16 února 2007

Nový slovenský Ústavní soud

Po třech letech částečné neobsazenosti, kdy ke včerejšku dokonce zůstala z 13 soudců jen poslední čtveřice, se dnes stal slovenský Ústavní soud opět kompletní. Jak píše deník SME, prezident republiky Ivan Gašparovič dnes jmenoval předsedkyní Ivettu Macejkovou, bývalou trestní soudkyni na NS SR. Jména nových soudců asi našim čtenářům mnoho neřeknou, neříkají ostatně mnoho ani mně (jen o S. Kohutovi si pamatuji, že v jednom článku před několika lety tvrdil, že ústavní stížnost proti rozhodnutí obecných soudů je českým výmyslem, který nikde jinde ve světě neexistuje), takže se podívejme spíše na jejich profesní minulost. Jednoznačně dominují soudci obecných soudů, a zejména Nejvyššího soudu SR. Z profesní minulosti soudců na nás vyvane jednoznačně šeď, jednotvárnost a nuda.

Povšimněme si jen, že letos v lednu skončil mandát mj. Alexandru Brostlovi a Eduardu Baránymu, z nichž prvně jmenovaný patřil i ve středoevropském prostoru k absolutní špičce ústavní justice. Tito soudci přinejmenším na prvý pohled novou garniturou soudců nejsou nahrazeni ani náhodou.

Takže výhledy do budoucna na slovenském Ústavním soudu? Myslím si, že na Slovensku budou mít po dnešku ještě více zvýrazněnou tu tendenci, o které píše Radoslav Procházka ve své skvělé knížce jako o "Lex Scripta Tradicionál Band".

Žádné komentáře: