26 února 2010

Prof. Kötz na PF UK

Byl jsem upozorněn, že na PF UK vystoupí přední odborník na srovnávací právo prof. Kötz. Pozvánky na obě přednášky najdete zde (15. 3.) a zde (17. 3.).

4 komentáře:

Šimon Klein řekl(a)...

Trošku jsem se styděl, když na přednášku přišlo pomalu více pedagogů než studentů, ale na druhou stranu je to asi hlavně vinou fakulty. Nebýt Jiného práva, tak bych se o přednášce vůbec nedozvěděl. Pravda, když jsem usilovně hledal, tak jsem dokonce nalezl malý letáček na nástěnce centra právní komparatistiky, ale to asi není zcela adekvátní publicita...

Anonymní řekl(a)...

Smiřte se s tím, že komparatistika je považována drtivou většinou právníků za "okecávačku", které nestojí věnovat ani pět minut studia. O propagaci to není, mně to do mailu studijní poslala.

Michal Nosek

Jan Komárek řekl(a)...

Tou "většinou právníků" myslíte:
a) většinu právníků na PF UK, nebo
b) většinu právníků na právnických fakultách v ČR, nebo
c) většinu právníků v ČR, nebo
d) většinu právníků v EU, nebo
e) většinu právníků v Evropě, nebo
f) většinu právníků na celém světě?

Nebo je "většinou právníků" to, co si myslíte Vy osobně? Ne že bych čekal, že na tu otázku odpovíte, jen mě nepřestává překvapovat, s jakou lehkostí je zde na JP, ale i jinde, možné vyslovovat takové kategorické soudy.

Ale jinak souhlasím, o propagaci srovnávacího práva to zcela určitě není;-) (Vladimír Just mi snad promine tu floskuli.) Potřeba srovnávacího práva se zřejmě mezi skupinami uvedenými ad a) až f) dost liší...

Anonymní řekl(a)...

Samozřejmě, že myslím většinu těch právníků, kteří jsou v dojezdové vzdálenosti od Prahy (dejme tomu Čechy). Neberte to prosím jako kritiku oboru (mě osobně komparatistika celkem bavila, na druhou stranu to občas sklouzne ve slovíčkaření anebo do "keců" o rozdílných principech, které slouží lépe než kdejaké komerční sedativum)ale berte to jenom jako suché konstatování faktu. Problém náhodného a pomalého fungování práva před soudy v ČR je totiž problém daleko "nižší" povahy než jsou akademické hádky o rozdíleném pojetí např. vlastnického nebo obligačního práva. Je to především lenost, formálnost, uplácení, neznalost zákona i judikátů. Pokud by se vedla diskuse o tomto, tak by do Prahy přijela daleko větší suma lidí.


Michal Nosek