10 července 2012

Jakub Drápal: Filmy o právnících

Na úvod je dobré položit si otázku, proč se filmy o právnících vůbec zabývat. Z několika důvodů: Lze z nich vyčíst, jaký náhled má odborná veřejnost na charakterové vlastnosti právníka. Dává tak odpověď na to, které jednání právníka je kolegy považováno za akceptovatelné a které naopak není. Ukazují, které charakterové vlastnosti má mít ideální/dobrý právník podle uznávaných právníků. Upozorňují na etická či morální dilemata, se kterými v praxi přicházejí do styku – jinak by je praktikující právníci neuznávali. Přestože s některými závěry divák souhlasit nemusí, je důležité vědět, co si myslí ostatní. Pokud má čtenář blíže k idealismu, pak mu budou blízké důvody, že filmy o právnících někdy zrcadlí naše nejhlubší touhy, ukazují nám, že práce právníka má smysl a že postavit se na straně spravedlnosti proti zlu má cenu, i když třeba nakonec nevyhraje.

Další důvody rozebírá zejména James Elkins ve své práci Reading/Teaching Lawyer Films ELKINS, James R. Reading/Teaching Lawyer Films, Vt. L. Rev. 2003-2004, roč. 28, s. 813-879).

Právo a film se v uplynulých desetiletích stalo jedním z předmětů, který je vyučován na několika nejlepších fakultách na západě a v poslední době se pojetí právo a filmu pomalu dostává i do Čech. Na brněnské fakultě je vyučován předmět Právní dějiny a film, v nakladatelství Muni loni vyšla kniha Martina Škopa Právo a vášeň, jejíž část je věnována právě hnutí Právo a film. Na pražské fakultě bude od zimního semestru vyučován předmět Právo a film a v rámci projektu Právo pro praxi, ve spolupráci s Common Law Society, budou promítány během akademického roku nejlepší právní filmy. Které to tedy jsou?

Je možné porovnávat různé zahraniční žebříčky filmů, ptát se studentů, praktiků a vyučujících nebo porovnávat filmy podle ocenění. Přesto, že jsem toto udělal, finální výběr je nakonec vždy subjektivní. Předkládám proto několik, dle mého názoru, nejlepších filmů a poté několik dalších, které také mají dobrou úroveň.

Na pomyslný piedestal bych postavil trojici čítající 12 rozhněvaných mužů, Jako zabít ptáčka a Ex offo. První zmíněný je označován za nejlepší právnický film – přestože v něm nevystupuje ani jeden právník a přibližovat jeho děj snad není potřeba. Zajímavostí je, že Jiří Voskovec v něm ztvárnil postavu přistěhovalce z Evropy. Advokát v druhém zmíněném filmu je naopak prototypem amerického právníka, který se dle některých stal dokonce lidovým hrdinou. Co je tolik přitažlivého na postavě Attica Finche? Dokázal se postavit zlu, tak jak jej chápal, bojoval za spravedlnost a plně odvedl svoji práci – přestože v závěru nevyhrál. Nejen v tomto aspektu se děj blíží příběhu jediného českého filmu v první trojici. Advokát JUDr. KamillResler, byl ustanoven za obhájce K. H. Franka z úřední povinnosti v roce 1946. Svoji obhajovací řeč, jejíž originál je uložen v Národním památníku písemnictví, zakončil slovy: „Poslušen zákonů své země a zákonů svého stavu činím návrh: Rač zprostiti obžalovaného obvinění...“ Zajímavé na posledních dvou zmíněných filmech je, že oba hlavní hrdinové řeší, nakolik vystaví svoje rodiny důsledkům procesů, na kterých se podílí.

Mezi další povedené filmy patří lehce protáhlý Norimberský proces (1961). Je lepší podílet se na menším zle s cílem zabránit většímu zlu? Americký soudce odpovídá souzenému nacistickému soudci jednoznačně: „Ty miliony obětí, já netušil, že to dojde tak daleko, to mi prosím věřte, to mi musíte věřit.“ – „Doktore Janningu, tak daleko to došlo v tu chvíli, kdy jste odsoudil člověka, o kterém jste věděl, že je nevinen.“ Ve filmu Gideon´s Trumpet může být pro řadu advokátů lákavá skutečnost, že díky zásahu místního „malého“ advokáta lze pozitivně ovlivnit zbytek života jednotlivce. Předkládá nám ale i druhou stranu té stejné karty – kolik odsouzených je skutečně vinných a kolik z nich je ve vězení kvůli neschopnosti či nepřítomnosti advokáta? Podobným tématem se zabývá film Ve jménu Otce, ve kterém je za bombový útok v Británii uvězněna rodina nevinných Irů, které po více než dekádě dostane z vězení ven mladá právnička. Má být pro uspokojení veřejného mínění zavřeno několik jedinců do vězení? Příbuzný motiv zpracovává nejlépe hodnocený film na www.csfd.cz Vykoupení z věznice Shawshank. A i když člověk udělá vše, co může, boj proti zlu nemusí být úspěšný, jak ukazuje dokument o veliteli sil OSN ve Rwandě – Poslední spravedlivý. Další filmy, které stojí za zmínku jsou …a spravedlnost pro všechny s Al Pacinem v hlavní roli a film pouze o právu Hot coffee, který se zabývá známým případem polití se kávou u McDonald´s. Pokud máte dojem po zhlédnutí, že když jste poprvé o této kauze slyšeli, byla líčena trochu jinak, nejste sami. V amerických žebříčcích se dále často objevují na vyšších místech filmy The Verdict, Inherit the Wind, Philadelphia a Witness for the Prosecution. Seřazenou sbírku 25ti nejlepších uvádí žebříčekAmerické advokátní komory, sestavený z odpovědí respektovaných právníků napříč Státy.

Filmy o právu (nikoli o právnících) se dají dělit do několika kategorií, např. podle právních odvětví. Tak v oblasti MPV se mezi nejlepší řadí filmy Země nikoho, The Whistleblower a Poslední spravedlivý. Do oblasti odškodnění za škodu a životního prostředí patří A Civil Action a oblastí důvěryhodností svědků se zabývá např. film Rašamon od Akiry Kurosawy. Mnohé další, které mohou být využity v nejrůznějších právních oborech, představuje sborník Právo v umění a umění v právu z konference olomouckých debat mladých právníků 2011. Je v něm vykládána nutná obrana na příkladu Bruce Willise, odlišení směny a výměny bytu ve filmu Kulový blesk, difamující volební kampaň ve Springfieldu a mnohé další.

Byla by ale škoda omezovat se pouze na filmy české či anglo-americké výroby. Můžeme tak uvést film italské produkce Giovanni Falcone či zpracování literárních děl Zločin a trest (1970) a Soudce a jeho kat.

Je zde zmíněno množství filmů. Některé další, které tu zmíněny měly být, tu zmíněny nejsou. Jistě existují např. výborné francouzské filmy – znáte-li některé, přidejte je prosím do komentáře.

Konečně samostatnou kategorií jsou filmy, které se odehrávají v budově pražské právnické fakulty. Sahajíod klipu skupiny Lucie přesrozverné slečny se samopaly, Jacka Rozparovače a From Hell po švarného Daniela Landu v nacistické uniformě v chystaném dokumentárním seriálu ČT.

26 komentářů:

Tomáš Pecina řekl(a)...

Moc pěkné shrnutí, díky!

Nejradši mám Inherit the Wind (absolutně okouzlující Spencer Tracy), Judgement at Nuremberg, Twelve Angry Men, z novějších je to slabší, ale špatné nejsou třeba The Pelican Brief, Runaway Jury a Devil's Advocate.

Také existuje spousta TV seriálů o právnících, klasika je Perry Mason (původní řada je skvělá, ta natočená v 90. letech o něco horší), z nových se dá dívat na Damages a Suits.

Anonymní řekl(a)...

Také přidám filmové tipy:

třeba anglosaskou adaptaci Kafkova románu - Proces (1993) s Kylem MacLachlanem a Anthony Hopkinsem. Knižní předlohu dle mého soudu prezentuje důstojně, i když kniha je kniha.

nebo filmový záznam z představení Zítra se bude...
Jedná se o zpracování soudního procesu s Miladou Horákovou. Hlavní roli ztvárnila úžasná Soňa Červená.
Pro představu: http://www.youtube.com/watch?v=KzXlNrWUeAg

M.M.

Jakub Drápal řekl(a)...

Ad Tomáš Pecina: Ze seriálů je prý dobrý i seriál The Practice a The Defenders. Bohužel ani do jednoho z nich jsem se neponořil, tak o nich nemůžu referovat.

Díky za tipy! Doufám, že tímto způsobem vyplavou na povrch filmy, kterých by si jednotlivec normálně nevšiml...

Zdeněk Kühn řekl(a)...

Z těch francouzských filmů mne napadá třebas Verdikt s Jeanem Gabinem: http://www.csfd.cz/film/28283-verdikt/

Mimo skvělého Gabina je ve filmu také vidět, jak odlišně funguje porota v kontinentální Francii, pokud ji srovnáme s common law.

Josef Beneš řekl(a)...

Dovolil bych si doporučit i atmosférické filmy Rainmaker s Mattem Damonem a The Lincoln Lawyer s Matthew McConaugheym, ať už si o jeho hereckých schopnostech můžeme myslet cokoliv...

Jakub Jošt řekl(a)...

A Few Good Men (na tom nas na letnej skole ucili pravnicke "skills" na pojednavaniach v US), Changing Lanes (moralne dilemy advokata - v zasade ale vseobecna platnost), mozno The Insider (spory s tabakovymi spolocnostami) a povedzme Erin Brockovich

Vojtěch Šimíček řekl(a)...

Doporučuji neopomenout sledovat rovněž filmy točené na východě od nás: z polské produkce považuji pro současné i budoucí právníky za skvělý např. Kieslowského Krátký film o zabíjení, za shlédnutí stojí určitě i Michalkova verze kultovních 12 rozhněvaných mužů, nazvaná prostě "Dvanáct".

Anonymní řekl(a)...

Myslím, že nejsilnějším "právnickým" filmem z poslední doby je Michael Clayton (2007) s G. Clooneym.

P. Caban

Anonymní řekl(a)...

Mozno aj film "o právnikoch"... The Firm s T. Cruisom...
T. B.

Ondřej Preuss řekl(a)...

Rád bych doporučil málo známý, ale zajímavý film s Michaelem Douglasem Star Chamber (http://www.csfd.cz/film/4637-soudcova-noc/), dále oceňovaný novější film s Georgem Clooneym Michael Clayton (http://www.csfd.cz/film/223275-michael-clayton/) a z francouzské produkce např. další klasický film s Jeanem Gabinem a Alainem Delonem: Dva muži ve městě (http://www.csfd.cz/film/12036-dva-muzi-ve-meste/)

Jan Potměšil řekl(a)...

Ďáblův advokát je myslím výborný a ocení ho každý katolík:-) Hodně to na mě zapůsobilo.

Dobře se dá koukat i na Erin Brockovich.

Zajímavý mi přišel film, kde se oběť střelby/příbuzný tak dlouho nechává jmenovat do porot, až narazí na případ velké zbrojovky konfrontované s oběťmi střelby, zmanipuluje celou porotu a "vyhraje" - nevím teď ale název.

Příbuzný k právnickým filmům je ale myslím i "Děkujeme, že kouříte".

Insomnia s Al Pacinem také není špatná.

Zfilmováno, tuším Němci a v updateovaných kulisách, bylo tuším i "In Cold Blood" od Trumana Capotea, byť kniha byla myslím lepší.

A dobré by mělo být i jakékoliv zpracování Friedricha Dürrenmatta, mně třeba oslovila Justice či Soudce a jeho kat, byť on psal především dramata. Je až mrazivé, že jde často jen o společenské či procesní hry a o spravedlnost či meritum vůbec jít nemusí...

Jinak Ex offo je výtečné.

A jako nenapravitelný romantik, byť s image cynika, mám samozřejmě nejradši více či méně barvotiskové příběhy o tom, jak odvážný advokát dosáhl spravedlnosti a pokud možno položil velkého lumpa na kolena:-) /viz třeba Colomba, jak udělal ambiciózního studenta práv krytého mocným tatínkem - státním návladním, byť tam už nešlo tolik o právo/.

No, a dobrý byl i Belmondo v jedné roli na první pohled úplně neschopného advokáta ("Neznámý domě"?). A takoví Prohnilí (potažmo pak i Superprohnilí), jsme-li ve Francii, byť opět nejde striktně o právo, jsou rovněž výteční - to už je spíš sociologie práva:-)

A byla-li řeč o Clooneym, geniální je Syriana, byť už se ocitám mimo téma - ale koho zajímají propletence politických a ekonomických zájmů na Blízkém východě, vřele doporučuji - pět dějových linek, výborné zpracování a hluboký vhled...!

A poslední slovo - špatní nejsou ani The Simpsons - s klišovitými schématy černého soudce, agilní emancipované soudkyně, pobledlého profesionálního advokáta/lháře, advokáta-matláka či Bartovými soudními spory, utahujícími si z US soudního systému i zjednodušujících filmů o právnících.

I takový film Pan Včelka, který jsem zhlédl v busu Student Agency a který není jen pro děti, tam má zásadní soudní při (pře) s celospolečenskými dosahy:-)

Jan Potměšil řekl(a)...

PS:

In Cold Blood (Chladnokrevně) jsem myslím popletl - film dělali Američané a popletl jsem to s tuším Duerrenmattem - story o "Muži s ježky" - to bylo to německé zpracování posunuté kulisami do současnosti.

Zbysek Kordac řekl(a)...

Nejlepší právnický film, který jsem viděl bylo Dvanáct rozhněvaných mužů-stará americká verze s panem Voskovcem. Především je to skvělý film. Pokud si vzpomínám, odehrává se v jedné místnosti a je divák napnutý až do konce.

Druhak jsou velmi zajímavé otázky, které jsou tam nastoleny: jak docházejí k rozhodnutí ti, kteří rozhodují o životech jiných? Kdy je splněno důkazní břemeno? Jak moc vstupuje do hry lenost, sympatie či předsudky toho, kdo rozhoduje?

Člověk je až fascinován, jak se může celá důkazní situace obrátit jen díky jednomu pochybovači... Co by se stalo, kdyby mezi dvanácti nebyl? Nedošlo k osvobození někoho kdo je vinen? Jak se rozhodneme v morálním dilematu: osvobodíme raději několik (možná) vinným nebo budeme riskovat odsouzení jednoho nevinného?

Tyto otázky možná znějí velmi abstraktně, ale pro některé z nás jsou aktuální denodenně.. V této souvislosti mě vždycky poněkud zamrazí, když si vzpomenu na výrok jednoho trestního soudce: "Důvodem pro zproštění jsou důvodné pochybnosti, nikoliv jakékoliv pochybnosti...to bychom nikdy nikoho neodsoudili..."

Jan Potměšil řekl(a)...

PPS:

A velmi dobrý je myslím též "Sleepers" s Bradem Pittem a Robertem de Nirem (pro de Nira mám slabost..:-)) - nejen o tom, jak manipulovat procresem v zájmu "dobré věci"male i mnohovrstevnatý film zahrnující i kritiku necitelné justice, tzv. nápravných zařízení pro mladistvé či uvedení do svérázného světa italské enklávy v US - podrobnosti viz zde: http://en.wikipedia.org/wiki/Sleepers_%28film%29

Anonymní řekl(a)...

Nejlépe to stejně vystihli v jednom díle Simpsonovi http://www.youtube.com/watch?v=kTOBlRBFZO8

Anonymní řekl(a)...

Za zmínku stojí také Provtní strach (1996), Norimberk (Norimberský proces) (2000) a Útěk (1978)

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, byl tu zmíněn Dürenmatt, jen připomenu, že spousta jeho dramat byla zpracována jako rozhlasová hra, a taková Porucha (o muži, kterému se rozbilo auto a dostal se do společnosti právníků na důchodku, kteří se baví "souzením" náhodných návštěvníků) si podle mě nezadá ani s Dvanácti rozhněvanými muži...

Porucha - shodou okolností dnes večer na vltavě od 20.00 a poté celý týden k dispozici na streamu...

http://www.rozhlas.cz/vltava/literatura/_zprava/nehodanahoda-osud-a-soud-v-durrenmattove-poruse--1083309

Pavel Lupač

Martin Bílý řekl(a)...

Skvělá je třeba i Kauza Králík:-)

Pak také Hodina prasete.

Chicago, kde je Richard Gere skvělým právníkem.

Rozsudek s Paulem Newmanem.

Konference ve Wannsee (tam je právníků jak psů)

Trochu nedoceněný Rudý labyrint a pár dalších filmů s Richardem Gerem.

Lincoln Lawyer.

#blogohitoch řekl(a)...

Ja tiez odporucam Michael Clayton, je to o suboji moralky a peňazí v komplikovanej dnešnej spoločnosti...vrátane psychických skratov...na okraji ktorych zijeme,..

Jan Vučka řekl(a)...

Já na právnické filmy příliš nekoukám, což je - jak se zdá podle komentářů - škoda. Souhlasím s kladným hodnocením Norimberského procesu. Mně se na něm nejvíce líbilo, že ve filmu bylo jasně ukázáno, jaký je (má být) pro soudce rozdíl mezi "byl u toho" a "něco konkrétního spáchal".
Touto optikou by mě dosti zajímalo odůvodnění rozsudku ve věci dělnické prokátorky Lídy. Bylo to někde publikované? Jaké opravdové důkazy proti ní vlastně byly?
Že se chovala jako šašek není pro mne důkaz, že se úmyslně podílela na vraždě.

Anonymní řekl(a)...

Moc zajímavé, přispěji svojí trochou do mlýna a doporučuji jeden kousek z poslední doby, a to:
http://www.csfd.cz/film/281083-obhajce/

M.V.

Rudo Leška řekl(a)...

Na doplnenie top 12 právnických divadelných hier podľa ABA Journal:-)

http://www.abajournal.com/magazine/article/the_theaters_12_greatest_courtroom_dramas

Anonymní řekl(a)...

Tak Na Stojáka na HBO :-)

http://www.youtube.com/watch?v=47bAUruNsVI&feature=related

a ten závěr je i o úřednících :-)

Patrik Šebesta

Anonymní řekl(a)...

Opravdu krásné téma a velmi atraktivní nejen pro studenty právnických fakult. Katedry teorie práva by opravdu měly takové výběrové předměty zavádět a jsem si jist, že obsazenost a zájem studentů by byly opravdu velké. Tento předmět bych hned rád vyučoval.
Není náhodou, že především v zámoří i na univerzitách, a nejen na právnických fakultách, kladou mnohem větší důraz na film jako učební pomůcku. Heslo zní, proč bychom vás zatěžovali zdlouhavým výkladem či četbou objemné knihy, když to téma bylo zpracováno ve formě filmu. Film je schopen atraktivní formou sdělit téma v průběhu dvou hodin. Profesor vám řekne, podívejte se do příště na tento a tento film, který rozebírá dané téma a pak ho zanalyzujeme. A můžete si být jistí, co si studenti vyberou a co jim utkví v paměti. Daly by spojit určité konkrétní filmy s konkrétními právními instituty, o kterých pojednávají, např. tento film vám přiblíží nutnou obranu, jiný zase křivou výpověď a další zneužití informace a postavení v obchodním styku či nekalou soutěž. V tomto má naše školství stále ještě velké mezery.

Ohledně konkrétních právnických filmů existuje pravděpodobně obecná shoda, že na stupních vítězů stojí klasické filmy jako 12 Angry Men, How To Kill A Mockingbird a Judgment at Nuremberg. Jen nan okraj, omlouvám se za používání originálních názvů v angličtině, ale otázka překladů názvů cizích filmů do češtiny našimi kreativními distributory a ty hrůzy, co jsou schopni vymyslet, je na samostatné téma článku. Problémy velmi často nastávají, když se snažíte přeložit zpět do angličtiny české názvy a rodilí mluvčí často absolutně nechápou, o který film vůbec jde, přitom ho velmi dobře znají.

Z novějších anglicky mluvených filmů bych nejvýše určitě také vyzdvihnul snímek Michael Clayton, který přesně ukazuje, že nejdůležitější osobou ve velké advokátní firmě nemusí být vůbec advokát.
Mimochodem zajímavý je také fenomén, podle mého osobního názoru, že valnou většinu dobrých právnických filmů vytváří anglosaské produkce. Možná za tím stojí atraktivní institut porot?

Ze starších klasických filmů je výborný Witness For Prosecution od Billyho Wildera (http://www.csfd.cz/film/9797-svedek-obzaloby/), také Alfred Hitchcock natočil The Paradine Case (http://www.csfd.cz/film/4383-pripad-paradineova/). Co se týká francouzských tak zajímavý je Černý talár pro vraha s Annie Girardot (http://www.csfd.cz/film/39534-cerny-talar-pro-vraha/). Klasik právnických filmů Sydney Lumet jako svůj předposlední film natočil Find Me Guilty (http://www.csfd.cz/film/220816-dokazte-mi-vinu/).

Ještě z novějších amerických filmů lze zmínit neprávnické, ale o to lépe vystihující schopnost argumentace Thank You For Smoking a Duel Frost/Nixon (http://www.csfd.cz/film/238187-duel-frost/).

Z českých bychom neměli zapomenout na Kladivo na čarodějnice a snad někdo natočí v budoucnu případy např. Hilsnera, Horákové a Plastic People.

Samozřejmě Causa Králík nemůže být, už podle názvu, špatná.

Lukáš Králík

Vlkýš řekl(a)...

Doplním ještě pár filmů, které se práva alespoň dotýkají a zrovna mě napadají...

Jednak úžasný Anatomy of a Murder, který se věnuje americkému trestnímu procesu. Pohled dovnitř poroty nabízí, i když do značné míry nadsazený, snímek Runaway Jury. Mezinárodní humanitární právo v praxi, i když spíše okrajově, si lze vychutnat ve vší jeho zbytečnosti ve filmu Hotel Rwanda.
Lincoln Lawyer se v diskusi opakovaně objevil, ale rozhodně neuškodí, objeví-li se v ní znovu.
Od roku 2011 pak americká televisní stanice USA Network vysílá seriál Suits, což je docela zábavný náhled dovnitř velké manhattanské advokátní kanceláře.
Možná už tu byla zmíněna Philadelphia.
No a na závěr si nemůžu odpustit perlu normalisační kinematografie, epický snímek Tobě hrana zvonit nebude.

Tomáš Marný řekl(a)...

Pokud mi odpustíte přesun od filmů k literatuře, doporučím román Teroristé od švédské dvojice Sjöwallová-Wahlöö.
Kniha je skvělá, pohříchu jsem si ji vybavil až v souvislosti s kauzou Frištenský, neboť zákrok oněch strážníků nápadně připomínal románové policisty Kristianssona a Kvastmoa.
Pro právníka je zajímavá kapitola o procesu s Rebeckou Lindovou. Mezi Švédskem 70. let a dnešním Českem je překvapivě podobností.:-)
Pokud si myslíte, že něco podobného by se v Čechách stát nemohlo, svědčí o tom, že celý život trávíte sezením v klimatizovaných kancelářích a zabýváte se evropským právem a mezinárodními arbitrážemi. Zkuste si někdy zjisit, jak v reálu funguje obyčejné právo pro obyčejné lidi. Možná budete překvapeni.