11 ledna 2010

Do Štramberka II

Krátký update ohledně justičního dění na druhé straně řeky Moravy: do Štrasburku se zjevně nevydají pouze čeští uchazeči o funkci právního asistenta, ale také část slovenských justičních problémů (nověji viz zde, zde či zde). Poté, co se zvolení Štefana Harabína přelilo před Ústavní soud, kde tak nějak vyschlo, tak skupina slovenských soudců podala k 31. 12. 2009 stížnost do Štrasburku. Text stížnosti je k nahlédnutí zde. Představa, že by Evropský soud pro lidská práva vydal předběžné opatření, ve kterém by Š. Harabínovi uložil, aby se zdržel výkonu funkce předsedy Nejvyššího soudu, mě zaujala.

7 komentářů:

Jiří Kmec řekl(a)...

Tak před lety ho vyprovodili dveřmi (viz částečné rozhodnutí ze dne 9. 7. 2002 a konečné rozhodnutí ze dne 29. 6. 2004 o přijatelnosti stížnosti č. 62584/00 Harabin proti Slovensku) a teď jim tam byl znovu hozen oknem ...

Jakub Jošt řekl(a)...

V tejto suvislosti mi napada jeden clanok, kde autor tohto blogpostu tvrdil, ze samosprava problemy neriesi, ale presuva...nuz, veru tak.

Anonymní řekl(a)...

Text staznosti 4 sudcov som nasiel tu:
http://www.sudcovia.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=140:staznost-na-eslp&catid=35:dokumenty&Itemid=27

Ja som tu staznost pochopil inak. Sudcovia sa domahali vydania docasneho opatrenia na Ustavnom sude SR. Ten take opatrenie nevydal, tak sa obratili na ESLP, aby rozhodol, ze SR porusila pravo stazovatelov na spravodlivy proces. Ziadaju urychlene prerokovanie veci, ale nenasiel som, aby sa u ESLP domahali docasneho opatrenia.

Je podla Vas mozne, aby ESLP vydal docasne opatrenie takehoto charakteru? Podla mojho nazoru totiz neexistujepravny narok na vydanie docasneho opatrenia, to je iba v diskrecnej pravomoci Ustavneho sudu.
A takisto nevidim priamy vztah medzi tym, ze Stefan Harabin bol do funkcie zvoleny protipravne a tym, ze takyto postup zasiahol do subjektivnych prav stazovatelov. Pretoze sudcovia sa domahaju na Ustavnom sude toho, aby bola pravne akty suvisiace vymenovanim Stefana Harabina do funkcie predsedu NS SR uznane za protiustavne, ale sami tvrdia, ze ich konkretne prava boli porusene derivativnymi ukonmi predsedu NS SR. Ten presny zasah do ich subjektivnych prav mi tam nejako v staznosti chyba. Dakujem za nazory skusenejsich pravnikov, sam som este len student.

Pavol Suta

Lubomir Majercik řekl(a)...

Dumou prave prosel 14. protokol. Jestli bude ratifikacni proces ukonceny jeste ted v lednu, tak by mohl protokol nabyt pravni moci uz 1.5.
Tim padem se prodluzuje mandat stavajicich soudcu, je otazka, jaky to bude mit dopad na postaveni soucasnych kandidatu vybranych Ministerstvem spravedlnosti.

Jiří Kmec řekl(a)...

Ad LM/
Při vyhlášení výběrového řízení se s tím počítalo a MSp si vyhradilo pro případ vstupu Protokolu č. 14 v účinnost "právo vypsat nové výběrové řízení a k výsledkům případně již proběhlého výběrového řízení nepřihlížet." Všichni kandidáti byli na tuto eventualitu ještě výslovně upozorněni.
Nicméně je to jen právo, nestane se tak automaticky. Materiál s kandidátní listinou již prošel vládním připomínkovým řízením, jaký bude dále postup, je na rozhodnutí vedení MSp. Pokud by již kandidátka byla vládou schválena nebo dokonce předložena Parlamentnímu shromáždění, bylo by to celé asi trochu komplikovanější.

Anonymní řekl(a)...

a nechcete jít někdo do Číny? doporučuje všem českým konkurzním soudcům.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/8467064.stm

Petr Hanus

Unknown řekl(a)...

Na ďalšieho z autorov sťažnosti (okrem JUDr. Paludu už aj na JUDr. Gavalca) podal Harabin teraz návrh na kárne stíhanie, údajne za "neprehlbovanie si vedomostí".
http://tv.sme.sk/v/13668/tv-spravy-harabin-opat-tresta-sudcu.html

Hana Lupačová