30 dubna 2010

Rezignace Johna P. Stevense

Fanoušci amerického NS si jistě všimli, že ze Soudu odchází jeho nejstarší člen, John Paul Stevens. Stevensovi bylo tento měsíc 90 let. Soudcem NS USA je Stevens pětatřicet let (což je druhý nejdelší mandát v historii NS USA - v čele je William O. Douglas s 36 lety; za ním zůstává i legendární předseda NS Marshall, který byl ve funkci od roku 1801 do roku 1835). V roce 1975 byl jmenován republikánským prezidentem Fordem, během 80. a 90. let se s proměnou americké politiky tento původně středový republikán posunul na žebříčku amerického NS "do leva", tedy k liberálněji (v americkém smyslu toho slova) laděným soudcům. Byl jedním z nejčastějších disentérů, měl významný podíl na nedávných kauzách týkajících se osob držených v Guantanámu (je autorem rozhodnutí ve věci Hamdan v. Rumsfeld z roku 2006). Na serveru NY Times probíhá diskuse, kým ho prezident Obama nahradí.

1 komentář:

Andrej Majerník řekl(a)...

Pre všetkých, ktorí majú záujem vypočuť si debatu o kandidátoch, ktorí možno nahradia sudcu J. P. Stevensa mám ďalší tip: The Diane Rehm Show z 22.4.2010 - http://thedianerehmshow.org/shows/2010-04-22/supreme-court-possible-nominees-and-analysis-recent-decisions
Hosťom tejto show bola okrem iného aj reportérka J. Biskupic, autorka biografií o iných dvoch sudcoch Najvyššieho súdu Sandra Day O'Connor a American Original: The Life and Constitution of Supreme Court Justice Antonin Scalia, v ktorých sa čitateľ čo – to dočíta aj o odchádzajúcom sudcovi Stevensovi.