23 července 2013

Otvorené súdy: čerstvý závan do skrytých kútov slovenskej justície (Kubo Mačák)

Zdroj: oldfartwoodworking.com
Texty rozhodnutí všeobecných súdov na Slovensku sú verejne dostupné cez bezplatné vyhľadávanie na stránkach Ministerstva spravodlivosti SR. Mnohé ďalšie informácie o slovenskom súdnictve (vrátane majetkových priznaní, životopisov a dokonca motivačných listov sudcov) sa dajú pri vynaložení patričnej námahy nájsť v rôznych zákutiach internetu.

Dnes spustený portál Otvorené súdy, ktorého autormi sú nezisková organizácia Transparency International a študenti Samuel Molnár a Pavol Zbell, teda síce neprináša množstvo nových informácií, ale skôr zlepšuje ich dostupnosť a zjednodušuje orientáciu v ich vzájomnej previazanosti. Na prvý pohľad portál pripomína hlavnú stránku Google – jednoduchý vyhľadávací formulár s jediným „okienkom“ na zadanie hľadaného textu.

Okrem toho však stránka ponúka možnosti pomerne precízneho filtrovania vyhľadaných výsledkov. Ľahko tak zistíte napríklad, ktorí sudcovia produkujú najviac (a najmenej) rozhodnutí, ktoré rozhodnutia sú najdlhšie, alebo kto je najčastejším účastníkom pojednávaní (pomerne neprekvapivo Sociálna poisťovňa). Navyše oproti doteraz dostupným zdrojom umožňuje nastavenie notifikácií, ktoré vám dajú vedieť, ak sa objaví nové rozhodnutie spĺňajúce vami vopred zadané kritériá.

Projekt neskrýva, že je aj napriek formálnemu spusteniu stále v „testovacej verzii“, čo ospravedlňuje niektoré očividné chyby (systém tak eviduje rozhodnutia údajne až z ďalekej budúcnosti, v ktorej upúta február 8008 alebo august 7200) aj viac skryté nedostatky (v senátnych veciach sú rozhodnutia pripísané vždy len predsedovi senátu, čo má za následok skreslené údaje o výkonnosti ostatných členov senátu). Pre férovosť sa patrí dodať, že väčšina z nich je spôsobená kvalitou dát na vstupe – teda tieto chyby sa nachádzajú už v dátach, ktoré portál iba sprostredkúva.

Každopádne je od dnes stránka otvorenesudy.sk užitočnou záložkou v prehliadači pre každého, kto má bližší záujem o fungovanie slovenských súdov a sudcov, prípadne o ich rozhodovaciu prax. Právnici síce majú svoje (platené) databázy rozhodnutí, no tento portál sa môže hodiť aj im, a dá sa očakávať, že sa stane ďalším nástrojom občianskej žurnalistiky a aktivizmu u nás.

7 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Je načase aby sa aj kontrolovala práca súdov a nie len aby sudcovia plakali koľko majú práce a malé platy, nemôžu podnikať ( možno by z nich väčšina ani na trhu neuspela) a niektorý sú viac doma ako v práci. Je to po politikoch najkrajšia práca len práva a žiadna zodpovednosť , nehovoriac o morálnom profile niektorých. Niekedy sudca musel byť príkladom ako v súkromnom tak aj verejnom živote dnes?

Huťko řekl(a)...

Bolo by dobré nejak prelinkovať tam všetky tie kritické články na SK rozhodnutia na odborných blogoch či inde, prípadne aj mediálnu odozvdu k rozhodnutiam. Hádam by stačilo ak by to scrapovalo pár vybraných stránok a matchovalo ich k rozsudkom podľa spisovej značky (áno novinári by mohli konečne uvádzať spisové značky pri svojich článok aj tak, odborné blogy ich uvádzajú ..).

Každopádne pekný počin - najma cením tie notifikácie. Škoda len, že ľudia, ktorí kategorizujú rozsudky (na súdoch) bežne zaradia napríklad pozbavenie spôsobilosti na PÚ medzi právo "duševného" vlastníctva :) a pod.

Martin H.

Anonymní řekl(a)...

Ale nie vsetci si to myslia :-)

http://www.supcourt.gov.sk/reakcia-najvyssieho-sudu-sr-na-tis/

matej řekl(a)...

Zdravim,

Martin - dakujeme za napad, vedel by si nam pripadne napisat viac na kontakt@otvorensudy.sk, ako by si si to predstavoval?

Par napadov uz prislo, napr. parovanie ESLP rozsudkov podla sp. zn., alebo zvyraznenie rozsudkov, ktore vysli v zbierke.

Dakujem,
Matej

Anonymní řekl(a)...

Možno by nebolo na škodu, keby sa chyby v uvádzaní ,,autorov" senátnych rozhodnutí odstránili skúmaním príslušných rozvrhov práce podľa spisovej značky a roku a z toho vyčítaním zloženia senátov, hoci priznávam, že je to (by to bola) ,,mravčia robota". Neviem, či účelom Otv. súdov je len informácie sprostredkovať alebo ich aj vyhľadať, ak chýbajú, okomentovať/položiť do kontextu, spresniť, doplniť.

Unknown řekl(a)...

Vdaka za postreh a napad. Avsak vzhladom na pocet rozhodnuti na nasej stranke si nevieme predstavit ako v sucasnosti tento problem vyriesit efektivne a tak, aby nebolo potebne databazu neustale manualne upravovat, na co kapacity nemame.

Anonymní řekl(a)...

Ad anonym, 25.07.13, 19.10:

Tá justičná reakcia na tom linku je neuveriteľne ješitná a zavádzajúca ...
Nielenže je na stránke uvedené, že je to testovacia prevádzka, ale vzhľadom na to, že súdna moc má predstavovať službu občanom, by mali byť ešte radi, že niekto vie ich vlastné data triediť lepšie, než oni sami (ak tvrdia, že je to "vykradnutie ministerskej databázy", tak nech urobia lepšiu, nikto o web otvorenesudy potom ani nezakopne) a takto poskytovať lepšie služby občanom, než oni sami.

A toľko "nového" malo prísť údajne aj od "nového" a "apolitického" ministra spravodlivosti, zatiaľ však boli prijaté len lobistické zákony a novely, napr. v advokácii, verejnom obstarávaní a pod. a nič užitočné. Zatiaľ čo v ČR platí nový OZ (účinný od 2014), prijali nový zákon o obchodných korporáciách (2012) ... u nás sa iba dobieha zameškané (správnosúdny poriadok napr. v ČR už majú).

Ad Huťko:
ak niekto zaradí na súde pozbavenie svojprávnosti medzi "PDV", asi by mal byť tiež "pozbavený" ... ale po prečítaní niektorých rozhodnutí sa nemožno čudovať.

Ad anonymní + unknown:
Tých rozvrhov práce by zas tak až veľa nemuselo byť, aby sa to nahádzalo do databázy, s ktorou už môže program pracovať a priraďovať z nej autorov k rozhodnutiam.
Mohla by byť aj mapa obvodov súdov, z ktorej by bolo zrejmé, ktoré okresy, resp. inak členené oblasti patria ktorému súdu (a z ktorej by sa druhotne s použitím iných zdrojov dalo potom zistiť, koľko obyvateľov či podnikateľských subjektov pripadá na ten-ktorý súd).
Možno aj preto, aby bolo zrejmé, prečo napr. OS Brezno má 10 sudcov, 2076 pojednávaní a 7999 rozhodnutí a počtov sudcov väčší OS Čadca s 13 sudcami len 6240 rozhodnutí, hoci až 2905 pojednávaní, tiež napr. nerozumiem, prečo KS Prešov so 42 sudcami má 5478 rozhodnutí a KS Žilina s rovnakým počtom sudcov len 3102 rozhodnutí, veď oba majú povinnosť zverejňovať rozhodnutia rovnako).

Databáza by tiež určite bola lepšia, ak by si ministerstvo a súdy plnili povinnosti riadne ... nie je predsa možné, aby som nenašiel 3 právoplatné rozhodnutia spred roka, a našiel novšie právoplatné spred 2-3 mesiacov na stránke rozhodnutí, kde majú byť povinne zverejňované (a odkiaľ tiež databáza otvorených súdov čerpá).

Ondrej Pivarči