15 března 2012

Faktor R

Onu skutečnost jsem si uvědomil teprve nedávno při čtení internetové diskuse pod článkem zpravodajského deníku. Internetovým diskusím vládne fenomén, který by se dal charakterizovat asi takto: Mějme článek o čemkoliv, přerolujme na diskusi a vyčkejme, kolikátý post pod článkem bude namířen proti Romům. Jevu jsem začal říkat faktor R.

Příklad: Představme si novinový článek o spotřebitelském testu na kuchyňské roboty. Otevřeme si diskusi pod článkem a čekáme, že na takto neutrální téma musí mít v naší vyspělé společnosti faktor R hodnotu alespoň 30, tedy až ve třicátém příspěvku bychom se měli dozvědět, že zatímco slušný člověk (tj. ten, kdo Rom není) dře a na mixer si musí vydělat,  Rom si jej jde přímo vyzvednout na úřad práce, protože přece každý ví, že Romové mají dávky na mixer. U nás ve městě takový mixer hned skončil v zastavárně. Fakt, švagrová má známýho, kterej dělá na dávkách a říkal, jak to chodí... Pro inspiraci bych doporučil článek, který se týkal problematiky exekucí. Faktor R = 1 http://zpravy.ihned.cz/index.php?p=012000_d&article[comment][from]=11&article[comment][ukaz_vsechny]=1&article[comment][art_id]=55056260&article[id]=55056260#comm  Pro pisatele těchto postů, je  typické, že mají nápadité nicky, často se sice jmenují jen křestním jménem či mýtickým jménem Anonym,  ale lze najít i mnoho těch, kteří mají básnické střevo a rádi používají různá epiteta k vylepšení textu; V diskusi lze tedy číst příspěvky od uživatelů  Cechbily, Takhletonejdedal, Tenkdonavasmaka atd. 

Všiml jsem si ve vztahu k našim Romům ještě jedné zajímavosti. Pokud některý ze čtenářů Jiného práva je Rom, mám pro něj dobrou zprávu – určitá část naší neromské  populace je připravena Vás tolerovat, ovšem pokud jste slušný Rom. Takový  Rom nevadí resp. většinová společnost je připravená ho tolerovat. Tj. nastavili jsme diskurs tolerance ve smyslu, že nezaměstnaný zedník z Děčína, Vás bude tolerovat, pokud jste Rom jakéhokoliv vzdělání a společenského postavení, ale musíte být slušný!  Na Slovensku je diskurs tolerance vůči Romům obdobný, tenhle předvolební plakát nešel nevyfotit: 
Jsem již napjatý, jaký faktor R bude mít tento post...


14 komentářů:

Martin Bílý řekl(a)...

Tipuju, že žádný, článek není kontroverzní, o ničem nevypovídá, nic nevysvětluje, není o Romech a vlastně nemá vůbec žádnou pointu, jen tu, že někdo v internetových debatách nadává na Romy, což není zas tak překvapivé zjištění:-)

Mě by spíš zajímalo téma, které jste nadhodil na začátku minulého postu - jací oni só?:-) (napište to a tipuju R faktor tak maximálně 3:-))

PS:
http://www.r-factor.cz/

Jan Petrov řekl(a)...

Myslím, že si brousíte pero na nesprávném cíli. Ten plakát je přece projev jisté politické odvahy. Schválně, tipněte si, co by se stalo, kdyby některá česká politická strana na webu vystavila obdobný banner (Rom říká, že někteří Romové si zaslouží úctu) a umožnila pod ním diskuzi. Jaký by ta měla R faktor? (I ti, kdo se účastní takovýchto webových diskuzí, a lidé jim obdobní jsou voliči.)

Jinak, textualisticky, ten plakát neříká nezaměstnaný zedník "má tolerovat", ale "má jednat s úctou".

Anonymní řekl(a)...

Udělal jste, co jste mohl, aby byl faktor Vašeho článku roven jedné, píšu jen proto, abych ukázal, že může být větší.
Doufám ale, že nebude o mnoho větší, to by bylo té politické korektnosti (když už jste téma nadhodil) opravdu příliš.
JV.

Anonymní řekl(a)...

Aha, nestihl jsem, je tedy roven jedné, blahopřeji!
JV.

Tomáš Pecina řekl(a)...

O tomhle problému jsem psal už víckrát: v tomto případě doporučuji, aby si některé romské sdružení zaplatilo reklamu s nápisem "Slušní Češi nám nevadí". Byla by to cenná výchovná lekce pro latentně/otevřeně rasistickou populaci.

Zet. řekl(a)...

A predstavte si, že "slušný Róm" naozaj zaujal a aj sa dostal do NR SR :)

Uznávam však, text bol trošku zle naformulovaný.
Nerobme si však ilúzie, skrýva v sebe pravdu a ja som osobne nadšená tým, že sa Róm ukázal na pútačoch, prebojoval do parlamentu a dal svojou činnosťou príklad ostatným, že kultúrnosťou a kultivovaným správaním sa dokáže do spoločnosti bez problémov zaradiť akýkoľvek Róm.

A čo sa týka samotného faktoru R, tiež si to všímam a nepáči sa mi trend, keď človek počuje napríklad o krádeži a hneď skonštatuje bez toho, aby bol oboznámený so skutkovou podstatou, že to určite spáchali rómski spoluobčania.

Obávam sa však, že z tohto spoločnosť nikdy nevyrastie.

Jan Petrov řekl(a)...

TP: To by bylo hodně povedené, sem s tím plakátem!

Na tom slovenském však nestálo "nám nevadí", ale "zaslouží úctu".

Jak byste ten slovenský slogan (který myslím obsahuje pozitivní poselství) formulovali jinak? (S vědomím toho, že byl volební.)

Nebo myslíte, že autor měl zvolit vůbec jiné téma? Namátkou: Strana pro 5 milionů občanů. Řešení. Zasloužené jistoty. S Vámi pro Vás. Tradice, bohatství, soucit. Společně pro Slovensko.

Ukažte se, kreativci :).

Martin Bílý řekl(a)...

Kdo je JV a proč si myslí, že je "r-faktor" roven jedné?

Anonymní řekl(a)...

Že určitá časť populácie (nazvime ju nepekne spodinou) takto reaguje, sa asi nikdy nezmení. Rómovia ostatne nie sú jediným jej terčom - raz sú to Američania, inokedy židia, vždy buržoázni vykorisťovatelia.

Čo ma však zaráža je vysoká miera akceptácie rasizmu voči Rómom v radoch vysokoškolákov, tj. (veľkej časti) budúcej "elity národa". Veľa mojich rovesníkov považuje to, že Rómovia disponujú určitým súborom (azda aj geneticky daných?) negatívnych charakterových čŕt, za objektívny a nespochybniteľný fakt. Inak povedané, že "slušný Róm" je výnimka, niečo ako albín. Pre mňa je nepochopiteľné, že v dnešnej dobe si nadpriemerne inteligentný, vzdelaný človek (áno, áno, viem, vysoká škola nie je zárukou ani jedného) môže niečo také myslieť.

Vysokoškolák

Jan Vučka řekl(a)...

Martin Bílý napsal:
Kdo je JV a proč si myslí, že je "r-faktor" roven jedné?

Já to rozhodně nejsem!

Martin Bílý řekl(a)...

To jsem si ani nedovoli předpokládat :-)

Šimon Klein řekl(a)...

Já bych to s tím R-faktorem neviděl tak dramaticky. Takřka každou diskusí pod novinovými články, bez ohledu na téma, jsou propleteny nenávistné komentáře namířené na romy, židy, komunisty, kapitalisty, ufouny a světové spiknutí cyklistů. Dříve se lůza scházela na městském rynku, kde s oblibou házela hnůj na jakýkoli příhodný terč, dnes se schází moderně na internetových e-fórech, kde zcela v souladu s trendy dnešní společnosti je svoboda volby a pluralita terčů pro vrhání e-hnoje.

Felix Cirtl řekl(a)...

kdo je Hujer? Kde bydlí Hujer http://www.ac24.cz/

Michal Brázda řekl(a)...

Prvním postupem, se kterým jsem v Scientologii seznámil bylo několik
postupů a jak pomoci při nemocech a zraněních. Tyto postupy jsem se
naučil v kurzu, který pořádalo Dianetické centrum Praha. http://scientologie.webgarden.cz/