11 července 2016

Může soudce veřejně říct, co si myslí o kandidátovi na prezidenta?

Nad touhle otázkou si mnozí lámou hlavu díky slovům Ruth Bader Ginsburg. Abychom byli úplně přesní, RBG v rozhovoru s Adamem Liptakem z New York Times řekla:

“I can’t imagine what this place would be — I can’t imagine what the country would be — with Donald Trump as our president,” (...) For the country, it could be four years. For the court, it could be — I don’t even want to contemplate that.” S odkazem na slova svého zesnulého manžela také vtipkovala, že v případě výhry Donalda Trumpa se nabízí emigrace na Nový Zéland. Jen pár dnů předtím v jiném rozhovoru uvedla, že podle ní bude příští prezidentkou Hillary Clinton. Zeptali se jí: "Co když ale vyhraje Trump?" Její odpověď: "I don't want to think about that possibility, but if it should be, then everything is up for grabs."

Je to už za hranou?

Ať už mám Notorious RBG sebevíc rád, podle mě už to za hranou bylo. Rozhodovala ve věci Bush v. Gore. Co když se na podzim objeví věc Clinton v. Trump? Nemusel by Nejvyšší soud USA v tomto případě díky jejím slovům rozhodovat dokonce v pouhých sedmi členech? Pokud by Donald Trump vyhrál, určitě by pak rozhodovala v mnoha věcech, ve kterých by byla zainteresovaná "Trump administration". Mohla by je ale po těchto svých výrocích rozhodovat?

Z druhé strany by nebyla první. Sandra Day O'Connor se také proslavila svým "This is terrible" výrokem, když se dozvěděla, že na Floridě "vyhrál" Al Gore. Z rozhodování ve věci Bush v. Gore se však nevyloučila. Soudce Guido Calabresi (Court of Appeals for the Second Circuit) se pak dokonce omlouval, že přirovnal Bushovo vítězství k "úspěchům" Hitlera a Mussoliniho.

Výroky RBG nicméně vyvolaly negativní reakce:

Podle mě by soudce zkrátka neměl zbytečně zavdávat důvod pro svou podjatost ve věcech, které mu pravděpodobně mohou skončit na stole. A ať už sebevíc nesnáším Donalda Trumpa, musím souhlasit, že RBG hranice soudcovské etiky překročila. Ale možná to přeháním. Co vy na to?

1 komentář:

Martin Kopa řekl(a)...

Nabízí se další otázka - může manželka soudce Nejvyššího soudu veřejně vyjádřit podporu některému z prezidentských kandidátů? :-)