15 února 2010

JHHW na francouzském skřipci

Do září minulého roku jsem si myslel, že trestní stíhání za kritickou recenzi odborné publikace je možné jen v totalitních režimech. Francouzská justice mě vyvedla z omylu. Teď je tato historka konečně dostupná "černé na bílém", takže ji mohu vypustit i na JP. Podrobnosti o trestním stíhání Josepha Weilera za to, že v pozici editora odmítl stáhnout kritickou recenzi z http://www.globallawbooks.org, naleznete v úvodníku k poslednímu číslu European Journal of International Law (zde).

P.S. Karin N. Calvo-Goller (autorce dotčené kritickou recenzí, která iniciovala trestní stíhání) přeji R. I. P. Není asi lepšího způsobu, jak spáchat akademickou sebevraždu.

15 komentářů:

Michal Bobek řekl(a)...

Ano ano, o této kauze už chvilku šuškají evropské akademické tamtamy, teď koukám, že už je i "coming-out" ;-)

Nu, alespoň bude mít strýček Weiler motivaci pro další seminární výuku: https://its.law.nyu.edu/courses/description.cfm?id=6788

Předpokládám, že NYU bude od příštího roku nabízet nový výběrový kurz: "The Passion of Joseph: The Paris Trial" ;-)

David Kosař řekl(a)...

:)

Anonymní řekl(a)...

Před několika lety britská profesorka tlumočení z Manchesterské velkovýkrmny s názvem Univerzita sama původem z Egypta vyházela z redakční rady St. Joseph Publishing všechny profesory Izraelského občanství, protože nechtěla podporovat "zločinecký" stát. Ozvalo se pár lidí (Harvard) ale profesorka tam působí dál.

Jindra Horká

Jakub Jošt řekl(a)...

Ja mam toho Weilera tak rad:).

"The common experience of Eurpeans who have taken the course is amazement as to how much they learnt. "

Anonymní řekl(a)...

Mně ten jeho kurz The Passion of the Christ: The Trial of Jesus Seminar přijde nechutnej už podle popisu. Klasická ukázka jak dělat ze sebe něco jiného než sem. Na jednu stranu zvolí skandální název kurzu, aby zaujal osazenstvo, a na druhou stranu chce "vážné zájemce" a neperverzáky. Klasická ukázka průměrné americké přetvářky.


Jan Michna

Zdenek Novy řekl(a)...

Bohužel jsem nemohl najít tu recenzi na uvedených webovkách.

Jinak je pro mně postup autorky recenzovaného díla dosti nepochopitelný. Myslím, že je velký problém v akademické sféře, pokud se autor(ka) domnívá, že jeho (její) výtvor je bezchybný. Navíc v tomto případě, kdy na knihu autorky vyšla i pozitivní recenze, se její reakci divím dvojnásob.

Jinak mě trochu překvapuje, že autorka řeší celou věc v trestním řízení, když by mohla využít obč. soudním řízení a v jeho rámci žalobu na ochranu osobnosti.

Osobně si myslím, že trestní řízení ve Francii může dopadnout jen jediným způsobem, tedy pokud má být Francie považována i nadále za demokratickou a civilizovanou zemi.

Doufejme, že celá tahle záležitost není předzvěstí hromadné cenzury akademických recenzí ze strany policie a státních zástupců, kdy budou tito hodnotit pravdivost, nebo nepravdivost jednotlivých kritických tezí autora(resp. recenzenta).

Anonymní řekl(a)...

Jen jestli se nepletou pojmy. Správní trestání a trestní věci se rozlišují v různých zemích různě. Podle mě zde jde jen o správní trest, že nejde o civil, ale také nejde o trest.

Jako kriterium trest/civil bch v tomto případě volil, zda je možné jít sedět. A to nehrozí.

Ivan Suchý

Michal Ryška řekl(a)...

V těchto souvislostech jsem si vzpomněl na úsměvnou kauzu Aničky Dajdou řešenou Vojtěchem Ceplem, který žalobu zamítl s tím, že v naší zemi lze svobodně o každém tvrdit, že neumí zpívat. Viz. i článek Tomáše Němečka:

http://domaci.ihned.cz/c1-20426200-primitiv-krupan-a-monstrum-cili-o-umeni-urazet

Jakub Jošt řekl(a)...

nepoznam sice francuzske pravo, ale nerozumiem, ako moze vzdelana pravnicka, navyse akademicky cinna, vyrukovat na svojho kolegu s takto slabym case-om. Okrem toho, co si od toho slubuje? Ak bude ta obzaloba vyslysana, clanok stiahnuty a sankcie udelene, akej povesti sa bude tesit medzi kolegami, tj. ake budu dalsie recenzie, ak nejake vobec?

Jakub Jošt řekl(a)...

Ad Jan Michna,

vtipny ci expresivny nazov a na studium narocny obsah sa predsa nevylucuju, oder?

David Kosař řekl(a)...

Ad Zdenek Novy:

Pokud ted kliknete na link "http://www.globallawbooks.org" v textu postu, presmeruje Vas to primo na zminovanou recenzi.

Anonymní řekl(a)...

ad Jošt : nevylučuje se vůbec nic, jen je to málo pravděpodobné. Naopak když zvolíte v českých podmínkách název kurzu na PF UK typu :

Promlčení a prekluze v kalhotkách I.

a do popisu napíšete, že jde o těžký kurz a že hledáte opravdu vážné zájemce, je velice pravděpodobné, že naberete perverzáky a hlupáky, kteří dájí více na název než na obsah.


Jan Michna

Tomáš Sobek řekl(a)...

Záleží na tom, jestli ty kalhotky jsou s kapsama.

Zdenek Novy řekl(a)...

Ad David Kosař:

Děkuji moc, už jsem to našel.

Anonymní řekl(a)...

ad Sobek :
samozřejmě, že jde o přednášku o promlčení v autorském právu, tj. o Krtečkovi.
O to větší zklamání by ale následovalo a na přednášky by se těšili se jenom studenti-pedofilové, studenti-zoofilové a studenti-nevyzrálí.

V jakých kurzech učíte?

Jan Michna