22 října 2011

Rychlejší a snažší prohledávání judikatury NS: ju.wz.cz

Nejvyšší soud nabízí na svých webových stránkách kvalitní internetový vyhledávač judikatury. Jak jej co nejlépe využít, to bude téma některého z příštích postů. Nyní představím webovou aplikaci ju.wz.cz, která Vám práci s judikaturou podstatně zpříjemní a zrychlí. Znáte to: zadáte dotaz, zobrazí se seznam 200 potenciálně relevantních judikátů a Vy teď máte jeden po druhém pročíst. A přitom by často stačil pouhý pohled na okolí hledaného výrazu (vícepráce, § 3 odst. 2, ...), abyste poznali, zda je judikát skutečně relevantní a přečtete jej celý, anebo zda rychle přeskočíte na další. Z toho ju.wz.cz vychází: Z vyhledaných judikátů zobrazí jen relevantní pasáže, a to na jediné stránce. Tu můžete rychle projít odshora dolů a přitom kliknout jen na ta rozhodnutí, která Vás zajímají blíže. Výstup z ju.wz.cz znázorňuje tato ukázka, která přehledně shrnuje všechna rozhodnutí NS k § 575 obč. zák. (tedy k nemožnosti plnění). Vyzkoušel jsem si, že ju.wz.cz zrychlí rešerši judikatury přibližně trojnásobně.

Ju.wz.cz nabízí řadu možností; nyní se budeme zabývat tou uživatelsky nejpřívětivější. Představte si, že máte vyhledat veškerou judikaturu k § 575 obč. zák. K tomu byste na stránkách Nejvyššího soudu zadali přibližně následující dotaz:

"§ 575" AND ("obč. zák." OR "o.z." OR "OZ" "40/1964" OR "občansk* zákon*")
Tento dotaz říká: v dokumentu se musí vyskytovat výraz § 575 a dále aspoň jeden z výrazů: obč. zák., o.z., OZ, 40/1964 (číslo obč. zák. ve sbírce) nebo občanský zákoník ve všech možných pádech (občanského zákoníku, občanským zákoníkem apod.). (Je vidět, nakolik užitečná je standardizace, tedy např. skutečnost, že v SRN se občanský zákoník vždy cituje jako BGB.) Už to, zadávat takovýto dotaz, je otrava. A to navíc ještě musíte -- poté, kdy vyhledávač Nejvyššího soudu zobrazí seznam nalezených rozhodnutí -- jedno rozhodnutí po druhém rozkliknout a přečíst.

Jde to i lépe: Stačí přejít na stránku ju.wz.cz a tam v části A. zadat do první kolonky číslo 575, v druhé kolonce vybrat obč. zák. a poté kliknout na tlačítko Zvýrazni. Ju.wz.cz "za Vás" zadá výše uvedený dotaz na stránky Nejvyššího soudu, stáhne texty všech nalezených rozhodnutí, vyseká z nich relevantní části (tj. ty okolo výrazu § 575) a zobrazí je na jedné stránce.

Mimochodem: Tuto vlastnost jsem si vysnil někdy před třemi lety, když jsme začali připravovat nové stránky Nejvyššího soudu (protože tato vlastnost je užitečná, avšak nikoli klíčová a zároveň je výpočetně i programátorsky náročná, přiřadili jsme jí nižší prioritu). Přitom jsem si nevšiml, že už je dobře implementována, a to v systému EUR-LEX. Stačí si tuto databázi otevřít a v levém menu zvolit položku Pokročilé vyhledávání. Poté můžete: (i) přejít na záložku Display models (je naspodu okna); (ii) v objevivším se seznamu polí vybrat i pole Text; dále (iii) zatrhnout check-box Long-zoom; a konečně (iv) si ze seznamu vedle něj vybrat, jak rozsáhlý (v počtu slov) bude výtah, který EUR-LEX zobrazí okolo hledaného výrazu.

Poznámky:

(1) Prosím o pochopení, že stránka ju.wz.cz se (zatím?) nachází na free-hostingu webzdarma. To může způsobit omezení rychlosti, případně i dostupnosti, a to mimo moji kontrolu. Nedokážu předvídat, nakolik masovější využívání ju.wz.cz přinese jeho zpomalení.

(2) Prohledávání desítek či stovek nalezených rozhodnutí ju.wz.cz je výpočetně celkem náročné. S tím souvisí, že se stránka zobrazující výňatky z rozhodnutí dopočítává (dotahuje) i desítky vteřin. Pokoušel jsem se naprogramovat indexaci, avšak rychle jsem zjistil, že na freehostingu je něco takového nereálné: velikost indexu (sestaveného slovníku) překračuje maximální kapacitu, která je webové stránce vyhrazena.
Indexace znamená: Počítač by např. přes noc postupně a na pozadí pročetl všechny judikáty a sestavil rychle prohledatelný slovník s údaji, v kterém rozhodnutí a na kterém místě se vyskytují která slova. Potom by se například při vyhledávání judikatury k § 575 obč. zák. mohl systém rychle podívat do předpřipraveného slovníku a okamžitě z něj vyčíst, kde všude se výraz § 575 vyskytuje. To by představovalo podstatné zrychlení oproti nynější situaci, kdy systém musí pomalu "pročítat" jednotlivá rozhodnutí a výraz § 575 v nich hledat.
(3) Ju.wz.cz je závislá na ochotě stránek Nejvyššího soudu připustit, aby z nich program "tahal" texty jednotlivých rozhodnutí. Věřím, že ju.wz.cz server NS příliš nezatěžuje a navíc šíří znalost judikatury NS v komfortu, který stránky NS (v současné době) neposkytují (stránky ÚS a NSS ovšem možnost, kterou ju.wz.cz přináší, rovněž nenabízí). Nevylučuji ovšem, že NS může v budoucnu ju.wz.cz "odstřihnout" od rozsáhlejšího přístupu; toto omezení by patrně bylo možné překonat indexací (srov. bod 2 výše).

(4) Internetový vyhledávač rozhodnutí NS je založený na standardizovaném a přátelském prostředí LotusNotes, s nímž ju.wz.cz může dobře spolupracovat. Nevylučuji, že v budoucnu bude ju.wz.cz sloužit i k zobrazování výňatků z judikátů NSS a ÚS, avšak vyžadovalo by to jisté programátorské úsilí.

(5) Výše popsaná možnost prohledávání judikatury k určitému paragrafu byla vytvořena tak, aby byla uživatelsky co nejjednodušší. Ve skutečnosti je ju.wz.cz (srov. část D. Expertní vyhledávání) dosti pružný nástroj obecně založený na principu: nejprve si něco vyhledáte vyhledávačem NS; potom si v ju.wz.cz vyberete, co se má zvýraznit, tj. kolem jakých výrazů se zobrazí pasáže vyhledaných rozhodnutí. Toto nejpružnější využití ju.wz.cz popíšu (a nápovědu k němu doplním) v budoucnu.

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Prijemnym vylepsenim bylo, kdyby sluzba umela v textu judikatu sama vyhledat prislusne odkazy do zakonu a nabidla na jedno kliknuti vyhledani souvisejici judikatury + prislusne zneni zakona (klidne odkazem na portal.gov.cz). To by ovsem znamenalo neodkazovat se na zneni na www.nsoud.cz, ale samostatne jej poskytovat. A navic se nejak popasovat s vyrazy typu "§ XYZa odst. 1 písm b), c) zák.o ABC"

Jestli potrebujete hostovat tu sluzbu, mohu nabidnout (zdarma) nas server - je-li to napsane slusne, neni problem, napiste. Take by nebyl problem s temi indexy, nepredpokladam, ze budou gigabajtove.

Martin Hinner

Guy Peters řekl(a)...

Nevylučuji, že v budoucnu bude ju.wz.cz sloužit i k zobrazování výňatků z judikátů NSS a ÚS, avšak vyžadovalo by to jisté programátorské úsilí.
Ano, číst nesmyslná PDF z NSS místo dřívějšího, plně vyhovujícího, HTML by nebylo právě jednoduché.

Anonymní řekl(a)...

mohu se zeptat jak přesně funguje Vaše vyhledánání?
v případě, že zvolím např. § 150 OSŘ a náchází to spíše ObčZ, proč?

a také jakým způsobem jsou nalezené judikáty řazeny na základě nějaké prioryty nebo náhodně?

Jinak Vám moc děkuji za vytvoření tohoto vyhledávacího systému... je to skvělý nápad, fandím Vám!
Honza

Jan Petrov řekl(a)...

Děkuji Vám, Honzo.

Dáte-li pod bodem A. ju.wz.cz vyhledávat § 150 o.s.ř., pak se zobrazí veškeré judikáty, které zároveň obsahují výraz "§ 150" a výraz "o.s.ř." ("OSŘ" apod.). Tedy se vyhledá i judikát, který obsahuje výraz "§ 150 obč. zák." a kdekoli jinde v textu zkratku "o.s.ř.", byť při citaci jiného ustanovení o.s.ř. než jeho § 150.

Jinými slovy, ju.wz.cz raději zobrazí i nerelevantní rozhodnutí, než aby některé relevatní rozhodnutí opomenulo. To mimo jiné proto, že pokud vidíte veškeré vyhledané výrazy na jediné stránce, pak můžete jediným pohledem snadno zjistit, že určité rozhodnutí je nerelevantní (cituje se v něm sice § 150, ale nikoli o.s.ř.), a přeskoči očima na další.

Jinak, pokud v části C. ju.wz.cz zadáte do pole "Kmen(y) slov(a)" výraz:

§ 150 o. s. ř. / § 150 OSŘ / § 150 občansk soudn řád

, pak se zvýrazní jen to, co potřebujete. Srov. nápovědu k části C. ju.wz.cz.

Co se týká priorit, rozhodnutí jsou řazena v pořadí, v jakém je "vysype" vyhledávač NS. Ten tak nečiní náhodně, ale snaží se (myslím celkem úspěšně) zařadit na první místa ta rozhodnutí, která jsou z hlediska vyhledávacího dotazu nejrelevantnější (tj. zejména taková rozhodnutí, která obsahují hledaný výraz vícekrát).

Jan Petrov řekl(a)...

Martin Hinner: Děkuji Vám. Zkusím zmínit, že vyhledat všechna rozhodnutí k určitému zákonu není zas tak užitečná vlastnost: K zákonům, které nás zpravidla zajímají, existuje přespříliš rozhodnutí byť i jen k jednotlivým paragrafům.

Samozřejmě uznávám, že Vámi navržená funkce je plus, jen prosím o pochopení, že není na seznamu priorit (na ju.wz.cz nemám zas tak moc času).

Možná bych měl napřed "zaktivnit" odkazy na judikáty NS či ÚS, co myslíte?

Pokud mi na sebe pošlete kontakt, děkuji Vám.

Anonymní řekl(a)...

Přijde mi, že jeden komentář tady dosud chybí: poděkování Janu P. za super pomůcku a za práci, kterou si s tím dal. Je to velmi užitečný nástroj, který musí ocenit každý praktik i teoretik. Honza V.

Anonymní řekl(a)...

Jan Petrov: mojeprijmeni zavinac secons tecka com (to jsem zvedav jestli zacne chodit nejaky spam na e-mail mojeprijmeni@seco.. ;-) ).

Snadny prevod z PDF (pro ten NSS) do plaintextu lze udelat pomoci pdftotext, ovsem hledani v tom bude mnohem slozitejsi nez dotaz do Lotus Notes...

Martin Hinner

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, aplikace byla velmi dobrá, bohužel již několik týdnů je nefunkční. Je naděje na obnovení.
Díky. Ivo

Jan Petrov řekl(a)...

jojo, dávno obnovena