01 listopadu 2014

Přichází Maximus Decimus...Tomoszek!

...velitel olomoucké klinické armády, odborný asistent legie ústavního práva a věrný služebník skutečného císaře ... ok, už toho znesvěcování mého oblíbeného Gladiátora nechám. Je mi ale každopádně velkou ctí, že mohu přivítat našeho listopadového hosta, kterým je Maxim Tomoszek.

Jak už jsem naznačil v parafrázi scény z filmu Ridleyho Scotta, Maxova specializace je dvojí. Ačkoliv začínal jako armádní právník, nakonec skončil v akademickém prostředí ústavního práva, kterému se už pěknou řádku let věnuje na olomoucké právnické fakultě. Jeho specialitkou je srovnávací ústavní právo a problematika základních práv. Zejména v té komparatistice má oproti zbytku České republiky jednu výhodu - Max je totiž z půlky Rus a ze čtvrtiny Polák, přičemž polštinu ovládá minimálně stejně dobře jako Adam Małysz. Proto se může rochnit tam, kde mají jiní naši "srovnávači" smůlu, a publikuje velmi zajímavé čtení.

Po pravdě se ale divím, proč ještě Maxovi někdo před olomouckou fakultou nepostavil sochu za jeho zásluhy v oblasti klinického právního vzdělávání. V tom je totiž v českém (a evropském) měřítku skutečně king. Nebýt něj a jeho manželky Veroniky, klinické právní vzdělávání by možná stále bylo v našich končinách považováno za něco exotického, co do českého života práva nepatří. To už dnes naštěstí neplatí. A právní kliniky se díky Centru pro klinické právní vzdělávání PF UP, které Tomoszkovi vychovali, staly součástí DNA olomoucké fakulty. 

V neposlední řadě je třeba zmínit, že Max bude bloggovat zpoza Atlantiku, protože je momentálně na půlročním výzkumném pobytu na Washington & Lee University. Tož Maxi, jako Tvůj padawan mám radost, že můžu napsat: vítej na Jiném právu!

Závěrem bych rád poděkoval za říjnové hostování Robertovi Zbíralovi, který s námi zůstane jako stálý blogger. Jako plodný homo academicus nás určitě bude v budoucnu zásobovat dalšími zajímavými příspěvky, na které se už teď moc těšíme!   


Žádné komentáře: