08 srpna 2011

Hledá se soudce Evropského soudu pro lidská práva 2

Rok se s rokem sešel, a tak skoro přesně po dvou letech nastal opět (respektive tentokrát už ale opravdu doopravdy) čas poohlédnout se po novém soudci Evropského soudu pro lidská práva za Českou republiku.

Před dvěma lety sice výběrové řízení proběhlo, jelikož se však mezitím Rusko konečně rozhoupalo k ratifikaci Protokolu č. 14 k Úmluvě o ochraně lidských práv a základních svobod (čímž došlo k prodloužení mandátu stávajícího soudce za Českou republiku o dva roky), stal se provedený výběr bezpředmětným.

Nyní tedy nazrává doba pustit se znovu do výběru trojice kandidátů, z nichž Parlamentní shromáždění Rady Evropy zvolí úderníka (za ty dva roky počet nedodělků stoupl o nějakých 42 000 kusů), který bude od 1. listopadu 2012 Českou republiku devět let reprezentovat-nereprezentovat ve Štrasburku.

Všechny potřebné informace pro zájemce jsou k dispozici zde.

Koho byste si přáli na postu soudce ESLP vidět Vy?

8 komentářů:

Michal Bobek řekl(a)...

Chápu, že Jirka vyhlašuje výběrová řízení pouze na ty "jediné, pravé" štrasburské soudy, nicméně i tak si dovolím přihodit odkaz na další část letošní "úrody":

http://portal.justice.cz/Justice2/MS/ms.aspx?j=33&o=23&k=2375&d=317799

Soutěžní otázka pro všímavé hlavy: najdi tři rozdíly mezi "Pravidly pro výběr soudců" na ESD a ESLP ve znění obou usnesení vlády ... ;-)))

David Kosař řekl(a)...

Ad JK:

Soudce kalibru Andrase Saja. Nikdo takový ale v ČR není, takže hledáme/hledáte "second best solution".

Saxána řekl(a)...

Tu či toho, kdo má tzv. selský rozum a bude přirozené právo stavět nad pozitivní.
Př. Rozhodnutí o ukotvení přirozeného času v každém místě i čase t r v a l e . Pro zdravý vývoj lidstva.

Anonymní řekl(a)...

Pokud se lze ztotožnit s kolegou Saxána, a já se sn ím ztotožňuji, tak v tom případě bych tam viděl rád nějakou kontroverzní postavu (z hlediska českého pozitivistického marastu), v tom případě mě napadl jedině JUDr. Vojtěch Cepl.

Ale na mém názoru asi moc nezáleží...

Patrik Šebesta

kocour řekl(a)...

Patrik Šebesta:

Pokud k tomu tuzemská justiční elita přistoupí stylem "tak kohopak se potřebujeme nejvíc zbavit", tak pak by měl i šanci ...

Jinak bych byl pro, ale myslím, že tady je užitečnější. Jen ať pěkně dál zlobí svůj odvolací soud.

P.H.

Saxána řekl(a)...

Ad PŠ Pana soudce V. Cepla si tu necháme... Navrhuji paní Elišku Wagnerovou (je světem protřelá) pro její bohaté zkušenosti. Jestli by ji z Brna pustili…

Anonymní řekl(a)...

ad Šebesta : obávám se, že mediální známost ani procesní "odvaha"není mezi potřebnými kriterii a za sebe doplňuji - naštěstí.

Roman Macek

Lubomir Majercik řekl(a)...

DK)
Andras Sajo je bezpochybi zkuseny pedagog, vynikajici akademik, mluvi milion recemi, ma notne napublikovano. Nicmene, je pouze takovyto profil nutne profil kvalitniho soudce?

(A v "akci" jsem ho mimo lavice nevidel, takze to je ciste retoricka otazka. Ostatne na Soude je jen chvili, takze tezko prichazet s nejakymi zavery ohledne jeho soudcovani.)