16 dubna 2012

Controlling Crime: Strategies and Tradeoffs

Výborným příspěvkem k evidence-based policy v oblasti trestní politiky je kniha „Controlling Crime: Strategies and Tradeoffs“. Už svým interdisciplinárním přístupem – samotní editoři (Jens Ludwig, Phil Cook a Justin McCrary) svým vzděláním a působením míchají práva, ekonomii, public policy a sociologii. Jednotlivé kapitoly kriticky shrnují empirickou literaturu k různým tématům (vliv represe na kriminalitu, vliv duševních poruch na kriminalitu, opatření zlepšující zaměstnanost bývalých vězňů atd), a přidávají něco vlastního. Červenou linií knihy jsou „tradeoffs“ – otázka není jen, zda různé politiky fungují, ale také, zda z dostupné evidence nevyplývá, že když nějaké politiky přidáme a jiné ubereme, tak při stejných nákladech by se kriminalita snížila. 

Pracovní verze většiny kapitol knihy vyšly v edici NBER working papers v letech 2010-2011 a jsou tak k dispozici zdarma.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Ona je to spíš skrytá sociologie ale bez tvrdých čísel. Na některých autorech se podepsala předchozí zkušenost s územním plánováním a kulturní antropologií.

Jan Vyhnálek