22 dubna 2009

Nový LL.M. program v Lisabonu

Joseph Weiler a Miguel Maduro jsou zakladateli a vedoucími nového LL.M. programu na Universidade católica portuguesa v Lisabonu. Program s názvem "Law in a European and Global Context" slibuje revoluci v evropském systému právnického vzdělávání - jak obsahem, tak formou, která vychází z kursu "Total Law".

Myslím, že již díky jménům zakladatelů není třeba kursu dělat přílišnou reklamu; pohled na další vyučující jen potvrzuje jeho vysoké ambice. Bude mezi studenty prvního ročníku i čtenář Jiného práva?



15 komentářů:

robert zbiral řekl(a)...

Samozřejmě je dost obtížné odhadovat dopředu, jak bude program vypadat, ale poznámka o Total Law ve mně moc důvěry nevzbuzuje. Po vlastní zkušenosti z Budapešti 2008 musím přiznat, že mi všechen ten hype o "superinovativnosti" a "nových metodách" přijde trochu nadsazený. Pěkně to shrnul spoluúčastník kurzu Honza Malíř v nevímjakémčísle Právníka (snad 2/2009?), všem případným zájemcům o toto LLM doporučuji si to prolítnout...

Jan Komárek řekl(a)...

Roberte, je mi líto, že jste si z Budapešti neodnesl lepší zážitek. Pro mě osobně byl Total Law kurs v roce 2006 jedním z nejlepších výukových zážitků (jak jsem psal tady na blogu, určitě lepší než letní akademie na EUI, a řekl bych, že lepší než co jsem měl možnost vidět tady na Oxfordu - záleží ale samozřejmě na konkrétních vyučujících).

Máte pravdu, že je Weilerova charakteristika "total law" přístupu nadsazená - úplně by totiž stačilo napsat, že se v "total law" učí jako na americké top law school. I to je ale myslím dostatečné lákadlo - vedle vyučujících, kteří jsou - naprosto bez nadsázky - světové špičky v tom, co mají v kursu učit, i když samozřejmě bude záležet na tom, do jaké míry budou do kursu zapojeni.

robert zbiral řekl(a)...

Jen abych upřesnil, nezpochybňuji samozřejmě kvalitu garantů, i když jak jste správně podotkl, je otázka, jak často třeba Weiler do Lisabonu zavítá.
Metoda Total Law mi přišla naprosto standardní, nezdá se mi, že bych na fakultě chtěl od studentů něco jiného či řešil výuku jinak.
S tím porovnáním Budapešti vs EUI či Oxford jsem trochu překvapen, problém roku 2008 možná byl, že přiejlo skutečně hodně začátečníků a tudíž výuka musela být tomu přizpůsobena. Asi se ti nejlepší účastnili již v předchozích letech :-)
Můj první post také neměl naznačit, že by účast nestála za to, moc se mi v Budapešti líbilo a všem to doporučuji. Jen jsem chtěl případné zájemce upozornit, že metoda Total Law není žádný zázrak, ale spíše snaha o dobrý marketing.

Michal Bobek řekl(a)...

Kdyz se jiz na toto rozproudila debata, mohl bych se pripadnych byvalych ucastniku Totalniho Nasazeni (TM) zeptat, v cem tedy vlastne ta TM metoda spocivala?

Na stranky Katolickeho LLM se mi zatim bohuzel nepodarilo dostat, protoze na EUI pocitacich nemuzu instalovat ten nejnovejsi Flash Player (asi proto, ze EUI furt tvrdi, ze je jenom kontextualni, ale nikoliv totalni :-), takze jsem nasel jenom popis na webu TL (TM):

The Total LawTM Method

The Total LawTM approach, developed by the Jean Monnet Center at the New York University School of Law, believes in contextualization: situating a legal controversy, a court decision, a Treaty provision, a Directive or a Regulation in its economic, social and political context. The aim is not to make participants amateur economists or political scientists, but rather to give them "another perspective" on the problem. The course will improve the participants' skills by explaining how economic, social and political contexts shape the particular legal problem addressed and impact the thinking about its legal solution. The program will equip participants with the ability to understand the economic, social and political consequences of different legal outcomes. The discipline is Law. The focus is Law. But the premise is that Law cannot be understood, nor practiced professionally and competently, without understanding its broader contexts.

Takze je v tom neco vic, nebo to je fakt jenom (TM) marketing? Anebo ze by to bylo Pravni Umeni (TM)?

Tomáš Sobek řekl(a)...

off topic

Nevím, jak je to s "Total Law", ale některá označení tohoto typu mají kuriózní historii. Tak třeba Herbert Packer a Thomas Erlich ve své knize New Directions in Legal Education (1973) napsali:

"law is a multidimensional phenomenon - historical, philosophical, psychological, social, political, economical and religious."

Tato věta pak byla hodně oblíbená a frekventovaně citovaná, označení "multidimensional phenomenon" bylo módní. Nicméně jeho původní význam, tedy zaměření se na mezioborová právní studia, se postupně vytratil.

Výsledek? Když dnes zkouším státnice a student si vytáhne otázku "Pojem právo", zavře oči a ocituje Gerlocha:

"Pojem právo nelze jednoznačně vymezit. Jedná se o multidimenzionální fenomén, minimálně duální jev."

Pak student zhasne a víc už z něj nedostanu. :)

n/a řekl(a)...

LLM, MBA, Ing. Mgr. JUDr. Phd. CSc. ... klidně pokračujte, bavím se. Až se bude nabízet LLM i v Čechách, budu se smát o to víc.

Jinak souhlasím, většina těchto sdělení o nové (revoluční) metodě a challenging blabla jsou jen reklamní bláboly pro "východňary" apod., přes které hledají domácí univerzity a jejich profesoři kšefty, nakonec takto vznikl v UK program Open University, který živí tisíce neschopnejch britskejch profesorů a postdoců, kterým to ale aspoň financuje výzkum a vyždímají z chudších zemí ještě něco více. TOEFL je také překrásná ukázka, jak zaměstnat amíky i mimo území US.

S lítostí musím české právnické reformované mládežníky upozornit, že s věkem zájem o podobné pitomosti naštěstí klesá a dopad takových akci naštěstí nebývá velký (max. řádek v CV). Ale místo konání chválím, krásný město :-)

Tomáš Sobek řekl(a)...

Ad Karel Výborný

Škoda jen, že spolu se zájmem o podobné pitomosti neklesá i zájem o Jiné Právo.

Jan Komárek řekl(a)...

Michale, jak už jsem psal Robertovi Zbíralovi: dosaď si za "Total Law" to, co můžeš dostat třeba na NYU (nebo jinde v USA). Tím nijak nesnižuji úroveň kursů v Evropě (koneckonců, na to je moje zkušenost celkem omezená), za svoje putování jsem ale rozdíly mezi Evropou a USA viděl.

Ze strany Weilera to je samozřejmě obchodní tah - ale proč ne, když dokáže přitáhnout tak kvalifikované lidi do svého týmu a následně pak i studenty, kteří ve svých zemích nemají šanci se s takovou výukou setkat, a do USA z různých důvodů nemůžou.

Bez ohledu na udělené tituly bude myslím skvělé, když se více a více lidí "z východu", dostane k takové výuce, kterou slibuje inzerovaný kurz. Stejně tak bude prospěšné, když se s tím "sveze" i několik místních - v rámci takového kurzu mají možnost poznat, jak se také dá učit a inspirovat se od kolegů, kteří to umí. V tomhle ohledu je proto např. veliká škoda, že se CEU přestěhovala z Prahy do Budapešti. A pokud se jednoho dne začne v ČR udělovat takové LLM, jaké v Lisabonu, bude to skvělá zpráva, přesahující CV jeho účastníků.

Anonymní řekl(a)...

Přidávám se k Robertu Zbíralovi. Total Law jsem zažil v Budapešti v roce 2005, což byl tuším vůbec první ročník. Ano, přednášející byli inteligentní, dovedli zaujmout, špičky, nepopírám.

Ale, že by šlo o něco "transformujícího", čím se holedbal Weiler ("fasten your seat belts, here we go"), to si nejsem jistý. Zajímavá diskuse nad případy, na nějaké metačarování jsme se tam s každým viděli dost krátce. Pokud platí tři konstanty - učitelé odborníci, znalí studenti se zájmem a vhodný výběr literatury/případů, tak se tam imho ostatně moc nového vymyslet nedá.

Proměnnou pak zůstává, jestli přednášející nejen zná, ale i nenudí - umí tu a tam odlehčit vtipem k věci (Madurův povzdech, že formálně by měl mít postavení jako soudce, ale mimo ECJ nikdo neví, kdo to je AG a nikde ho neberou vážně), jestli poskytne pohled do zákulisí, jak zvládne ukočírovat diskusi (někdo ještě umí vypiplat slidy).

Ľubo Majerčík

n/a řekl(a)...

Pane Sobku, když už máte zájem o mé příspěvky, zkuste na ně jít po mládežnicku, tj. vědecky a na zkoumání vámi zmíněné korelace zájmů, blogů a věku zažádejte na vaší "univerzitě" o grant. Sníží se vám tep, dostanete nějakej ten halíř na "Total Law" LLM (ten název je opravdu fantasticky US blbý:-), poznáte noční Lisabon a ještě po vás zůstane nějaká ta pěkná vědecká myšlenka, čímž předběhnete 99% českých právních "vědců". V závěru práce pak můžetě pod Hostýnem udělat pěkné JUDr./PhD./LLM/Mgr. dvoudenní euroškolení pro ostatní spolumládežníky. Na dopolední rozehřátí bych doporučil dalšího nedoceněho mistra právní vědy pana Henryka Laholu.

Jan Komárek řekl(a)...

Pane Výborný,
nechci Vás zklamat, ale Tomáš Sobek myslel svoji poznámku "Škoda jen, že spolu se zájmem o podobné pitomosti neklesá i zájem o Jiné Právo" trochu jinak - vzhledem k tomu, že o sobě říkáte, že jste osoba vyššího věku a s věkem, podle Vás, klesá zájem o takové pitomosti, jako je LL.M. Já se k němu připojuji, neboť mám pocit, že to diskusi na JP jen prospěje.

Jinak, mám zde na poličce zajímavou (a v ČR celkem ojedinělou) knížku o právní argumentaci práve od Tomáše Sobka, zatímco po jménu Karel Výborný pátrám v knihovně (a na internetu - pokud se tohoto jména ve spojení s právem týká) marně. Nevím tedy, kde berete tu odvahu, nebo spíše drzost, se takhle o Tomášovi vyjadřovat.

n/a řekl(a)...

Pane Komárku, tu jeho poznámku jsem pochopil stejně jako vy, tj. jako narážku na moje šediny ale protože mám pro jeho rádobyvtipné hlášky na adresu druhých perverzní slabost, nechtěl jsem, aby jeho další myšlenka zapadla a pobídnul ho v dobrém k další vědecké práci.

ad publikace : musím s vámi bohužel souhlasit, od cca 40 let svého věku nepovažuji právo za vědu a živím se pouze jeho řemeslným praktikováním (naštěstí mimo oblast působnosti českého NS a ÚS).

ad psát/nepsat : když se vám něčí názory nelíbí, zaveďte cenzuru nebo registraci. Do té doby poskytujte své dobré rady svým klientům.

Jakub Jošt řekl(a)...

OT: Vzdy som si myslel, ze v istom veku, ked clovek chce byt mimo systemu, tak sa stiahne a je z neho "stary mrzout" (mne osobne inak vcelku sympaticki ludia). Fenomen "facebook/celebrity/politika/cokolvek ma nezaujima, ale predsa ich sledujem a viem o nich vsetko" som pokladal za domenu mladeze. Nuda to zrejme tiez nebude, kedze predpokladam, ze pravnik-praktik v zahranicii sa v praci neflaka...cim to teda je?:)

@LLM no, kedze mam podobny problem ako Michal, tiez by ma zaujimalo, nakolko to je marketing. Nechcem byt prilis nedovercivy, ale z toho co som pocul su Weiler aj Maduro relativne zamestnani ludia (v argote multinacionalnych korporacii su skratka "busy"), a neviem, kolko LLM a PhD. a AG a nezavislych konzultantov sa do jedneho Weilera ci Madura zmesti.

Anonymní řekl(a)...

ad JJ)
Podle mě by Weiler ani Maduro do ničeho polovičatého nešli. Určitě to bude přínosné nejsem setkáním s odborníky na slovo vzatými, navázáním kontaktů s dalšími zajímavými účastníky a obohacením o nové podněty. Ale že by to z někoho udělalo polyhistory a lidi by tam procházeli životní katarzí, to nejspíš ne.

ĽM

David Kosař řekl(a)...

ad Total Law:

Mám spíše podobnou zkušenost jako Honza (TL 2007) a souhlasím i s jeho popisem. Metoda TL je samozřejmě marketingový trik, ale oproti jiným letním školám se počítá s výrazným zapojením studentů (ať už formou Sokratovské metody, mini-mootů či pracovních skupin) čili nejde jen o přednášky. Výše uvedené není na top law schools (zejména v USA) ničím neobvyklým, ale u letních škol jsem se s tím v takové míře nesetkal (a to ani na LŠ na EU - byť jsem tam byl na HR Law). Navíc je dobré, že většina účastníků bydlí na jednom místě (contra EUI), což je pro networking ideální.

Z vyučujících mě osobně nejvíc nadchl Chalmers, těsně po něm Maduro a až pak Weiler. Streho a Areilza byly o dost pozadu (Kiryan Bradley bohužel v roce 2007 nebyl).

Robert Zbíral má ale pravdu v tom, že na úspěchu TL hodně záleží, jak "vyspělé" obecenstvo se v daném roce sejde. V roce 2007 bylo z mého pohledu obecně nadprůměrné (ale třeba jsem měl jen štěstí). Bylo tam pár "noviců" od Sinisy Rodina, kteří byli v právu EU o dva levely výše než já, lidi z evropských institucí a dokonce i nějaký doktorand na ekonomii z UCL či co, který dával Weilerovi pěkně zabrat. Na druhé straně, někteří lidi byli slabší, ale to je u všech placených kurzů normální.

ad Lisboa:

Jak jistě někteří již ví, Maduro letos jako AG končí a od září nastupuje na EUI. Tudíž se dá předpokládat, že bude mít volnější ruce (a na rodnou vísku jistě nezapomene). Jeden z klíčů k úspěchu tohoto LLMka bude ale podle mě spočívat v tom, jak se podaří mezi právnická esa (visiting professors) vtáhnout "místní" profesory (na CEU funguje stejný model a po odchodu prof. Saja na ESLP to může být velký problém).

Jinak obecně výhoda visiting professors je ta, že většinou přijedou na cca 2-3 týdny (manželky nechají doma) a po tuto dobu jsou plně k dispozici studentům (a hlavně studentkám). Není problém s nimi neformálně pohovořit, vydolovat z nich nějaké zajímavé info či probrat třeba Váš poslední článek. Ač to zní nepravděpodobně, na svých mateřských institucích jsou tito lidé leckdy daleko více "busy".