04 února 2011

Úpadek kamenných knihkupectví ...

Se zájmem jsem si přečetl nedávné příspěvky R. Posnera a G. Beckera na jejich společném blogu, a to na téma hrozícího (probíhajícího?) úpadku kamenných knihkupectví. Viz Can bookstores survive? Prospects and consequences od Posnera a Traditional bookstores are doomed od Beckera. Osobně rád navštěvuji kamenná knihkupectví a "browsuji" novinkami atp., ale i tak většina knih, které nakupuji (a není jich málo ;o), pochází z on-line prodeje (zejm. Amazon či OUP, ale i u nás přes knizniweb.cz nebo kosmas.cz). Takže myslím, že poznámky obou autorů jsou správné. Zajímavou otázkou by také mohlo mít, jaký dopad má/bude mít jimi popisovaný vývoj na veřejné knihovny (asi i jim budou ubývat "návštěvníci"). K tématu e-kniha versus papírová kniha se vyjadřovat nebudu, ale myslím, že je celkem zřejmé, že papírová kniha jako médium vydrží déle, než kamenná knihkupectví. Osobně jsem zatím např. na žádný reader e-knih nepřešel, a to přesto, že by mi měl být přinejmenším Kindle celkem sympatický. :o) No a na závěr ocituji z toho příspěvku Posnera takovou - možná až cynickou - shrnující pasáž: "Bookstores will decline, and perhaps vanish when the current older generation, consisting of people habituated to printed books (as to printed newspapers), dies off. Yet this may well represent genuine economic progress, just as department stores and supermarkets represent progress though they cause the demise of countless small retailers."

Co si o tom myslíte? Jak jste na tom Vy s nákupy knih (on-line či off-line)? A už jste přešli na e-knihy?

7 komentářů:

Juraj Lörinc řekl(a)...

Stav v tejto oblasti (papier vs. e) sa samozrejme postupom času posúva stále viac k e. Som síce veľmi i-človek, ale práve v oblasti kníh som extrémne konzervatívny. Súvisí to určite s tým, že som doslova hltal knih ešte pred prvým stretnutím s počítačom (ktoré sa odohralo už pred 25 rokmi). Papier, papier.

Nákupy realizujem aj v kamenných obchodoch, aj v eshopoch. Eshopy majú veľkú konkurenčnú výhodu v cene, takže keď viem, čo chcem, Gorila alebo Martinus to istia. Ale keď listujem, čítam náhodné úrvyvky v kamennom kníhkupectve, často to skončí nákupom na tvári miesta.

Status knižnice je pre mňa vysoko špecifický. Dlhú dobu som si užíval nestenčujúce sa domáce zásoby kníh. Ale zistil som, že istý čas som čítal veľmi málo, dával som čas iným hobby. Potom som sa zapísal do knižnice a darí sa mi dodržiavať mesačnú výpožičnú lehotu. Vďaka tomu teraz pravidelne nielen čítam, ale aj prečítam.

A blogujem. Link z mena vedie do rubriky Knihy na mojom blogu. Všehochuť...

Anonymní řekl(a)...

Lze pozorovat, že knihkupectví se postupně mění. Zřizují kavárny, snaží se stát i společenskými místy. Vlastně se trochu přibižují knihovnám. Ve světě je běžné, že v knihupectví jsou záchody, aby zákazníka udrželi v obchodě co nejdéle a měli větší šanci, že si něco koupí. U nás stále přetrvává spíše paranouidní strach z toho, že nám zákazník něco ukradně, knihu ohmatá, přečte si ji v obchodě a pak ji ž nekoupí, případně k nám půjde jen na záchod.
Knihkupectví s takovouto atmosférou se asi odeberou na smetiště dějin. Nevím jak ostatní, ale já si chci knihu prolistovat,než si ji koupím. Opravdu dobrou knihu si koupím i poté , co jsem ji již přečetl.

Ještě bych podotkl, že je důležité, v jaké hladině budou knihkupci držet marže. Pokud budou o 5-20% dražší, než internet, jistě se udrží. Zejména u levnějších publikací je pak při objednávkách z internetu i drahé poštovné.
Zejména u dražších publikací by si jen hlupák koupil knihu za 5000 v knihkupectví, když je na internetu za 2500. Což se týká i právní literatury.
Je také pozorovatelný trend, kdy kaenná knihkupectví otvírají i internetové obchody.
Řekl bych, že kamené knihkupectví směřuje spíše k podobě společenského centra, trochu k podobě knihovny......konec konců - proč knihovny nikdy neprdávaly knihy?
J.H.

Zdenek Novy řekl(a)...

K tomuto tématu doporučuji zajímavou knihu
J. C. Carrière a U. Eco, Knih se je tak nezbavíme. Praha: Argo, 2010. Jde o soubor zajímavých rozhovorů na téma budoucnosti knihy a nejen na toto téma.

Jinak vidím, že trend (i u mne samotného) je mít alespoň odborné knihy v elektronické podobě, protože jednak obytné prostory mají své kapacity, jednak když člověk má dvě bydlište (jako teď já) těžko si může vzít všechny knihy v papírové podobě s sebou.

Anonymní řekl(a)...

Jako student bych dodal k těm odborným knihám - je to přesně tak. Pokud má člověk pracovat s odbornou literaturou, tak elektronický formát je rozhodně potřeba. Natož, když člověk spolupracuje třeba v menším týmu. Například články z databází tedy elektronicky naprosto vedou.

Co se týče přímo čteček, tak nemám a nemůžu moc hodnotit. Pořídit určitě ale plánuji, zatím největší otázkou pro mě zůstává, jak si čtečky poradí s běžnými .pdf soubory, ve kterých mám třeba slušnou řádku děl od beletrie po odbornou literaturu. Ale klasická kniha je pořád super. Do knihkupectví si zakazuji chodit, protože by pak nebylo na nájem, jídlo, pivo.. i když to byla spíš odbočka mírně mimo téma.

Nevím, jestli se mi to zdá, ale poslední dobou vidím nárust počtu antikvariátů. Myslím, že alespoň pro určitou řadu knihkupectví by i toto mohla být cesta. Lidi, kteří budou mít rádi papírové knihy tu budou pořád (stejně tak jako si řada lidí ujíždí na LPíčkách). Například v Anglii jsem i ve velkém třípatrovém knihkupectví (něco na způsob Goliath Books) našel nemalou sekci second-hand books. Pro studenty ideální. Kavárny mě ovšem nikdy nějak nelákaly. V Brně hodně knihkupectví pořádá třeba autogramiády.

Na fakultě mají zajímavou krabici s nápisem "k rozebrání". Za řádku věcí, co jsem již v této krabici objevil bych dal i třeba dvacku, kdyby si řekli.

Anonymní řekl(a)...

k úvaze o tom, jak si poradí čtečky s pdf soubory možná pomůže časopis dTEST číslo 1/2011 - Test čteček elektronických knih 2011. Testováno bylo 11 čteček, hodnocena je i práce s pdf soubory.
Alena Vallová

Anonymní řekl(a)...

Ano, autograiád je hodně, ale o jejich účinku pochybuji. Pořádají se proto, že nic nestojí a autor je rád, že si udělá reklamu na svoji knihu. Na druhou stranu oslovují jen velmi úzký okruh zákazníků - osobních příznivců konkrétního autora. Navíc odradí ostatní zákazníky, kteří se v té době raději obchodu vyhnou. Osobně považuji za lepší tah mít vstřícnou(schopnou a pohlednou) obsluhu, možnost si sedout, přebalovací pult pro kojence(řada obchodníků nevidráda děti v obchodech - ale ženy na rodičovské jsou docela atraktivní cílová skupina) či WC pro zákazníky - zákazníci vám v obchodě zůstanou déle a spíše si něco koupí. Přitom to nic moc nestojí.
J.H.

Lukáš Hoder řekl(a)...

Souhlasím. Odborné knihy častěji využívám v el. podobě + také si odborné knihy častěji objednávám z el. obchodů. Při nákupu beletrie nicméně stále dávám přednost kamenému obchodu. Je třeba se s knihou "fyzicky" seznámit. :)

Mám poslední verzi čtečky Kindle. Čte PDF a má i WiFi, takže lze třeba číst noviny. Jde o technologii el. inkoustu, takže nevyzařuje (neničíte si oči), ale musíte na něj při tmě svítit. Mám ho zatím pár týdnů, takže nemůžu moc hodnotit. Jde ale o příjemnou hračku. Formáty Kidle se čtou dobře, u PDF je to občas složitější. Ale jdou samozřejmě nastavit různé velikosti písma atd. Navíc má Kindle i funkci "čtení" knih, tzn., že vám knihu ve formátu Kindle do sluchátek přečte (anglicky). Není to tak procítěné jako profesionální audioknihy, ale dobré to je. Lze stáhnout spousta zlepšení (např. slovníky), atd. Ale to teprve objevuji.