08 března 2016

“Cenzura“ na Jiném právu aneb co by se zde objevovat nemělo

V neděli 6. března na tomto blogu zveřejnil Jan Vučka post nazvaný „Jak se krade ze spisu“, jehož obsahem bylo v zásadě obvinění orgánů činných v trestním řízení z úmyslné manipulace se spisem v probíhající věci. Kolega Vučka zároveň v případu vystupuje jako obhájce oběti údajné manipulace. 

O postu proběhla v týmu Jiného práva živá diskuze, jejíž většinový závěr zní, že takové posty na „náš“ blog nepatří. Jiné právo bylo vždy spíše kolektivním blogem s akademickými standardy, než aktivistickou platformou jednotlivců. Vítáme posty autorsky vyhraněné, neměly by ale sloužit k vyřizování účtů v konkrétních (navíc živých) kauzách. Hlavní problémem příspěvku byla nicméně jeho neprokazatelnost: skutečně dokument ve spisu byl? skutečně tam už není? pokud dvakrát ano, neexistuje alternativní teorie pro zmizení než spiknutí SZ? opravdu dozorující SZ či soudce nereagují? atd. Nic z toho čtenář nedokáže verifikovat, druhá strana se k věci pochopitelně nemůže vyjádřit… V neposlední řadě i kdyby vše pravda byla, autor z jednoho případu nekorektně vyvozuje obecné závěry pro situaci v celém právním systému.

Internet skýtá nekonečné množství jiných zákoutí, kde lze takové posty uveřejnit. Na Jiném právu budou podobné příspěvky do budoucna bez varování mazány.

Vše dobré přeje Robert Zbíral 

(Ač text vyjadřuje většinový postoj autorského týmu Jiného práva, napsal jsem jej a prosadil já a na moji maličkost také prosím směřujte veškeré případné nenávistné poznámky a námitky. S obviněním ze života ve slonovinové věži počítám :-))

Žádné komentáře: