26 května 2022

Právnické podcasty?

Existují nějaké dobré právnické podcasty v češtině? S ohledem na pokračující rozmach tohoto média by snad nějaké měly existovat. V anketě Podcast roku asi žádný neuspěje, ale právnické podcasty ani v podstatě neexistují nebo jsem je nenašel; snad Politici mezi paragrafy, TrestOnline nebo Čekání na prezidenta?

Kdysi jsem poslouchal například podcast The Thomas Jefferson Hour, kde se řešila otázka "co by na to dnes řekl Thomas Jefferson" nebo ústavní We The People, velmi profi The Cyberlaw Podcast nebo mezinárodněprávní Lawfare a i politický neocon podcast Conversations with Bill Kristol. Mezitím se v posledních letech rozšířila nabídka i v češtině. V roce 2019 vylétla na čelo hitparád Vinohradská12, postupně se začaly přidávat další a další podcasty, začaly trendovat podcasty velmi málo strukturované, jakoby to byla debata u piva, postupně i velmi úzce zaměřené, např. v poslední době o investování. Ale co právníci? U podcastu je zásadní schopnost moderátora, ten dokáže strhnout posluchače na jakékoliv téma.. Jsou takoví právníci-moderátoři u nás?

V roce 2020 se zjevil výborný dokumentární miniseriál Matematika zločinu. Vyšla i kniha. Tématem byla trestní spravedlnost, konkrétní případ, znalci...

Aktuálně jsou k dispozici např. tyto:

TrestOnline - podcast časopisu www.trestonline.cz.

Politici mezi paragrafy - vydává Info.CZ. Hosty byli např. Pavel Rychetský, Alena Schillerová, Marek Benda, atd.

Čekání na prezidenta - vydává Český rozhlas s přesahem do ústavního práva (Jan Kysela).

Existují nějaké další české podcasty o právu?




Žádné komentáře: