30 května 2012

Financování politických stran a úvahy o spravedlnosti, aneb knižní tipy z Ameriky


Ráda bych Vás upozornila na dvě velice zajímavé knihy, se kterými jsem se nedávno seznámila a jejichž autory jsou profesoři, se kterými jsem měla tu čest přijít do styku. První z nich je kniha nazvaná Republic, Lost: How Money Corrupts Congress – and a Plan to Stop It, jejímž autorem je prof. Lawrence Lessig, idol mnoha amerických právníku i neprávníků a legenda IP a internetového práva, který v současné době působí jako šéf institutu etiky na Harvard University a zároveň vyučuje smluvní právo na Právnické fakultě. Kromě toho je též politickým aktivistou, přičemž jeho hlavním předmětem činnosti, resp. kritiky je tzv. institucionální korupceVe své poslední knize prof. Lessig navrhuje systém, který by měl minimalizovat korupci a ovlivnitelnost politiků omezením a zprůhledněním financování politických stran, a to zejména v průběhu předvolebních kampaní. Lessig vychází mimo jiné z výsledků průzkumů veřejného mínění, ze kterých vyplývá, že velké množství Američanů je přesvědčeno o tom, že jejich (ne)účast ve volbách není podstatná, neboť hlasování členů Kongresu je ovlivňováno zejména lobbisty (“legislative subsidy”) a korupcí. Ve své knize Lessig tvrdí, že jisté pozitivní změny lze dosáhnout tím, když voliči budou sami rozhodovat o množství peněz, které budou mít politici k dispozici, čímž se sníží jejich závislost na různých zájmových skupinách a též jejich korumpovatelnost. Hlavní Lessigovou tezí je, že by sami voliči mohli politickým kandidátům na podporu kampaně darovat maximálně $100 či jim přidělit tzv. “Democracy Voucher” v hodnotě $50, které by mohl získat každý daňový poplatník za prvních $50 odvedených na federálních daních. Jedná se o velice zajímavou knihu zabývající se mnoha aspekty (institucionální) korupce a lobbyingem a snaží se hledat odpovědi na výzvy zastupitelské demokracie v 21. století.


Druhá kniha, která se domnívám, že skutečně stojí za přečtení, pochází z pera prof. Michaela Sandela nazvaná jednoduše Justice. V této knize, která do velké míry reflektuje jeho seminář na Harvardu, se Sandel zabývá nejrůznějšími otázkami politické filozofie, etiky a dalšími celospolečenskými problémy týkající se např. imigrantů a jejich začleňování do společnosti, homosexuálních svazků, rovného zacházení mezi muži a ženami, role trhu a náboženství v politice, atd. Jeden cyklus semináře Justice byl kdysi též vysílán online a jeho jednotlivé díly lze shlédnout zde: http://www.justiceharvard.org/watch/. Doufám, že tyto knihy a videa budou pro čtenáře Jiného práva stejně inspirující, jako byly pro mne a pro mnoho mých spolužáků.

5 komentářů:

Michal Strnad řekl(a)...

Díky za inspirativní článek a ostatně i za všechny předešlé posty rozšiřující nám, domabylcům, obzory. Až dodnes jsem netušil, že TEN Lawrence Lessig, mistr strhujících prezentací a autor skvělé přednášky o read only/read write culture, učí právo na Harvardu. Dnes je poslední den "Vašeho" měsíce na JP. Stihnete ješte jeden post?

Ondrej.Rucka řekl(a)...

Dobrý den, dostal jsem chuť na četbu doporučovaného Sandela, ale našel jsem dva "justice" tituly.

Justice: A reader
Justice: What's the Right Thing to Do?

Bohužel z postu není poznat, která "Justice" je ta správná. Poraďte, prosím.

Anonymní řekl(a)...

2Ondrej Rucka:
Ma to byt "Justice: What's the Right Thing to Do?."

Ja osobne bych doporucil divat se na prednasky. Knizka neobsahuje diskuze, ktere jsou neoddelitelnou casti kurzu. Prece jenom je to nejvetsi kurz na Harvardu (jedno-kurz, cs50 je vetsi a taky je online) a ma to duvod.

--Petr

Blanka Čechová řekl(a)...

Diky Daniele za toto doporuceni - kurz Justice je opravdu skvely, ale souhlasim s Petrem, ze knizni podoba je ochuzena o diskuse. Mohu, nicmene, doporucit jiny Sandeluv titul, a sice What Money Can't Buy - The Moral Limits of Markets.

Daniela řekl(a)...

@ Ondrej Rucka: ano, jedná se o Justice: What's the Right Thing to Do?. Seminář Justice, tak jak jej můžete vidět online již neprobíhá a kniha je novější. Ale myslím, že to hlavní je skutečně obsaženo online. Jinak si dovolím se též připojit k Blančině doporučení knihy M. Sandela What Money Can't Buy - The Moral Limits of Markets. Sice na mne stále čeká v mé knihovně, ale mnoho jsem o ní slyšela.