01 září 2012

Letní střípky (hosté, trička a štěnice)

První kaštany, jeřabiny a studená voda venku naznačují, že se sluší ukončit letní okurky. A také přivítat zářijového hosta, kterým je Lukáš Hoder. Lukáš vystudoval právo a mezinárodní vztahy na Masarykově univerzitě. Působil jako právník na Úřadu vlády ČR a v roce 2009 spoluzaložil první české Centrum pro lidská práva a demokratizaci. S podporou Fulbrightova stipendia absolvoval LL.M. na Georgetown University ve Washingtonu, DC se zaměřením na řešení mezinárodních právních sporů. Na Georgetown Law působil i jako Global Teaching Fellow. Nyní se coby research assistant se na International Law Institute ve Washingtonu podílí na přípravě casebooku o investičních arbitrážích pro Oxford University Press. Myslím, že se můžeme těšit na spoustu zajímavých příspěvků.

Návdavkem několik letní střípků. Předně je mi líto, že Jiné právo neposkytuje kompletní servis. Coby dnes již postarší autoři jsme prostě ještě nepochopili, že dnešní omladina do ničeho delšího tří stránek nejde. Jak naznačuje přiložený komiks, který ke mně doputoval a dost mě rozesmál, pokud chce David napříště doporučovat nějakou literaturu, nechť dodá i odpovídající výcucy!

 Málem jsem se stal porotcem v trestním řízení v oxfordském Crown Court (porotní soud prvního stupně pro závažné trestné činy). Mé srdéčko perverzně zajásalo nad obsílkou, vyzývající mě se dostavit počátkem listopadu k soudu a stát se porotcem. Podobnou obsílku může v průběhu let dostat každý, kdo má v Anglii registrovaný trvalý pobyt: adresáty losuje počítač podle aktuálních voličských seznamů. Má fantasie se rozjela na plné obrátky: konečně si vyzkouším 12 rozhněvaných mužů v praxi. V reáliích současného obsazování anglických porot tedy spíše cca 7 žen v domácnosti a 5 důchodců, ale jistě stále rozhněvaných. Podařilo by se mi nenápadně přesvědčit jak anglického důchodce, tak ženu v domácnosti indického původu, o (ne)vině obžalovaného? Mé sociologicko/psychologické hrátky in spe bohužel zhatila podmínka, že v porotě může zasedat pouze ten, kdo měl na území Spojeného království trvalý pobyt nejméně po dobu pěti let. Škoda…

Když minulý rok Jirka Přibáň v jednom ze svých esejů v knize „Právo a dobro v ústavní demokracii“ s lítostí psal, že leckterý absolvent právnického studia považuje i dnes Radbruchovu formuli za „motoristickou soutěž“, patrně netušil, jak hluboce jeho stesky promění vnímání právní filosofie u právnického dorostu. Jak řečená formule, tak i jiné hvězdy právní filosofie (namátkou I. Kant, J. Habermas, J. Rawls či N. MacCormick) totiž v mezidobí získaly takovou popularitu, že je studenti práv chtějí nosit na svých prsou. Značková trička jsou „out“, Radbruchova formule je „in“: k prohlédnutí i objednání zde.

S otevřenou pusou jsem si přečetl článek na „Ukáčku“ (studentský portál Univerzity Karlovy). Jde o příspěvek do debaty na téma kvality univerzitních kolejí UK z pohledu zahraničních studentů. Zdá se, že když přijedou na UK studenti ze západní Evropy, bývají kvalitou univerzitního ubytování překvapeni, spíše v tom negativním směru. Odpověď Kolejí a menz UK v článku „Hostivař zamořili štěnicemi sami studenti, tvrdí správci kolejí“ mi ale vyrazila dech. Dovolím si ocitovat:

Štěnice zpravidla zavlékají sami zahraniční studenti pocházející většinou ze zemí bývalého SSSR,“ vysvětlil […] vedoucí provozního útvaru Kolejí a menz Univerzity Karlovy. […] problém se štěnicemi třeba řešit systémově. Studenti z některých zemí jsou prý na štěnice z domova zvyklí. Sestěhovat je k sobě by ale mohlo být ostatními považováno za segregaci, uvedl Bém. „KaM proto volí kompromis a většinu studentů programu Erasmus stěhují do Hostivaře, aby byla zamořena pouze jediná kolej,“ vysvětlil bývalý ředitel, proč jsou zahraniční studenti záměrně sestěhováváni na hostivařskou kolej, kde se štěnice dlouhodobě vyskytují.

Dvakrát jsem si ten článek přečetl. Poté jsem zkontroloval datum jeho publikace (2. 7. 2012 není Apríl). Stále si nejsem jist, jestli to, jak to chápu, chtěl autor výroku skutečně říct, ale pokud ano, pak mi nezbývá než zůstat v němém úžasu: Erasmus štěnice sestěhovat s podlidmi z bývalého SSSR na jednu kolej do izolace, aby zahraniční špína nenakazila Čechy? To je schopen někdo vypustit v roce 2012, nedej Bože zrealizovat? Pomoc...

12 komentářů:

Tomáš Sobek řekl(a)...

Pobavilo mě, když student u státnic mluvil o jakémsi Redbračovi. Prostě říkal Redbrač sem, Redbrač tam, a pak, že ten Redbrač měl nějakou formuli a že normálně jako v pohodě, ale když už je to hodně špatný, jako fakt hustý, že se musí dupnout na brzdu. Zřejmě si to spletl s RedBullem.

Anonymní řekl(a)...

Mohl by autor pomoci se studenty na kolejích ? Štenice na východ od nás na kolejích prostě jsou, stejně jsem se s nimi setkal v Anglii i Jižní Francii. Je to zajímavé, ale naše kultura je v tomto ohledu poněkud výše a to, co napsali lidí z kolejí, je pravda. Buď je můžeme izolovat, nebo nařídit, jak se vykonává potřeba atp. anebo je aspon koncentrovat (naivní konotace nechám stranou) na jedno místo.

Michal Hanzalík

Anonymní řekl(a)...

ad Fortuna : Stavební úřad udělal v posledních 6 měsících 2 dohlídky na PF UK kvůli překročení kolaudačních limitů budovy, jinými slovy kdyby studenti práv chodili do školy stejně často a poctivě jako studenti MFF nebo VŠCHT, pak by stavební úřad nechal budovy právnické fakulty zavřít. Důvodem je nesplnění požadavků obecně technických podmínek na stavbu : počet studentů na jedno WC, 2 výtahy nejsou přístupné studentům, tedy ani pohybově znevýhodněným (pokud si poníženě písemně nepožádají děkanát jako ve středověku), počet lidí na chodnách obecně, zamčené požádní a doplňkové dveře- při požáru budovy by 6.000 studentů utíkalo - slyšíte dobře - jedněmi dveřmi, protože ostatní dveře jsou zamčené. Pokud je mi známo, magistrát řeší opatření proti nečinosti stavebního úřadu v Praze 1. Pro zajímavost požárně i hygienicky je kapacita budovy 1600 studentů a tak byla i stavebně rekolaudována v 70.letech.

Mirek Černý

Anonymní řekl(a)...

Celkem chápu vedení kolejí, že mají se studenty z východu a jihu problém, který oni sami na správě kolejí nezavinili, ale na druhou stranu není problém dát do smlouvy o ubytování smluvní pokuty a odstoupení v případě zjevení se těchto parazitů. Odnesou to samozřejmě i nevinní, ale je to asi jediná účinná cesta proti švábům a kol., pokud tam nemají co den vlítnout s biolitem. Z jejich slov a opakovaných vyjádření cítím únavu, protože mají řešit problém někoho jiného. Škola má totiž zájem, aby sem někdo jezdil v rámci ERASMu, ale nás si vyberou down-low studenti n. Turci, Rusové atp. a oni musí tyto hygienické problémy řešit. Sám jsem bydlel na Větrníku a vím, co udělal z našeho patra příchod dvou studentek z Ruska. Ona je to opravdu jiná kultura a nezlobte se - ve všech projevech zaostalá kultura a na to, na co dřív stačila výchova a porozumění, nefungovalo nic. Pokud bychom netlačili na vedení kolejí, tak bychom se jich nezbavili. Osobně považuji koncentraci ERASmáků za Prahu (rozuměj Hostivař) jako rozumné řešení, beztak v 90% případů fakticky nestudují, do školy buď vůbec nechodí n. si dojdou pro zápočet. Spíše to připomíná cestovku /pro šváby/ :D


Jiří Holan

Anonymní řekl(a)...

Ad MC : tak stejný problém s hygienou a požárníky měla i VŠE, když z 4.000 studentů v roce 1989 se dostali na 12.000 studentů (dnes dokonce 16.000) a stavební úřad hrozil zavřením školy, resp. budovy na Italské. Proto byli nuceni an rychlo vybudovat nástavbu se spoustou zbytečných prostor, aby návýšili m3. Stavebně, resp.staticky to nešlo bohužel řešit jinak. Protože tam chodí studenti do školy více, nedá se na chodbě fakticky během přestávek chodit jak jsou plné.

Jsme zvědavý jak to chce řešit PF UK, protože ti možnost nástavby nemají a už v letech devadesátých bylo jasné, že to kapacitně budova nezvládá, na požár pak nechci ani pomyslet (třeba mají u Jelínka připravenou nějakou procesní kličku, jak se z toho pak dostanou). Tehdy i děkan tvrdil, že kapacita je necelých 400 studentů v ročníku a dnes jsou na 650, nepočítaje doktorandy a rigoroz.

Michal Drtina

Anonymní řekl(a)...

Co vím o UK,tak se musí otevřít další vstupní dveře a škola musí regulovat přístup jinak, kvůli možnosti použití všech dveří v případě požáru, vypnutí el. energie atp. a výtahy by se měly zpřístupnit i studentům. Na kapacitu WC mělo vliv vyjádření děkanátu, že pravidelně chodí do školy méně jak 30% studentů a každý pracovní den včetně pátků v průměru jen 15%. Nechci si domýšlet, co si potom bude o nás myslet akreditační komise a veřejnost vůbec. Zlatí švábi ....

Mirek Makajev

Anonymní řekl(a)...

Je to zvláštní, ale výcucy se užívají jen na VSE a PF, stejně jako jen tam se neužívají "orginály", resp. profesorské výcucy. :D Na CVUT n. MFF jsem něco podobného neviděl. Naopak tam se snaží studentům zpříjemnit studium vlastními sbírkami online :D Z vlastní zkušenosti vím, že ne všechna mnohasetstránková zahraniční literatura stojí za přečtení ale pokud stačí u nás výcucy k projití, jakože stačí, pak chyba není ve výcucech ale ve vycucaných profesorech.


Pavel Dohnal

P.S.: Pokud práva nesplňují OTP, tak ať jim zakážou užívání budovy, tak jako se děje v mnoha podobných případech. Vedení školy je od toho, aby zajistilo hygienické minimum, o požárním bezpečí ani nemluvě.

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím. Kdo zažil některé zahraniční ubytované na vlastní kůži, tak vyjádření KaM pochopí. My jim pronajímáme jen prostor, ale jak se v něm chovají, je jejich věcí. Buď je budeme nutit se dovzdělat v hygienických návycích, což ještě nezaručuje kýžený projev změny, anebo je dáme do jenoho baráku a tam se to budeme snažit izolovat jako při každé jiné nákaze. Možná má autor nějaké lepší řešení, ale vzhledem k tomu, že podobný stav vedl nedávno k zavření kolejí v Birminghamu, tak bych si od "libertiánství" zas tak moc ve smyslu řešení věci nesliboval.

Honza Ulč

Miroslav Makajev řekl(a)...

Zdravím,

komentář podepsaný mým jménem (ani případné další), neberte prosím vážně. Jde pouze o ukázku (nikoli první) jisté, patrně poněkud mdlé, mysli-není to ostatně první případ, ale už jsem si docela zvykl.....

Hezký den,

Miroslav Makajev

P.S. prosím správce blogu, aby případné další komentáře budící dojem, že pocházejí ode mne, neprodleně mazali - na tento blog budu přispívat výhradně prostřednictvím tohoto účtu.
M.M.

Anonymní řekl(a)...

S těmi výtahy "olny for teachers" na právech je to divné, protože omezení na nějakou sortu zavání segregací, zvlášť pokud byly zkolaudovány jako výtahy pro veřejnost. Musím uznat, že jsem se s tín nikde ve světě nesetkal, zvlášť na akademické půdě a ještě k tomu na právnické fakultě. Celkem ostuda, ne ? :(


Jan Stehlík

Anonymní řekl(a)...

Problém Hostivaře byl také v tom, že do budovy mohl kdekdo včetně bezdomovců, ale pravdou je, že se to dost zlepšilo, kontrolují všechny vstupy a některé problematické ubytované vyhazují.

Bc. Miroslav Dragoun

Anonymní řekl(a)...

Krásný epilog této diskuse napsalo vedení fakulty, když fakultní diskusi o výtahu "staff only" na PF UK nechalo přesunou do trollária a vymazat :D A pak že se nic neřeší ...

Jan Pečenka