17 srpna 2015

Žebříček právnických fakult v USA podle citací v odborných časopisech

Žebříčky právnických fakult mají vcelku dlouhou historii (v USA např. U.S.News) a ostatně i v ČR již nějakou dobu probíhají (LN a HN). Jedním z kritérií většiny seriózních žebříčků je jistě i odborná kvalita akademiků dané fakulty, což je opět možné měřit mnoha různými způsoby. Jedním z nich je i počet citací odborných článků napsaných akademickými členy fakulty v odborné literatuře. Toto kritérium z pohledu amerických právnických fakult poctivě prozkoumali profesoři z University of St. Thomas School of Law (Minnesota), a to pro tzv. “Scholarly Impact Score”, podle kterého následně sestavili žebříček "odborně nejvlivnějších" amerických právnických fakult.
Celý příspěvek

08 srpna 2015

Právnická latina – DOs and DON‘Ts

Ruku na srdce - poslední jurista s poctivým zásobníkem aktivní latiny byl nejspíš Otakar Sommer. Z nějakého důvodu je dnes ale používání fragmentů latinských pořekadel a jiných zaklínadel pořád in, skoro jakoby součást stavovské kultury, projev určitého zasvěcení, zakrnělý výron vznešenosti právnického stavu dob minulých... já nevím.

Máme to zapotřebí?

Celý příspěvek

03 srpna 2015

Josef Montag: Nehody a náhody - proč zatím nesnižovat trestní odpovědnost viníků nehod

Jakub Drápal před několika dny zveřejnil na blogu Jiné právo a poté v Lidových novinách (30. července) článek kritizující možný trest odnětí svobody pro řidiče kamionu ze Studénky. V něm argumentuje, že by šlo o trest nespravedlivý, nefunkční a iracionální. Debata o tom, jaké tresty jsou v podobných případech vhodné a jak podobným situacím efektivně bránit, je velmi potřebná. Některé autorovy argumenty, ač dobře míněné, jsou však analyticky chybné. Implementace jeho doporučení by pak mohla mít za následek zhoršení bezpečnosti dopravy a ztráty lidských životů. Proto považuji za potřebné tyto omyly uvést na pravou míru.
Celý příspěvek