11 července 2012

Forza HUDOC 2.0!

Vzhledem k zájmu, který vyvolala volba českého zástupce u ESLP, poněkud zapadlo, že ESLP předminulý týden spustil novou verzi svého vyhledávače judikatury – tzv.„HUDOCU“ (tisková zpráva zde, nový vyhledávač zde).

Na jedné straně mě tato zpráva moc netěší, protože stránky věnované starému „HUDOCu“ v našem komentáři k Evropské úmluvě o lidských právech se stávají poněkud obsoletními. Navíc jsem v podobných věcech spíš „konzerva“ a změna vyhledávací masky mě stejně jako pravidelné změny vzhledu mého internetové bankovnictví a mé emailové schránky zpočátku iritují. Na druhé straně, HUDOC 2.0 je velmi intuitivní a podle mého názoru pro standardního uživatele (rozuměj nikoliv fajnšmekra brouzdajícího judikaturou ESLP každý den) uživatelsky přívětivější. Zdá se, že hlavní motivací (viz tisková zpráva uvedená výše) nového vyhledávače bylo co nejjednodušší filtrace vyhledaných rozhodnutí, která by byla schopná zredukovat dnes již tisíce judikátů skoro ke každému článku Úmluvy na rozumné množství nejrelevantnějších rozhodnutí – a to se myslím podařilo (viz levá lišta nového vyhledávače, kde se dají průběžně aktivovat a deaktivovat různé filtry a pomocí jejich kombinace redukovat výsledky vyhledávání). Kromě toho HUDOC 2.0 přináší i další tři novinky: krátká shrnutí u důležitých kauz; novou kategorii významnosti judikátu (rozhodnutí publikovaná v oficiální sbírce ESLP); a možnost stahovat dokumenty ve formátu DOC i PDF. Detailní manuály k HUDOCu 2.0 dosud zveřejněny nebyly, takže nedokážu jednoznačně posoudit, zda nějaká funkce oproti starému HUDOCu 1.0 ubyla; zatím jsem však na nic takového nenarazil.

Osobně si ale myslím, že nekritičtějším bodem bude stabilita nového HUDOCu 2.0. Zdaleka největším neduhem starého HUDOCu 1.0 byla jeho poruchovost a časté výpadky (spoluautoři komentáře k Úmluvě ví dobře, o čem mluvím). Doufejme, že podobné „black-outy“ se u nového HUDOCu 2.0 nebudou opakovat

P.S. Budu samozřejmě rád za jakékoliv postřehy a první zkušenosti čtenářů JP s novým vyhledávačem.

P.P.S. ESLP se chystá v nejbližší době spustit i rozsáhlou aplikaci s předklady svých klíčových rozhodnutí (tisková zpráva zde, další informace zde). Mezi koncovými jazyky ale bohužel (přinejmenším zatím) není čeština ani slovenština, takže českým uživatelům tato aplikace asi moc nepomůže.

2 komentáře:

Guy Peters řekl(a)...

Myslím, že hlavní výhodou HUDOC 2.0 je, že hluboké odkazy HUDOC 1.0 bez problémů fungují. Z toho by se měly poučit české weby, např. NS ČR či NSS.

David Kosař řekl(a)...

Díky za doplnění! To jsem nekontroloval.