26 dubna 2009

In Memoriam: Sir Neil MacCormick (1941-2009)

Již nějakou dobu jsem chtěl napsat něco k nedávnému úmrtí (nejen) právního filosofa Sira Neila MacCormicka. Chtěl jsem zmínku o něm nějak uvést odkazy na přínos, kterým pro mne byly v Oxfordu např. jeho knihy Legal Reasoning and Legal Theory nebo H.L.A. Hart anebo (stále - a již poměrně dlouho - rozečtené) Institutions of Law. Ale nějak jsem se k tomu nemohl smysluplně dostat. Proto bych se takto jen připojil k bloggovým vzpomínkám a odkázal např. na vzpomínkový post na Leiter Reports: A Philosophy Blog, kde jsou dále obsaženy odkazy na několik nekrologů, které přibližují osobu Sira MacCormicka z různých směrů a úhlů pohledu.

4 komentáře:

Tomáš Sobek řekl(a)...

Díky Jirkovi. Jenom bych dodal, že o den dřív zemřel MacCormickův dlouholetý přítel a spolupracovník, český právní teoretik Ota Weinberger.

Jiri Kindl řekl(a)...

Na doplnění pro zájemce o dílo Neila MacCormicka a konkrétně o jeho Institutions of Law je možno odkázat na stránkyOxford Jurisprudence Discussion Group, kde se v prosinci minulého roku uskutečnilo diskusní setkání právě nad tématy z uvedené knihy, a to za účasti např. Finnise, Gardnera, Waldrona či Stavropouluse. Prostřednictvím odkazu lze shlédnout videa z uvedeného setkání a stáhnout i některé materiály (sekci z knihy a její shrnutí atp.). Každopádně doporučuji, byť je třeba si na to vyhradit podstatnou část večera či jiné části dne (délka odpovídá asi standardnímu celovečernímu filmu :o).

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Michal Basík řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.