27 června 2012

Nový český soudce ESLP

Parlamentní shromáždění Rady Evropy dnes zvolilo čtyři nové soudce ESLP, mimo jiné nového soudce za Českou republiku. Stal se jím Aleš Pejchal. K výsledku volby pro zasvěcené komentáře netřeba. Tak snad jenom tři poznámky k volbě samotné.

1/ V prvním kole, které se konalo včera, nebyl za Českou republiku zvolen žádný kandidát, neboť žádný nedosáhl nadpoloviční většiny všech platně odevzdaných hlasů. Výsledky byly následující:

"Number of members voting: 250
Blank or spoiled ballot papers: 29
Votes cast: 221
Absolute majority required: 111

The votes cast were as follows:
Ms Mahulena Hofmannová: 61
Mr Zdeněk Kühn: 63
Mr Aleš Pejchal: 97

None of the candidates having obtained an absolute majority of the votes cast, a second round of voting will be held on Wednesday 27 June from 10 a.m. to 1 p.m., where a relative majority will be required."

2/ V dnešním druhém kole stačila pro zvolení prostá většina, které dosáhl Aleš Pejchal:

"Members voting / votants au total 162
Spoilt or blank ballot(s) / bulletin(s) nul(s) ou blanc(s) 4
Votes cast / suffrages exprimés 158

The votes were cast as follows / Les suffrages ont été exprimés comme suit
Ms Mahulena Hofmannová 24
Mr Zdenek Kühn 44
Mr Aleš Pejchal 90

3/ Vcelku by mě zajímalo, jaké výhrady měl vůči odlišnému zacházení s jednotlivými kandidáty anglický člen Parlamentního shromáždění Lord Tomlinson předtím, než mu vypnuli mikrofon v debatě (záznam pod bodem 2 zde). Volnou debatu na parlamentní půdě zjevně vnímají v Parlamentním shromáždění trochu odlišně …

17 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Skoda...
Prekvapeni jsou i Anglicane, favoritem volby byl puvodne spise Ben Emmerson nez Paul Mahoney, castecne i kvuli Mahoneyho veku. Ale zjevne hraly hlavni roli politicke duvody.

http://www.guardian.co.uk/law/2012/jun/27/paul-mahoney-european-court-judge

Anonymní řekl(a)...

Volby posledních let na ESLP pouze dokazují, o jak nefunkční instituci se jedná. Jaké legitimitě se mají těšit rozhodnutí, vydaná podobně obsazeným soudcovským sborem?

MR

Jan Potměšil řekl(a)...

Asi nemám úplné informace, ale hlava mi nebere, jakými kvalitami tolik vyniká Aleš Pejchal (nebude jen do počtu?), a v čem jsou nedostatky Zdeňka Kuhna. Aleš Pejchal byl dle mě nejméně očekávatelnou volbou. Nu, všechno zlé je k něčemu dobré, takže Zdeněk Kuhn aspoň i nadále bude pozitivním a přesvědčivým činitelem NSS, který je pokorný k psanému právu, realistický k běžnému životu i legitimním nárokům na výkon veřejné moci, a zároveň osobou inovátorskou a myslící i přirozenoprávně, která dokáže užívat zdravý rozum a přes své široké akademické zázemí umí svá rozhodnutí srozumitelně odůvodnit...

Libor Dušek řekl(a)...

Z rozhovoru Lubomíra Majerčíka s kandidáty (http://www.iips.cz/data/files/Centrum%20LP/bulletin%20LP/Vol.%20IV/bulletin-LP2-IV-5_2.pdf):
Otázka: Existuje nějaký rozsudek ESLP, se kterým se nemůžete ztotožnit, nebo naopak
nějaký, který Vám mluví z duše, byť by byl kontroverzní?

Odpověď AP: Vysoké smluvní strany se zavazují, že se budou řídit konečnými rozsudky Soudu ve všech případech, jichž jsou stranami.

Podobné je to u všech otázek. Co dodat? Počítač generující náhodné citace právních předpisů by vyšel levněji.

Anonymní řekl(a)...

Mé poslední dva dny jsou při čtení zpráv z oblasti justice ve znamení údivu a také velké dávky melancholie. Nezvolení doc. Kühna do funkce soudce ESLP chápu jako velkou prohru demokracie a právního státu v Evropě. Nemyslel jsem si, že volba může dopadnout jinak nežli jeho zvolením. Je vidět, že se musím ještě hodně učit.

J. Kolba

Anonymní řekl(a)...

Volba soudce ESLP za ČR a její výsledek vyvolává nepříjemný pocit, že skutečné motivy ustanovování kandidátů zůstávají ukryty. Otazník nad zvolením A. Pejchala vyvstává již při srovnání CV jednotlivých kandidátů, ale především po přečtení rozhovoru s kandidáty:
http://www.iips.cz/data/files/Centrum%20LP/bulletin%20LP/Vol.%20IV/bulletin-LP2-IV-5_2.pdf
Odpovědi AP jsou prázdnými floskulemi, nekorespodují s dotazy a spíše připomínají prohlášení Jima Hackera z Jistě, pane ministě. To sice může pobavit, v kontextu situace a představě obdobných odpovědí při vystoupení před Parlamentním shromážděním Rady Evropy však vyvolává spíše údiv.
Po krátkém seznámení s působením a druhem vazeb A. Pejchala (např. zde: http://zpravy.idnes.cz/advokat-ales-pejchal-on-line-dpv-/odpovedi.asp?t=PEJCHAL
nebo zde:
http://aktualne.centrum.cz/domaci/spolecnost/clanek.phtml?id=690490)
se pak zdají být slova Davida Kosaře o "jisté konkurenční výhodě Aleše Pejchala, jehož manželka pracuje na půdě PACE" jako prorocká.
V době, kdy v ČR probíhá významná obměna soudních funkcionářů, lze doufat, že výsledek volby soudce ESLP je ojedinělým ústa otvírajícím případem a nikoliv modelovou situací.
Š. Klapka

Jakub Moc řekl(a)...

Libor Dušek: Díky za link na rozhovor. Generátor náhodných citací je jedno z trefných vysvětlení, druhé je, že AP odpovídal na jiné otázky, než všichni ostatní. A pak už snad jenom nějaké halucinogenní látky.

No nic, berme to tak, že ZK by byla ve Štramberku škoda a že užitečnější bude u NSS. :-)

Blanka Čechová řekl(a)...

Opravdu všem doporučuji přečíst si tu pasáž ze záznamu jednání, na kterou Michal odkazuje v postu. Totál Skandál. Tak žalostná úroveň jen potvrzuje to, co tady už padlo, tj. že Zdeňka by byla v daném kontextu fakt škoda. Takže pro NSS, pro fakultu a troufám si říct, že i pro Zdeňka, je to nakonec výhra.

Anonymní řekl(a)...

Nač chtěl Lord Tomlinson upozornit, než mu úplně bezprecedentním způsobem zakázali na půdě PACE pokračovat, není s ohledem na pozadí kandidatur těžké odhadnout. S ohledem na kandidátku UK nebyl Paul Mahoney podle pravidel vlastního PACE volitelný, neboť mu je 65 let a nebude schopen absolvovat celý mandát. S ohledem na kandidátku ČR se pak Tomlinson patrně chtěl podivit nad tím, jak je možné, že kandidáta, kterého pod-výbor posuzující kandidatury shledal výkonu práce soudce ESLP neschopným, česká vláda i přesto PACE navrhuje.

Jan Jirka

Michal Bobek řekl(a)...

Jenom doplnění k mému třetímu bodu: to, že Lorda Tomlinsona vypnuli, ať už chtěl probírat cokoliv, bych asi za skandální neoznačil. Ono to myslím bylo v souladu s jednacím řádem: chystal se totiž zjevně na veřejném zasedání Parlamentního shromáždění probírat důvěrné dokumenty.

Za Absurdistán ale považuji situaci, kdy:

a) Parlamentní shromáždění si zřídí expertní poradní orgán, na jehož názory následně kašle.
b) Orgán, pro který je zpráva určena, se o ni nesmí pobavit (přičemž předpokládám, že všichni členové Parlamentního shromáždění mají k této důvěrné zprávě přístup).

Za korektní postup předsedy shromáždění bych v podobné situací považoval vyloučit na tuto část jednání veřejnost a debatu nezaznamenávat (případně tedy zaznamenat jenom pro interní potřeby, ale nepublikovat ve veřejném zápisu). Tento postup považuji osobně a hodnotově za stále hodně podivný, ale myslím, že za dané situace korektní.

Ve zbytku: že jde ESLP do kytek už je jistou dobu známo. Fascinuje mě nicméně, s jakou urputností tam chvátá…

Vojtěch J. Cepl řekl(a)...

Ach jo.

Blanka Čechová řekl(a)...

AD Michal: těžko říct, co bylo confidential - podle záznamu Lord tvrdil, že dokumenty důvěrné nebyly. Ale třeba jen sám mlžil. Každopádně to lze těžko zjistit a s ohledem na tak jednoznačný výsledek hlasování je to asi stejně jedno.

kocour řekl(a)...

Ten výsledek není ani trochu překvapivý, kdo se mu diví, je úplný mimoň, poměrů neznalý (při vší úctě). Ale radost z toho nemám, to zas ne. Já bych byl hlasoval pro Mahulenu Hofmannovou - z kandidátů je jediná, kdo mezinárodní právo opravdu dělá.

P.H.

Lubomir Majercik řekl(a)...

BČ) Podle mě to taky bylo confidential. Lord Tomlinson jen narážel na to, že doporučení Subcommittee může být odtajněno.

Results of the interviews
12. The Sub-Committee considers the candidates not only as individuals but also with an eye to a harmonious composition of the Court, taking into account, for example, their professional backgrounds and a gender balance. It formulates a recommendation to the Bureau of the Assembly, which the Bureau forwards to the Assembly members and may decide to declassify (make public).
http://assembly.coe.int/CommitteeDocs/2012/ajinfdoc02_2012.pdf

MB) Ano, ESLP může jít do kytek. Ale v tomto je podle mě nevinně, nikam nechvátá, hlasování je čistě otázka parlamentních zástupců v PACE. Příčina, následek.

Anonymní řekl(a)...

Domnívám se, že nejsilnější stránkou AP bylo to, že je advokát a dlouholetý člen představenstva ČAK. Získané zkušenosti v této oblasti mu výrazně pomohli v jeho kandidatuře.
MB

Anonymní řekl(a)...

Zajímavý je výsledek volby z hlediska rozdělení členů Parl. shromáždění. Za Pejchalem sevřeně stála skupina EDG (Konzervativci, ODS, Putinovci) a pár dalších - zatímco ostatní si nevylobovali podporu ani u EPP, ani u sociálních demokratů. A kdo déle vydržel, nepotřeboval ani tu nadpoloviční většinu.

Anonymní řekl(a)...

A proč vlastně někdo rozumný kandiduje na post do instituce, která jde podle většiny příspěvků tu na blogu jasně do kytek?

Má (schopný a rozumný) jedinec šanci na tom odchodu obr-instituce do kytek něco změnit?

ZJ