30 srpna 2012

Letní kvizová otázka

Abych se připojil k letním soutěžím: kdo a kdy adresoval tento text řecké vládě?

„[…] dokud nedojde ke sjednocení a ustavení řádu, všechny naděje na půjčku budou plané; a všechna pomoc, kterou by Řekové mohli očekávat ze zahraničí – pomoc, která není ani bezvýznamná, ani bezcenná – bude pozastavena nebo zrušena; a, co je horší, evropské velmoci, ze kterých nikdo nebyl nepřítelem Řecka, ale zdály se být ve prospěch jeho založení coby nezávislého státu, budou přesvědčeny, že Řekové nejsou schopni si sami vládnout, a možná samy přistoupí k řešení vašich nepokojů způsobem, který rozcupuje radostné naděje vás a vašich přátel.

Dovolte mi dodat, jednou provždy – toužím po prosperitě Řecka, a ničem jiném; udělám vše v mých silách, abych ji zaručil; nemohu nicméně souhlasit, a nikdy souhlasit nebudu, že by […] veřejnost, anebo […] jednotlivci, byli klamáni s ohledem na skutečný stav řeckých záležitostí. Vše ostatní závisí na vás, pánové […].“

Malá nápověda: odpověď není, jak již asi tušíte, „Angela Merkel v roce 2012“.

15 komentářů:

Ondrej.Rucka řekl(a)...

Jen tak plácnu: Disraeli?

Anonymní řekl(a)...

Kapodistrias kolem 1830?

Anonymní řekl(a)...

Benito Mussolini, 1940 ?

Anonymní řekl(a)...

Muj tip je Churchill v souvislosti s reckou obcanskou valkou, tedy po roce 1944.

Bohdan Knezek

Anonymní řekl(a)...

Lord Byron.

JR

Anonymní řekl(a)...

Lord Byron, 1823.

JR

Anonymní řekl(a)...

Truman po 2.sv.v., během občanské války
V.Š.

Anonymní řekl(a)...

Woodrow Wilson 1919?
M.M.

Anonymní řekl(a)...

Winston. Winston Churchill.
Někdy v první polovině minulého století.
H. B. Yossarian
PS: ochrana proti spamu je tak dokonalá, že mě opakovaně vyhodnocuje jako robota, neb to co mám přečíst je nečitelné. Jsem sám? Bratři roboté, ozvěte se. Kluci R2D2, C3Po, kde ste? ;-)

Anonymní řekl(a)...

Andreas Papandreou v 80-tých letech

J.V. aka R2D2

kocour řekl(a)...

Sázím na toho Kapodistriase. 1828 po jeho příjezdu na Korfu, ještě předtím (těsně předtím), než se stal první hlavou samostatného Řecka. Historicky by to sedělo a mělo by to logiku.

Určitě to nepatří do 20. století.

(30/8 12.25 jsem taky já)

P.H.

gaisaka, inteleguán řekl(a)...

Taky sem pro Byrona, nikdo další se o ně moc nezajímal,)

Ondřej Preuss řekl(a)...

Docela s napětím očekávám správnou odpověď:)

FORTUNA řekl(a)...

Willy Brandt.
mv

Michal Bobek řekl(a)...

Je načase vyhlásit odpověď na letní kvizovou otázku: tadááá – správná odpověď je vskutku Lord Byron. Jde o jeho dopis řecké vládě ze dne 30. listopadu 1823, který jsem pro zmatení volně přeložil a pak z něj vypustil odkazy na Anglii. Originál je k přečtení kupříkladu zde: http://books.google.co.uk/books?id=0lpaAAAAMAAJ&printsec=frontcover&source=gbs_ge_summary_r&cad=0 (Jde o "Letter DXXVI." na str. 472 a 473).

Na ten dopis jsem narazil v č. 1320 satirického týdeníku Private Eye (str. 18, okénko „Greek studies“) . Nejdříve jsem ho měl za vtip, nicméně pak mi to nedalo a po chvilce hledání zjistil, že takový dopis vážně existuje…

Správným hadačům a hadačkám gratuluji.