19 června 2015

#knihovnavaclavahavla [doplněno]

Možná to pro čtenáře JP není žádná novinka, ale Knihovna Václava Havla má velmi bohatý YouTube kanál, který kromě záznamů politických a kulturních debat obsahuje i několik zajímavých kousků s právníky jako Jiří Přibáň, Zdeněk Kühn, Jan Kysela, Kateřina Šimáčková, Vojen Güttler a tak dále. Jedná se především o tři videa, a to záznam dubnové debaty k příležitosti vydání knihy Tomáše Němečka Padni komu padni, lednové diskuze ke knize Jiřího Přibáně Obrana ústavnosti a naposledy květnové debaty s Lenkou Bradáčovou, Josefem Baxou a Ivo Ištvánem.


Kromě vtípků Vojena Güttlera nebo informace o zálibě manželky Jindřicha Šídla se na prvním videu debatuje o pozadí  jmenování ústavních soudců Václavem Havlem, o zásadních judikátech ÚS nebo o ideologických štěpeních na ÚS atd. V druhém videu se kromě hudrování na dobu a politiky Jiří Přibáň mimoběžně přiznává, že do nedávna neznal knihu Obrana politiky od Petra Pitharta, tedy základní kousek českého klasického konzervatismu druhé poloviny minulého století. Nuž, řekl bych, že trochu ostuda. Přibáňova Obrana ústavnosti totiž v některých směrech argumenty Pithartovy Obrany politiky vlastně opakuje a snad na ně do jisté míry i navazuje. Mimochodem, od druhého polistopadového vydání Pithartovy Obrany politiky letos uplynulo 10 let.


Mezi další zajímavé kousky na YouTube kanálu Knihovny určitě patří třeba rozhovor se Stanislavem Devátým, debata o lidských právech v Číně, o Ferdinandu Peroutkovi nebo o slavné cestě Václava Havla do USA v roce 1990, rozhovor s Anne Applebaum, debata s Michailem Chodorovským, atd.


[doplnění] Poslední právnická debata v Knihovně se v květnu zabývala třaskavými tématy vyšetřování korupce, kriminalizace politiky a emancipace státního zastupitelství, a to za účasti Lenky Bradáčové, Josefa Baxy, Ivo Ištvána, Jindřicha Šídla a Ondřeje Kundry.

Žádné komentáře: