eknihy, kterou si Online Knihovna legálně zakoupila, zrovna nefandí. 
Jak Online Knihovna funguje? Provozovatel nebyl tak hloupý, aby uživatelům systému rovnou prodával pirátské kopie eknih. Šel na to jako Robin Hood, totálně od lesa: od každého uživatele si za korunu koupí jeho čtečku, do které pak nahrává vybrané eknihy. Jakmile čtenář přestane služby knihovny využívat, prodá mu provozovatel opět za korunu jeho čtečku zpět. Jistěže, vědom si prohnilosti a hlavně protiprávnosti svého počínání, publikoval provozovatel na svých stránkách anonymní text, který sebevědomě označil jako právní rozbor. Analýzou autorského zákona dospěl k závěru, že popsaným způsobem, tedy na čtečce, se ekniha šířit může. Je to stejně hloupé jako tvrdit, že když si přinesete vlastní karton papíru a my vám na něj eknihu vytiskneme, neporušujeme práva autora ani vydavatele. A je to také stejně elegantní jako jednání zloděje, který vám vybílí byt, ale místo aby vám rozmlátil dveře sekerou, půjčí si od vás klíče a normálně si odemkne. Mno. Na filipiku Online Knihovny kontroval Zdeněk Matušík z Národní knihovny zde; upozornil, že způsob, kterým popsané půjčování eknih, resp. čteček, probíhá, zcela jasně spadá pod sdělování veřejnosti podle autorského zákona, a jako takové vyžaduje licenci. 
Pokud je to jinak, pak mě prosím opravte; nejsem nijakou odbornicí na autorské právo.
V každém případě by mě zajímalo, jestli ve světě existují legální a fungující systémy půjčování eknih, které neobcházejí autora a vydavatele. Kdo o tom něco víte, hlaste se. Já jdu zatím jen tak z autorského sportu napsat kolegům Pratchettovi, Hosseinimu, Vieweghovi a dalším nevědomým protagonistům Online Knihovny, co si o tom myslí. 

10 komentářů:

Jan Slanina řekl(a)...

To je bohužel o základním etosu společnosti. Dokud u nás při posezení v restauračním zařízení zmínka o tom, že mluvčí využívá podobné služby (ať už je to tato půjčovna eknih, dřívější klub spoluvlastníků CD, o torrentech atd. nemluvě), vede k tomu, že ho posluchači poplácají po ramenou, jaký je chytrý, místo aby si od něj významně odsedli, těžko se na tom něco změní.
Ale snad se začíná něco měnit. Třeba na fóru Měšec.cz se stává častým zjevem, že, když někdo požádá o radu, jak ošidit stát na daních, je mu rada odmítnuta.

Anonymní řekl(a)...

Na to snad stačí podat tretní oznámení a ohlásit to žvinosťáku. To je naprosto jasné, že prodej čteček je jen právní úkon zastřený, ale i kdyby nebyl, nemá nový čtenář právní titul k nabytí textu knihy.

Jan Vrchota

Anonymní řekl(a)...

Klasicky vykutálené občanské sdružení jako u procesu EIA :-)

Michal Červíček

Anonymní řekl(a)...

Pokud vím, nějaký systém půjčování e-knih funguje přes Amazon Prime, ale nemám s ním osobní zkušenost.

Bohdan Knězek

Anonymní řekl(a)...

Já tedy nejsem právník, ale jaký je principiální rozdíl mezi klasickou knihovnou a touto elektronickou? Klasická knihovna si knihu také koupí jen jednou a zpřístupní ji zadarmo všem.

Jan Slanina řekl(a)...

Za neziskové knihovny a podobná zařízení platí odměnu autorům (prostřednictvím kolektivního správce) stát.
Knihovny zřízené za účelem zisku musejí přirozeně sjednat příslušnou licenční smlouvu.
V dobách, kdy ještě půjčování videokazet bylo výnosným obchodem, věděli provozovatelé velmi dobře, že by si pro tento účel měli koupit speciální "půjčovatelnou" kopii, tedy právní řečí takovou, která s sebou nesla licenční smlouvu umožňující pronájem rozmnoženiny autorského díla. A mnoho z nich to spokojeně ignorovalo.

Anonymní řekl(a)...

Neuvěřitelné na co dnes lidi přijdou. Tedy - § 39 obč.z. "Neplatný je právní úkon, který svým obsahem nebo účelem odporuje zákonu nebo jej obchází nebo se příčí dobrým mravům". Svým selským rozumem to vidím na obcházení zákona a o dobrých mravech se také nedá mluvit.
Ad) Anonym 15.12.13 12:37 - klasická kniohovna si sice koupí knuhu (např. jednu) a to sice půjčuje všem, ale postupně, takže se někdy stalo, že se na knihu i čekalo popř. se na vás jako čtenáře ani nedostalo. Kniha podléhala opotřebení a podle kvality ji bylo nutno za pár měsíců vyřadit, pokud ji někdo dříve neukradl. OnLine Knihovna si patrně koupila jednu knihu a tu půjčuje, představím si např. padesáti čtenářům najednou, a pochybuji, že ji ti čtenáři po přečtení vrací (spíše, kopírují, rozmnožují, předávají...)
OnLine Knihovna požaduje zaslat kopii OP, kde je možno začernit mimo jiné i datum narození. Ptám se tedy, jak dalece planá ke kupní smlouva na čtečku s osobou, které ještě není osmnácti let (§8 k § 38 obč.z.), je vlastníkem čtečky,začerní datum narození a čtečku prodá ji OnLine Knihovně (předesílám , že změnit fotku na kopii OP jde ve fotoeditoru do cca 5 minut).
Další zajímavé počtení k bližší úvaze je ustanovení § 588 obč.z o odevzdání a převzetí předmětu koupě, ke kterému v těchto případech zcela jiste fyzicky nedochází a dále ustanovení § 589 obč.z. kde se přímo konstatuje, že "Cenu je nutno jsednat v souladu s obecně závaznými právnímui předpisy, jinak je smlouva neplatná podle § 40a" obč.z. (čtečku za 1,-Kč, to bych taky nakoupil :-)) Tak mne napadá, jak bývá v Čechách zvykem, taková malá pomstička, co prodat OnLine Knihovně čtečku za 1,-Kč a pak je škádlit § 590 obč.z.? (jejich smlouvu a podmínky jsem nečetl pozorně)
To vše, ale neřeší problém Blanky Čechové, bude nutno jít do hlouby autorského zákona a pomoci si výkladem. Blanko! V soudním sporu držím palce, pokud mě něco napadne ozvu se rovnou na FaceB.

Miloš Průcha

Unknown řekl(a)...

Pokud by ve středověku místo knihtisku vynalezli internet, žádné autorské právo by nikdy nevzniklo.

Anonymní řekl(a)...

ad DS : proč ne ? Autorské právo např. na filmy dlouho žádné nebylo než přišel Disney, že by na tom mohl ještě něco trhnout. Nebojte, např, youtube je už zpacifikované a tisíce videí šla do neveřejnou stoupy kvůli copyrightu.

Jiří Brabec

Vladisdlav Matýsek řekl(a)...

Vladislav Matýsek

Asi se tak nehneme z místa. Ke škodě autorů i čtenářské
veřejnosti. A mám za to, že se jedná pouze o technický problém, který je již uspokojivě vyřešen, např. u dálkového přístupu k českým technickým normám.
Ochrana autorského práva je dle mne zde v dostatečné míře zajištěna a pro naprostou většinu laických uživatelů neprolomitelná.

Jsem řadový čtenář knih, který si v mládí nakoupil
knihy, zaplňující celou knihovnu. Další knihy jsem s manželkou zdědil po rodičích z obou stran a máme jich plný sklep. Za těchto okolností, knihy, které bych jen jednou přečetl – už prostě nekoupím. Ale za mírný poplatek (cca do 10 Kč), bych do nich rád nahlédl a možná i přečetl. Pokud by to takto fungovalo, pak černý byznys ztrácí na atraktivnosti. Takže, vážení autoři, vydavatelé
a potencionální půjčovatelé el. knih. Jděte s dobou a dohodněte se. Cca 10 Kč za každou výpůjčku zas není tak málo a přispějete dobré věci a pokroku.