31 ledna 2011

Poslední výstřel aneb Právník rocku

Ačkoliv by titulek mohl svědčit o opaku, nebudu se věnovat Vinnetouovi ani právnickým oceněním. Nadešel čas se - přinejmenším jako měsíční host - rozloučit, a s ohledem na blížící se karneval tak učiním způsobem poněkud impertinentním.

Jako pandán ke starším příspěvkům o beletrii vhodné pro právníky se proto dnes podíváme na to, jak si vedou právo a právnický stav v populární hudbě.

Stačila by vlastně jedna věta: stojíme si bídně. Z textů, které jsem schopen si z hlavy vybavit, jednoznačně vyplývá, že umělec coby romantický rozervanec - a zejména pak rocker - nesnáší establishment (viďte, sire Michaeli ), pod kteréžto označení pochopitelně šmahem zahrnuje iprávníky a právo. A tak není divu, že právní instituty, zástupci právnických profesí, natož pak represivní složky jsou systematicky na druhé straně tu pomyslné, tu skutečné barikády, tedy mezi těmi zlými.


Posuďte sami:
- anglicky zpívající interpret, který prchá před spravedlností, neboť je pronásledován kvůli dvojnásobné vraždě příslušníků ozbrojeného sboru, jeden z činů popírá, u druhého namítá okolnosti vylučující trestnost a ještě tvrdí, že jeden z "orgánů" vúči němu byl odjakživa zaujatý;

- česká zpěvačka popisuje soudní jednání blíže neurčené povahy, kde jsou ji k tíži kladeny tak nesmyslné okolnosti, jako výrazný odstín kosmetiky, záliba v ušlechtilých květinách nebo dlouhý spánek;

- v anglické skladbě zakládá prokurátor obžalobu na skutečnosti, že obžalovaný byl přistižen v okamžiku, kdy projevoval city takřka lidské povahy; soudce, který se mimochodem jmenuje Červ, nad takovým flagrantním porušením zásady nullum crimen sine lege ani nezvedne obočí (nebo čím červi vyjadřují údiv);

- to nejhorší nakonec (u tohoto českého textu nelze než citovat): "Postarší právník mě nakop a to rovnou do koulí/povídá: já ti cestu ukážu ale musíš s mým psem ven./Povídám: moment soudče, já jsem taky homo sapiens/abych si trochu ulehčil, tu ránu jsem mu navrátil."

Shrnuto podtrženo: právníci jsou světu dobří, když po nich svět něco potřebuje, ale v písni můžete klidně očerňovat jejich obor, je samé a ještě jim jednu natáhnout.

Bilance skladeb, které s právem a jeho dělníky zacházejí s náležitou úctou, je oproti tomu tristní. Z repertoáru, který nosím v hlavě, se tomuto popisu velmi vzdáleně blíží snad jenom rezignace amerického bluesmana/anglického punkera, který je poté, co byl odsouzen za loupežná přepadení spáchaná se střelnou zbraní, ochoten připustit, že se "porval s právem a právo zvítězilo".

K nápravě tohoto neradostného stavu v zásadě vedou dvě cesty.

Jednak se může právnický stav snažit přizpůsobit hudební svět k obrazu svému. V úvahu přichází citlivá adaptace některých žánrů (máte raději hart rock, nebo rock'n'rawls?), radikální proměna svatostánků starého umění (pryč s operou! la scalia chce bigbít!), nebo přímo nasazení vlastních koní - jako příklad se nabízí formace The Lawyers, která ale bohužel existovala pouze na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let, velkou díru do světa zřejmě neudělala a nepodařilo se mi ověřit diplomy jednotlivých členů. V našich podmínkách by možná stálo za to vsadit na folk a ke zpívajícímu právníkovi přidat třeba populární autorskou dvojici Wenig Malovský; progresivnější posluchače by mohla uspokojit industriálová formace rytíř Randál.

Druhou cestou je systematická osvěta v rámci již etablovaných uměleckých směrů a interpretů. Proto Vás vyzývám: kdo najde českou či zahraniční skladbu, v níž bude právo nebo právníci vykresleno v nejpozitivnějším světle (tvorbu již zmíněného zpívajícího právníka předem vylučuji - to by byl příliš jednoduchý cíl)? A napadnou Vás další odstrašující příklady, které by bylo nejlépe kolektivně zažalovat za nactiutrhání?

A na závěr příspěvku i měsíce soutěžní otázka : první, kdo správně identifikuje pět skladeb a interpretů více či méně volně citovaných výše, má u mne při své příští návštěvě Lucemburku (rockersky stylové) pivo.

12 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Tady máte jeden rozsudek i s odůvodněním :-) http://www.velkyzpevnik.cz/zpevnik/tucny-michal-fesaci/poveste-ho-vejs

Vojtěch J. Cepl řekl(a)...

To bych asi těžce propadl. Znám jedinou skladbu; a to je ta s tím červem, protože je to opravdu dost známé. Jméno autora (a potažmo interpreta) souvisí s vodou a skladba byla sdělována veřejnosti v souvislosti s takovým zednickým projektem, který byl pro velký úspěch i zfilmován. Mám dojem, že to bude k vidění a slyšení i v Čechách.

Anonymní řekl(a)...

Tři Sestry - Právník
(jen ukázka z textu, kde jsou právníci vykresleni v dobrém světle; pro zájemce: http://www.youtube.com/watch?v=osWg32gKPds)

právník má doutník a přátelský stisk, právník zná smlouvy a hlídá můj zisk

Do hospody parťák co drží krok a jako já má rád tvrdej rock můj právník jé, jé, jé právník
Kdyby mě chtěl sponzor Vašek podrazit, tak pro tyhle spory to má zvláštní cit můj právník jé, jé, jé právník

Pavel Mlíkovský

Anonymní řekl(a)...

Marley, Hegerová, Flojdi, Kalandra a The Clash (v originále asi někdo jinej). Hart Rock Rules!

Možná by pomohla úspěšná obhajoba vybraného perzekvovaného umělce před soudem establishmentu, ale to je těžká věc, když establishment dneska už hudebníky tak málo pronásleduje. Navíc Plastic People o Motejlovi taky nic nesložili. Ale moh bych jim to navrhnout, v zájmu rock'n'rawlse.

Matěj Chytil

Michal Strnad řekl(a)...

Zdravím do Lucemburku, pane kolego. Po Vašem osvěžujícím příspěvku jsem si hned vzpomněl na Stinga a jeho skladbu I'm So Happy I Can't Stop Crying. Ne, že by z ní právníci vyšli s vavříny, to ani náhodou (trefná přezdívka "Mr. GoodNews"), ale oceňuji nadhled, který některým českým nátlakovým skupinám operujícím v podatelnách a jednacích síních soudů pod různými údernými zkratkami, chybí ("a kid should be with his mother, everybody knows that"). Vysloveně pedagogický, pokud jde o výklad trestního práva, je Sting ve skladbě I Hung My Head.

Martin Bílý řekl(a)...

No to já bych si přidal:

Český interpret varuje před útokem na úřední osobu, i kdyby se jednalo o rychlou jízdu za přítelkyní.

Další český interpret varuje před nadměrnou konzumací alkoholických nápojů, protože se může stát, že budete lynčováni.

JIný český interpret porovnává doktora práv a hzlídače krav a obě povolání mu přišla zajímavá, jedno společensky a druhé individuálně.

Americký interpret zpívá o tom, že jej matka učila, ať si nehraje s pistolí, on neposlechl a teď sedí ve věznici.

Ale jinak souhlasím, negativních je víc, pověste ho vejš, že ano. Podle mě je to proto, že zatímco právníci, nepříliš umělecky založení, musejí makat, tak odsouzenec sedí v cele a lká o svém osudu :-)

Martin Bílý řekl(a)...

Jinak ale nejste první:-)

http://wiselaw.blogspot.com/2008/06/top-ten-law-songs.html

http://ask.metafilter.com/24108/Songs-About-Lawyers

Pavel Uhl řekl(a)...

Co se týče shora zmíněného vztahu Plastic People of the Universe a Otakara Motejla, tak je sice pravda, že o něm nic nesložili, ale na druhou stranu uvedli na prvním souborném porevolučním vydání svých alb jeho jméno mezi osobami, které se podílely na chodu kapely. Vedle těch, kdo dělali kapele třeba pyrotechnické efekty, tam byla speciální kategorie obhájců.

Samotný underground se ve své tvorbě ovšem reflexi právnického stavu zcela nevyhnul. Sváťa Karásek zpíval o tom, jak „právu žehná tu krásná předsedkyně senátu“. Charlie Soukup měl jednu píseň nazvanou Advokát neumí čarovat a z oblasti neundergroundové alternativy je dobré připomenout Mikoláše Chadimu, který ve svých pamětech popisuje role advokátů a jiných právníků zajímavým způsobem.

Jan Vučka řekl(a)...

Česká hudební scéna je v názoru na náš justiční systém dosti rozpolcená. Například zde již zmiňovaný holohlavý zpěvák upozorňuje ve své písni na rizika justičních omylů, jež musí napravit svépomoc v podobě úředně neschváleného přesunu z místa dlouhodobého omezeného pobytu (D.L., M.). Naopak jistá pivní kapela vyzdvihuje rychlost trestního řízení při zachování záruk řádného procesu a naplnění jeho preventivních i represivních funkcí (T.s., B.). Populární nefolková kapela pro změnu kritizuje příliš nízké tresty ukládané za trestné činy proti životu a zdraví, třebaže o vině soudy rozhodují správně (Č., Z.).

Unknown řekl(a)...

Kolega Jáhelka sa neráta?

Jan Vučka řekl(a)...

A na nejlepší píseň jsem zapomněl: populární představil příslušníků vysoké aristokracie zpívá, že nedostatek talentu nezamaskuje a respekt nezíská ani postgraduální titul z právnické fakulty.
Zde text písně i s odkazem na klip z YouTube:

http://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/pohadky/hlupaku-46731

Anonymní řekl(a)...

Píseň o zkaženém městě, kde vládne zákon džungle a šerif i soudce jsou řádně zvolení gangsteři
http://www.youtube.com/watch?v=EjCppgCR6U0

V této skladbě nebohý pěstitel doplatil na neznalost zákona. Vážný pán s parukou, jenž kladivem do stolu mlátil, mu přikázal aby vše státu vrátil. Ač vlastně nic neukradl.
http://www.youtube.com/watch?v=odLLRmfkN9k

A do třetice o soudcích, zde rozhodujících v zájmu moci výkonné, zosobněné mistrem poravčím
http://www.youtube.com/watch?v=Wiptx_V3GVg

Martina