01 dubna 2008

Právník roku 2008

Z Komise určující vítěze prestižní ceny Právník roku 2008 již unikly zvěsti o jednotlivých vítězích pro tento rok. Skutečnost, že vítězové jsou známi v takovém předstihu, odůvodnil utajený zdroj tím, že všichni vítězové jsou zčásti přímo vtělením vítězů loňských a zčásti již nyní nechali své soupeře o tolik koňských délek za sebou, že by bylo zbytečné ztrapňovat ostatní kandidáty jakýmkoli nominačním procesem.

V kategorii pracovního práva tak zvítězil Jiří Paroubek, za svůj odvážný boj o původní podobu zákoníku práce proti Ústavě i jejím vykladačům. Součástí ceny byl i výtisk románu Proti všem od Aloise Jiráska v legendární edici mistrova sebraného díla z 50. let , který mu věnoval Ústavní soud.

V kategorii Právník volený laickou veřejností vyhrál tentokrát JUDr. Pavel Kučera, u nějž je zjevné, že letošní rok si nebude veřejnost spojovat s žádným jiným právníkem tolik jako právě s ním. Součástí ocenění je i automobil značky Škoda, aby mohl taky vozit kamarády po republice.

V kategorii občanské právo zvítězila JUDr. Božena Voplouchová z Okresního soudu v Jeseníku za rozsudek ve věci padesátikorunového dluhu babičky Vomáčkové, protože se jí velmi povedl.

V kategorii talent roku zvítězili společně Pavel Němec a Marek Dalík, protože v celé právnické obci zavládl poté, co našli řešení několika skutečně zapeklitých společenských a politických problémů, silný pocit, že jsou prostě talenti….

Jen v kategorii trestního práva není dosud o vítězi rozhodnuto, protože pánové Melčák a Pohanka teprve tahají slánku o to, kdo z nich konstruktivně podpoří nový trestní kodex.

Do právnické síně slávy pak letos vstoupil prezident Václav Klaus, a to zejména za svůj pozitivní vztah jak k přednosti Ústavy před zákonem tak zákona před Ústavou. Pan prezident ovšem vytušil nebezpečí, že uznání jeho právnických kvalit by mohlo zpochybnit jeho odbornost v oboru klimatologie, proto si nejprve na prestižních světových univerzitách ověřuje, zda i tento titul bude mít hodnotu srovnatelnou s dalším čestným doktorátem.

Chybně se proslýchalo, že Právníka roku dostane i Stanislav Gross, ve skutečnosti však obdržel jen zvláštní velikonoční cenu pro nadějné zajíčky právní praxe, takzvanou Právní-ka-rotku.

Žádné komentáře: