14 února 2013

Tomáš Sobek: Ronald Dworkin (11.12. 1931 - 14.2. 2013)

S lítostí oznamuji, že dnes ve věku 81 let zemřel Ronald Dworkin, jeden z nejvýznamnějších teoretiků práva druhé poloviny 20. století. Muž, který byl originálním myslitelem v celé řadě témat z filozofie práva, právní metodologie, politické filozofie, metaetiky, normativní i aplikované etiky. Ve své poslední knize Justice for Hedgehogs (2011) obhajoval názor, který je v kontextu současné jurisprudence radikální: "Law is a branch of morality."

7 komentářů:

David Kosař řekl(a)...

Velká ztráta nejen pro NYU. Ačkoliv jsem nikdy nebyl Dworkinův fanoušek, byl to skvělý diskutér. Ještě na podzim 2011 normálně učil a zdál se být fit.

Pěkně to napsal Adam Liptak a Godfrey Hodgson:
http://www.nytimes.com/2013/02/15/us/ronald-dworkin-legal-philosopher-dies-at-81.html?pagewanted=1&_r=0&smid=tw-share

http://www.guardian.co.uk/law/2013/feb/14/ronald-dworkin

Tomáš Sobek řekl(a)...

Tento text o Dworkinovi si prostě MUSÍTE přečíst.

http://wikipedia.infostar.cz/r/ro/ronald_dworkin.html

Klaracroft řekl(a)...

Ou, tohle je jeden pro mě z největších myslitelů...patří do top ten mých oblíbených osobností.

Anonymní řekl(a)...

Řekl bych, že šlo o poměrně lokálně známou osobu, jejíž na můj vkus nevyargumentované názory a jejich změny byly pubklikovanány v rychlém sledu, aby zakryly jejich dlouhodobou neudržitelnost, resp. aby prostě publikoval a publikoval, jak je to dnes v akademické módě. Znám pár lidí pod 30 let, co ho kdysi brali, ale osobně mám teorii, že jedním ze znaků dozrání právníka je i opuštění podobných pochybných ideií. Zbývá pak pár jedinců, co ho fanaticky prosazují, ale s nimi se nemá smysl přít jako s každým fanatikem.

Michal Drábek

Občasný blogger řekl(a)...

Vzhledem k tomu, že jen naše vlastní galaxie prý obsahuje desítky miliard planet, můžeme opravdu říct, že Dworkin je jen lokálně známou osobou.

Anonymní řekl(a)...

Kdyby se chtělo říct: R.D. byl lokálně poměrně známý. Souhlasím.
Kdyby se chtělo říct: R.D. byl poměrně lokálně známý. Nesouhlasím

Anonymní řekl(a)...

Dworkin bol len v akademickom svete "top ten", ale do praxe sa jeho myšlienky za celých 30 rokov veľmi nepriemietli. Škoda...