04 června 2014

Martin Kopa: Právní vzdělávání at its best na červencové konferenci v Olomouci

V českých luzích a hájích se (konečně) stále větší a větší pozornosti těší téma vzdělávání budoucích právníků a zejména vzdělávání klinické. Třeba se z něj postupně stane samostatný předmět vědeckého zkoumání a specializace, jak tomu bývá v zahraničí. Ti, které toto téma zajímá, by proto jistě neměli chybět na konferenci, která se bude v červenci tohoto roku konat na olomoucké právnické fakultě. Na Hané se totiž chystá „rockový festival“ věnovaný právnímu vzdělávání, kterého se zúčastní jeho legendy i současné hvězdy z celého světa. Po Londýně, Edinburghu, Melbourne, Johannesburgu, Perthu, Corku, Valencii, Newcastlu, Durhamu a Brisbane příští International Journal of Clinical Legal Education konference spolupořádaná Evropskou sítí pro klinické právní vzdělávání (ENCLE) zavítá právě do Olomouce.

Jednou ze zmíněných legend, která v Olomouci vystoupí, bude kanadský Neil Gold, který se otázkám právního vzdělávání věnuje již více než 30 let a jeho aktivity mu vynesly nejvyšší možné ocenění pro právníka v Kanadě – Law Society Medal. Keynote přednáška Neila Golda proto zcela jistě nebude mít chybu.
 
Dalším keynote speakerem bude Kevin Kerrigan, děkan obchodní a právnické fakulty Northumbria University v Newcastlu. Kevin stojí za obrovskými úspěchy tamější Student Law Office, které britská královna dokonce letos ocenila svou výroční cenou. Kevinovy myšlenky o tom, jak vést právnickou (a obchodní) fakultu, a kam se vydat v oblasti klinického vzdělávání si poté můžete přečíst zde.
 
Jim Moliterno z Washington and Lee University byl také ověnčen několika cenami za svou práci na rozvoji dovednostního a klinického právního vzdělávání nejen v USA. Loni mu v OUP vyšla inspirativní kniha The American Legal Profession in Crisis: Resistance and Responses to Change. Mnohé v ní obsažené myšlenky by se přitom zcela jistě daly aplikovat i v českém a slovenském právním prostředí.
 
K těmto třem osobnostem se přidá ještě Marzia Barbera z italské Brescii a náš Maxim Tomoszek, který je přední postavou v oblasti (klinického) právního vzdělávání nejen v českém, ale i evropském a světovém měřítku, čehož je důkazem jeho zvolení historicky prvním předsedou Evropské sítě pro klinické právní vzdělávání (ENCLE). Navíc ho čeká půlroční „hostování“ právě na Washington and Lee University, odkud do našich zeměpisných šířek určitě přinese plno další inspirace. A ke všem těmto keynotům se přidají ještě mnohé další osobnosti, jako jsou Leah Wortham a Catherine Klein z Catholic University of America, Rick Roe z Georgetown University, José García Aňón z univerzity ve Valencii apod.
 
Tematicky bude celá konference zaměřena na rozvoj klinického právního vzdělávání v Evropě a ve světě, tzv. multidisciplinárním klinikám, postavení klinických předmětů v běžném studijním programu právnických fakult, ale také výzkumu v oblasti právního vzdělávání a dalším souvisejícím tématům.
 
Konference se zúčastní cca 150 – 200 delegátů z celého světa, a proto bude jedinečnou příležitostí pro „otevření očí“, co se možností právního vzdělávání týče a vyproštění se z naší české „krabičky“ v tomto ohledu.
 
Stále je možné se přihlásit, pokud tedy od 15. 7. do 17. 7. chcete zažít konferenci, která svou atmosférou zcela jistě bude vybočovat ze standardů, na kterí jste na konferencích zvyklí, neváhejte! Konferenční brožuru s více informacemi naleznete zde.

1 komentář:

Tomáš Marný řekl(a)...

O vzdělávání na mojí alma mater tu byly už články dříve, ale teprve teď jsem našel tu správnou obrazovou dokumentaci: pojednání o výuce předmětu Dějiny státu a práva (a vlastně všech ostatních předmětů) na PF UK před cca deseti lety. Sledujte prosím obrázek v iniciále.