19 prosince 2011

Tvůrčí psaní pro právníky

Můj zdejší text Tvůrčí právo pro spisovatele zapříčinil, že se v zimě vypravím na Justiční akademii vyučovat (tvůrčí) psaní pro soudce (na stránkách JA je kurs uveden jako "výcvikový seminář", což mě inspirovalo k několika slovním rozcvičkám, figurám, tréninkovým okruhům a žánrově-gymnastickým sestavám, které budu účastníkům předcvičovat). Ať už se do Kroměříže chystáte nebo ne, jednu z rozcviček jsem zahájila na Jiném psaní v podobě soutěže. Dokončete rozepsanou filmovou povídku a můžete vyhrát velice těžkou knihu. Stačí i pár řádek; můj učitel scenáristiky tvrdil, že námět, který nelze vyjádřit jednou větou, nestojí za řeč. 

5 komentářů:

Jan Vučka řekl(a)...

a) Proč to je inzerováno jako seminář pro začínající soudce? Státní zástupci a délesloužící soudci mají snad psát jako nevzdělanci?
b) Velmi se přimlouvám za kurzy české gramatiky a pravopisu.
c) Pozor, až začnu na Jiné právo dávat svoje literární poklesky. ;-)

Jan Petrov řekl(a)...

Chov spisovatele je delikátní činnost. Výběh, prolézačky a kladinu opatříme :). Narychlo jsem se podíval na web i do ASJA a to nepěkné "výcvikový" jsem nikde neobjevil. Jakmile se mi to podaří, exterminuju.

JP, direktorátor dobrého jazykového vkusu

Anonymní řekl(a)...

Je seminar urceny i pro studenty?

Blanka Čechová řekl(a)...

"Výcvikový" není vůbec nepěkné - naopak; prosím neškrtat. Bude to psací bootcamp. Už se těším!

Jan Petrov řekl(a)...

JV:

a) Protože postupně připravujeme a zkoušíme ucelený program vzdělávání pro soudce a SZ s praxí do 3 let. Protože "dovednostní" vzdělávání je náročné na lektory a prostředky a nedokážeme je nabídnout všem; protože se takto připravujeme na možnost, že soudci budou vybírání v konkurzech a budou mít před jmenováním roční povinnou praxi a že povinnou součástí této praxe může být i vzdělávání. A protože je lepší zvolit určitý a zapamatovatelný název pokrývající 95 % procent případů, než název, který sice obsáhne bezvýjimečně vše, ale je mlhavě neurčitý.

b) Přemýšlím, zda by to spíše nemělo být součástí "lekcí psaní". Sám bych rád, kdyby mě někdo upozornil na gramatické chyby v mých textech, ale zase bych vážně nejel na kurz, kde by někdo tři dny přednášel o "íčkách". Jinak, zde je Tvůj pohled možná trochu deformovaný: přece jen průměrný soudce či státní zástupce ovládá gramatiku a stylistiku lépe než průměrný policista (a zase třeba hůře ovládá něco jiného, no need of flamewar).

c) Už se bojím :).

Anonym:

Ne není, protože: (1) Justiční akademie nabízí vzdělání osobám mimo justici jen výjimečně; a (2) zkušenosti a znalosti studentů a praktikujících soudců a státních zástupců jsou nesouměřitelné; a (3) dovednostní vzdělávání je náročné na čas i lektory.

Blanka

Ne, vážně, kliedně cokoli škrtneme; tu odpověď výše jsem myslel přátelsky. V každém případě, pokud by propagace Tvého kurzu obsahovala jakoukoli ošklivý nepěknou věc, rádi opravíme.