08 července 2020

Pořídíte si pistoli. Jste tím lépe chráněni před zločinem?

Lidé, kteří si pistole kupují, jistě získávají pocit většího bezpečí a ochrany. Ale je ten pocit podložen realitou? Tj. když si lidé pořídí pistoli, sníží se tím riziko, že se stanou obětí trestného činu?

Hledat na tuto otázku odpověď v reálných datech je výzva. V zajímavém výzkumu se jí chopil Stephen Billings z University of Colorado, a nutno říct, že data k tomu měl slušná: registr obyvatel, propojený s databází zbrojních pasů, takže je vidět, kdy si kdo pořídil (legálně) pistoli. A záznamy o každém trestném činu včetně adresy, takže je vidět, zda a kdy se daný občan stal obětí trestného činu a jakého. A k tomu okolnosti (tzv. přirozené experimenty), kdy si kvůli pohybům politických nálad lidé (hlavně republikánští voliči) pořizovali pistole, aniž by to nějak souviselo s vývojem kriminality v místě bydliště. (Metodické detaily viz paper, případně v diskusi).

Výsledek: Pořízení pistole ZVYŠUJE riziko, že se člověk stane obětí majetkové kriminality. A za tímto zjištěním je prakticky jen jeden druh majetkové kriminality: krádeže zbraně. U dalších majetkových či jiné trestných činů se riziko viktimizace pořízením pistole nesnižuje. Naopak na úrovni městských čtvrtí s pořízením více pistolí roste násilná kriminalita.

Výsledek je v určitém smyslu přímočarý (aby vám mohli ukrást pistoli, musíte ji nejprve mít). Ale ukazuje důležitý mechanismus, kterým se do oběhu dostávají nelegální zbraně: krádežemi legálních zbraní. Jen v samotném Charlotte, NC, odkud výzkumná data pocházejí, bylo za sledované devítileté období ukradeno přes 14,000 pistolí, což je … no, dost. 

Z toho plyne i obecnější závěr. Není to tak, počet nelegálních zbraní rozhodně není fixní, ale závisí i na regulacích a počtech těch legálních. Pokud roste počet legálních zbraní (třeba kvůli volnější regulací), více zbraní se nakonec různými cestami dostane i do kriminálního podsvětí.

Diskutovaný článek je k přečtení zde:
https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3588439

Žádné komentáře: