26 května 2010

Pozvánka: Olomoucké debaty mladých právníků

Ve dnech 12. 9. – 14. 9. 2010 se koná 4. ročník mezinárodní vědecké konference Olomoucké debaty mladých právníků 2010, pořádané Právnickou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci pod záštitou děkanky prof. JUDr. Milany Hrušákové, CSc. v hotelu Akademie v Hrubé Vodě u Olomouce (http://www.hotelakademie.cz) pod názvem: Význam principů a zásad v právu. Bližší informace jsou k dispozici zde.

8 komentářů:

Tomáš Sobek řekl(a)...

Už 40 let se každoročně setkáváme
na konferenci Olomoucké debaty mladých právníků. Nejmladšímu z nás je 60 let, ale debatování nás stále baví.

robert zbiral řekl(a)...

Jak plyne z příspěvku, setkání probíhá teprve čtyři roky, takže děkujeme za konstruktivní přípomínky od kolegů ze zkušenějších pracovišť.
Abychom neopakovali chyby Ústavu státu a práva, poradím pořadatelům přejmenovat přiští ročník na "Olomoucké debaty Kristových let" :-)

Michal Bobek řekl(a)...

Taky jsem se po přečtení Tomášova komentáře zamyslel, zda reakce skutečně směřuje na Olomoucké debaty či jde o projekci ze setkání ÚSaP.

V každém případě, pokud by to v té Olomouci mělo vypadat příliš mladě, vždy je možné zvolit model "Katovna" v podání České sody. Vzpomínám na takovou nesmrtelnou scénu, kde zahajují intelektuální debatu na nějaké téma tím, že si všichni povinně nasadí falešný dlouhý bílý vous ... ;-)

Tomáš Sobek řekl(a)...

Konference "Olomoucké debaty právníků Kristových let" má výrazně proměnlivou účast. Každý rok jiní lidé. Nicméně bez ohledu na věk uvítáme každého, kdo promění vodu ve víno.

Zdenek Novy řekl(a)...

Proti gustu žádný dišputát.

Já osobně na Debaty mladých právníků už nejezdím (byl jsem jednou). Nečiním tak ani u jiných akcí, které se dříve konaly v ČR či na Slovensku. Jsem na to asi skutečně už příliš starý ( a zde tak trochu sdílím sarkasmus Tomáše Sobka).

Dříve jsem návštěvu obdobných konferencí bral jako společenskou událost. V tomto ohledu mohu Debaty doporučit.

Problém je v tom, že tato akce (ostatně jako většina právnických sessions v ČR) nemá žádný vědecký přínos. Její návštěva pro toho, kdo se chce (vážně) zvát právním vědcem, postrádá smyslu. To je ještě podtrženo mizivou hodnotou většiny publikačních výstupů z těchto konferencí (faktickou i tabulkovou).

Tomáš Sobek řekl(a)...

Pro jistotu: Žertoval jsem na účet názvu té akce, nic víc.

Tzv. vědecké konference mají hlavně společenský význam. Jejich hodnota není ve vědě jako takové, ale v osobním setkání.

Mimochodem, mám pocit, že lidé, kteří se už osobně setkali, spolu na blogu komunikují vstřícněji, než lidé, kteří se nikdy neviděli.

Anonymní řekl(a)...

Zdenek Novy: "Já osobně na Debaty mladých právníků už nejezdím (byl jsem jednou). Nečiním tak ani u jiných akcí, které se dříve konaly v ČR či na Slovensku..."

A co COFOLA apod. akce na MU? Myslíte, že to má větší úroveň?

Ptám se jako Pražský student takže spíše zvědavost ... děkuji.

Michal Čerý

Zdenek Novy řekl(a)...

Ad Michal Čerý:

Na Právnické fakultě v Brně se konají každý rok dvě větší konference: Dny práva (podzim) a COFOLA (jaro).

Vzhledem k tomu, že na Právnické fakultě působím, účastnil jsem se téměř všech těchto konferencí(3 roky po sobě).

Na úvod, je těžké řečené konference srovnávat s "Olomouckými debatami mladých právníků".

Ano, podobnost je tady v tom, že jde o společenskou akci.

Na druhou stranu, např. COFOLA 2008měla poměrně slušné zastoupení účastníků z různých zemí a řekl bych, že šlo o docela prestižní konferenci(v českých podmínkách). Nevím, zda "Olomoucké debaty mladých právníků" rovněž počítají se zahraničními účastníky.
V mých vzpomínkách jsem, kromě našich slovenských kolegů, nezaznamenal na "Olomouckých debatách mladých právníků" nikoho ze zahraničí. Zřejmě to lze přisuzovat odlišnému formátu konference.

Abych odpověděl na Vaši otázku, netvrdím, že jsou "Olomoucké debaty mladých právníků" horší, či lepší nez např. "COFOLA" či "Dny práva".
Podle mého názoru, "COFOLA" nebo ještě lépe "Dny práva" nicméně slibují větší potenciál kvalitních příspěvků než "Olomoucké debaty", o čemž si každý může udělat názor při srovnání textů příspěvků ve sbornících "Debat" na straně jedné a "COFOLY" a "Dnů práva" na straně druhé.

Doufám, že jsem dostatečně odpověděl na Váš dotaz.