27 října 2014

Slovensko při výběru nového soudce ESLP opět narazilo

Výběr soudce Evropského soudu pro lidská práva může přinést mnohé trampoty. Opakované odmítnutí kandidátky na soudce ESLP ovšem není častou trampotou. Jak na sociálních sítích upozorňoval Ľubo Majerčík, něco podobného se podařilo upéct zatím pouze Maltě. A nově také Slovensku.

O post soudce ESLP se tentokrát ucházeli tito kandidáti: soudkyně Okresního soudu Bratislava III Andrea Krišková, proděkan Právnické fakulty Univerzity Komenského Ondrej Laciak a vládní zmocněnkyně po zastupování před ESLP Marica Pirošíková (jejich životopisy lze nalézt zde). Závěr podvýboru Parlamentního shromáždění Rady Evropy pro volbu soudců ESLP, který si včetně složení podvýboru můžete přečíst na str. 4 tohoto dokumentu, byl krátký a tvrdý:

"After having assessed the candidatures in detail, the Sub-Committee considers that the three candidates do not appear to possess the appropriate professional experience and stature to meet the criteria specified in Article 21, paragraph 1, of the European Convention on Human Rights. The Sub-Committee recommends, unanimously, that the list be rejected by the Assembly and that the Government of the Slovak Republic be requested to submit a new list of candidates."

Upřímně řečeno, úplně překvapující závěr to není. Navíc nemám pocit, že by v zemi Bohumila Repíka (jednoho z mých nejoblíbenějších soudců ESLP všech dob, který nás bohužel nedávno opustil) nebylo odkud brát. Tak snad příště...


Žádné komentáře: