03 srpna 2010

Jakub Jošt: Columbia Summer Program

Za jeden z veľmi chválitebných prínosov blogu Jinéprávo som vždy považoval zdieľanie skúseností z rôznych študijných programov. Každý z takýchto kolumbovských počinov do istej miery formoval môj názor na kvalitu vzdelávania u nás a v zahraničí. Študenti z Čiech a zo Slovenska však okrem dnes už dostatočne „trendy“ LLM programov začínajú čoraz viac vyhľadávať rôzne príležitosti, ako si učením pokaziť leto (napr. tu alebo tu). A keďže mne sa podobnej pomoci nedostalo, pokúsim sa vám dnes priblížiť program s výstižným menom Columbia Summer Program (CSP), ktorého som sa tento rok zúčastnil.

Program je od roku 1963 organizovaný dvoma holandskými – Universiteit Leiden a Universiteit van Amsterdam a jednou americkou univerzitou – Columbia Law School. Holandské univerzity si každý rok predávajú organizáciu podujatia (budúci rok sa teda škola uskutoční v Amsterdame), zatiaľ čo Columbia je zodpovedná za samotnú výučbu. Primárnym cieľom podujatia je oboznámiť neamerických študentov s právom v Spojených štátoch, pričom obsah programu sa z roka na rok mení . Za základ sa považuje ústavné právo, administratívne právo a občiansky proces, a podľa aktuálnosti tém, či účasti profesorov, sa prispôsobujú voliteľné predmety. Pôvodným cieľom bolo priblížiť tieto predmety najmä holandským študentom, avšak program sa postupne internacionalizoval až nadobudol národnostne veľmi pestrý charakter aký má dnes (študenti viac ako 20 národností).

COLUMBIA
Samotná výučba prebieha v dvoch dvojtýždňových blokoch. V každom z nich budete mať možnosť oboznámiť sa s troma predmetmi. Celkovo teda nazriete do 6-tich predmetov - 3 povinných a 3 voliteľných, pričom každému predmetu je dokopy venovaných 8 hodín. Výučba prebieha 4 dni v týždni; každý deň máte 2 hodiny doobeda a 2 poobede. Vzhľadom na časové obmedzenia sa nedá očakávať, že sa z vás stane expert porovnateľný s absolventom LLM či JD programu. Pedagógovia sú si týchto obmedzení vedomí a preto každý z nich volí svojský prístup k výučbe. Niektorí pedagógovia sa sústredia na špecifické koncepty typické pre US common law (fiduciary duty a hostile takeovers pri Corporations, či congressional power, interstate commerce a equal protection clauses pri Constitutional law), iní sa budú snažiť aspoň v rámci možností predstaviť vám v skratke celý predmet (Litigation či Labor law). Ťažko povedať, ktorý prístup je užitočnejší, pretože praktikujúcemu M & A právnikovi bude zrejme viac vyhovovať prvý, zatiaľ čo študenta, ktorý chce získať všeobecný prehľad, poteší prístup druhý. Pedagógovia na hodinách využívajú tradičnú americkú metódu case studies. Prostredníctvom analýzy kľúčových rozhodnutí v tom ktorom odvetví amerického práva, vám tak budú prezentovať princípy, v ktorých sa americké common law najviac líši od právnych prístupov aké poznáte z Čiech či zo Slovenska.

Je samozrejmé, že od študentov sa očakáva priebežná príprava. Pravdou je, že nie vždy sa to darí (o tom viac ďalej), ale na každej hodine bude dostatočný počet študentov schopných viesť rozumnú diskusiu. A ak nie, prednášajúci vedia zaujať aj tradičnou prednáškou pred mĺkvym obecenstvom.

Priznám sa, jednou z najväčších obáv, ktoré mi krátili spánok počas letných nocí, bola neistota ohľadom kvality pedagogického zboru. Poznáte to, univerzita s veľkým menom, ale výučbu nakoniec vedú ľudia, ktorí sa v akademických vodách cítia ešte stále tak trochu na suchu. V tomto ohľade vás však môžem upokojiť. Columbia neposiela učiť žiadnych zelenáčov a všetci vyučujúci majú veľmi košaté skúsenosti tak s praktickou ako i akademickou stránkou predmetu, ktorý vás budú učiť. Z mojej priamej skúsenosti môžem spomenúť Marka Barenberga na Labor law, Curtisa Milhaupta na Corporations, Gillan Metzger na Constitutional law, Petera Straussa na Statutes and Regulations, Eda Morrisona na Bankruptcy and Insolvency, Trevora Morrisona na National Security a Alexandru Carter na Litigation. Tento blog by prirodzene priestorovo neuniesol, keby som sa jednotlivo venoval kariéram jednotlivých pedagógov. Spomeniem však, že mi prišlo veľmi príjemné, že o sporovej agende nám prednášala bývalá právna zástupkyňa v spore s ENRONom, o veľmi kriticky vnímaných zásahoch do ľudských práv bývalý poradca prezidenta USA, či o konkurznom práve človek s PhD. z ekonómie zo Chicaga a law clerk u Scaliu či Richarda Posnera. Nemusíte s každým z nich súhlasiť. Naopak, očakáva sa, že súhlasiť nebudete (čo mi problém nerobilo) a svoj nesúhlas aj dostatočne presvedčivo podložíte (čo mi problém zoči-voči vyššie menovaným niekedy robilo:)). Vo všeobecnosti prídete do styku len s ľuďmi, ktorí majú predmet ktorý vyučujú, v malíčku a budú schopní a ochotní vám zodpovedať akúkoľvek súvisiacu (a často i nesúvisiacu) otázku. Hodiny sú prirodzene interaktívne (aj keď zrejme o niečo menej ako na Columbii samotnej) a učitelia školu rozhodne neberú ako výlet.

SUMMER
Program sa pýši neformálnou atmosférou a v tomto bode treba dať organizátorom za pravdu. Pedagógov budete stretávať pravidelne na obedoch (pričom vaša účasť na nich sa očakáva) a kto má záujem sa o niečom s niektorým z nich porozprávať, bude mať šancu. Rovnako sa však môže stať, že ich stretnete v meste (čo v Leidene nie je žiadny problém) alebo na výlete (nič nepoteší tak ako náhodné stretnutie v úzkej uličke Red Light Districtu v Amsterdame). Poslednú hodinu Labor Law sme napríklad absolvovali na loďke, plaviac sa kanálmi Leidenu s pivkami v rukách (na popud prof. Barenberga). K neformálnosti pridáva tiež fakt, že výsledkom z programu nie je diplom či kreditové predmety, ale certifikát. Nedočkáte sa teda záverečných skúšok a je na vás a na vašom vzťahu k vašim peniazom, ako celý program pojmete – účasť na hodinách sa však posudzuje pomerne prísne. V rámci programu tiež budete mať príležitosť zúčastniť sa rôznych výletov, či už kariérnych (právnická firma), poučných (Palác mieru v Hágu) alebo len takých zábavných (výlet do Amsterdamu či bbq na pláži v Scheveningene). Tento rok bol spestrený výsluchmi Radovana Karadžiča na ICTY, či rozhodnutím ICJ ohľadom Kosova, ktoré sme mali na skok. Skrátka, či už sa bude program konať v Leidene alebo v Amsterdame, budete mať príležitosť nazrieť aj do bežného života Holanďanov.

PROGRAM
No a teraz zopár technických avšak dôležitých informácií. Nerátajte s tým, že celý program vás celkovo vyjde na menej ako 4000 eur (viac ako 100 000 českých korún); táto cena zahŕňa školné, ubytovanie, moje náklady na cestovanie, stravu a bežný život. Organizátori ponúkajú aj štipendiá, avšak odporúčam sa na ne príliš nespoliehať – nie je ich veľa. Potenciálnym uchádzačom z Čiech a Slovenska preto odporúčam popozerať sa po miestnych zdrojoch financovania (pre slovenských uchádzačov odporúčam najmä štipendijné programy Hlavička, Nadácie Tatra Banky, či Nadácie Orange). Viacerým účastníkom kurzu sa podarilo k spolupráci presvedčiť aj vlastného zamestnávateľa – ak ste teda zamestnaný, môžete skúsiť aj túto alternatívu. Žiaľ, nepodarilo sa mi nájsť obdobne zameraný a zároveň výrazne lacnejší letný program (drahšou alternatívou by mohol byť Introduction to U.S. Law) a tak si musíte dobre zvážiť či vás CSP dokáže niekam posunúť a či ste ochotní za to zaplatiť.

Z interných zdrojov som sa dozvedel, že tento rok sa hlásilo 96 ľudí, z ktorých 42 dostalo príležitosť sa programu osobne zúčastniť. Ľudia, ktorí vyhodnocujú prihlášky si všímajú najmä znalosť jazyka a kvalifikáciu (mali by ste byť minimálne študentom práva, ideálne s nejakými pracovnými skúsenosťami). Pomôcť môže prirodzene aj úprimný a niečím podložený záujem o právo USA. Tak ako pri každom štúdiu, aj pri tomto programe je dôležité nielen to, kto v ňom učí, ale aj kto s vami derie lavice. A ponuka bude národnostne i profesne pestrá. Interní právnici, mladší právnici zo svetoznámych či menej svetoznámych firiem, štátni úradníci, absolventi či budúci absolventi prestížnych univerzít, ale i mladí pedagógovia. V prvom rade však skupina celkom rozhľadených a zaujímavých ľudí, s ktorými sa, pánboh zaplať, dá rozprávať aj o niečom inom, ako je posledný vývoj na „njújorskom“ pracovnom trhu vo veľkých „law firms“.

Ak chcete ochutnať právo USA, spôsob výučby na jednej z top amerických právnických fakúlt a zároveň za to neľutujete vynaložiť spomenutú sumu, tento letný program môže byť vhodnou voľbou. Akékoľvek otázky rád zodpoviem v diskusii.

Jakub Jošt

6 komentářů:

Marketa Trimble řekl(a)...

Vyborny prispevek. Rada poskytnu zajemcum informace k programum LLM/JSM/JSD na Stanford Law School.

Jan Vučka řekl(a)...

Nerátajte s tým, že celý program vás celkovo vyjde na menej ako 4000 eur ...
Jako řadového státního úředníka mne starosti některých lidí skutečně fascinují. :-/
Ale jen tak pro zajímavost - ví někdo po zajímavém programu pro trestaře? Myslím tím trestaře z praxe; "Úvod do trestního práva USA v komparaci s judikaturou Nejvyššího soudu Jihoafrické republiky s přihlédnutím k inkviziční praxi 14. století v Evropě" bude skutečně velmi zajímavý program, ale za něj by mi bylo líto i samotné dovolené, natož pak peněz, i kdyby v něm přednášeli všichni generální advokáti, co kdy působili (některé programy, které se zmiňují na JP, mi přijdou asi tak ezoterické jako tento fiktivní). ;-)
Musím se přiznat k té nevzdělanosti, že o letní škole týkající se trestního práva a navíc užitečné pro praxi v Čechách nevím.

Jakub Jošt řekl(a)...

Neviem co vsetko by naplnalo Vase kriterium "uzitocne pre prax v Cechach", ale v Prahe sa konalo napr. nieco taketo:

http://clp.cpvp.cz/

V Utrechte sa konalo nieco taketo:

http://www.utrechtsummerschool.nl/index.php?type=courses&code=E11

V Leuvene sa kona nieco taketo:

http://www.law.kuleuven.be/linc/english/ssoc/index.html

A potom je prirodzene dost vela letnych skol o medzinarodnom trestnom prave a bez hlbokeho resersu si dovolim tvrdit, ze by sa isto nasli aj letne skoly o trestnom prave europskom.

Ono zas letne skoly asi nebudu primarnym zdrojom vzdelavania radovych statnych uradnikov. Je naviac pochopitelne, ze nemecka, britska, ci francuzska univerzita, nebude organizovat letnu skolu s nazvom "Interpretace § 302 zakona o trestnim rizeni soudnim".

Ceskemu praktikovi preto, prisne vzate, bude na nic aj predmet, ktory by sa volal "Criminal law". To vsak neznamena, ze uz samotna absencia trestnosti omisivnych aktov v britskom common law (az na vynimky) neposkytne istu inspiraciu v rozmyslani.

Napokon, aspon pokial ide o mna, snazim sa vzdy riadit heslom, ze "i skladnik ve sroubarne si muze precist Vergilia v originalu" a pri volbe svojich vzdelavacich aktivit si vzdy nekladiem otazku, ci takto nadobudnute vedomosti budem moct pouzit v seminarnej praci, ktoru by mi zajtra niekto zadal.

Ale je to vec chuti zrejme.

Jan Vučka řekl(a)...

Ad Jakub Jošt: třeba hned to Vámi prvně jmenované pokládám za hodně užitečné a hanba mne fackuje, že jsem si to nezjistil včas sám. :-(
Zejména ale postrádám informace (třeba jsem jen málo hledal) o programu, který by se týkal podnikové či hospodářské kriminality. Peníze jsou všude stejné a poznatků z této oblasti je do Čech třeba dovézt do nejvíce. Ví někdo o něčem, co skutečně stojí za návštěvu?

Jan Vučka řekl(a)...

V té souvislosti mám ještě jeden dotaz: u koho v Čechách se dá úspěšně žebrat o příspěvek na podobné konference? Článek zmiňuje toliko slovenské instituce a mé konferenční zkušenosti zahrnují zatím jen akce pro plebejce a proletáře, kde statisícové poplatky nikdo nepožaduje. Nemám tedy s tímto světem kaviáru a šampaňského zkušenosti.

Ryazan řekl(a)...

Veľmi dobrý príspevok, ktorý určite motivuje. Pani Tremble boli by ste ochotná formou samostnatného postu , alebo ako comment - rozhodne o všetkých troch Vami uvedených, či prípadne iná forma "dotazu"?