07 října 2009

Ten reálný Dworkin a přicházející Spravedlnost pro ježky

Když už přišla v souvislosti s čtenářským apetitem "jinoprávníků" řeč na Dworkina. Toho "reálného" z NYU (k němu viz např. můj dřívější post) i toho "fiktivního" od R. Zelaznyho (btw také jsem na něm "ujížděl" a doma mám příslušnou ságu kompletní ;o), byť vezme-li člověk do úvahy kontext Zelaznyho světa v příslušném příběhu tak realita a fikce (stíny) získají úplně jiný rozměr. :o)

Nicméně tímto postem jsem chtěl jen upozornit na (již proběhlou) konferenci k Dworkinově nové knize, která by měla být publikována v průběhu příštího roku.

Konkrétně se jedná o knihu Justice for Hedgehogs a Dworkin v ní má velké ambice, a to konkrétně s přesahy mimo právní a politickou filosofii (přičemž jeho dřívější pokusy o takové přesahy byly - alespoň dle mých omezených znalostí - vnímány jako dosti nezdařilé). Ostatně její vznik má již nějakou historii a její části byly v různé formě a stádiu rozpracovanosti již v minulosti (a to již v letech 2005 či 2006) puštěny do éteru. Viz např. starší výňatky zde. Ostatně si pamatuji jak Nicos Stavropoulos to s námi právě na základě takového draftu diskutoval na jednom ze seminářů v Oxfordu.

Jak jsem vyrozuměl, kniha se dostává do závěrečných stádií a měla by být v průběhu příštího roku publikována. V září tohoto roku se k ní konala poměrně velká (alespoň dle obsazení) konference. Viz např. propagační materiál zde (btw - na přebalu je stejná fotka, jako když jsem k Dworkinovi svou doušku přidával minule, asi se sám sobě na té fotce líbí ;o).

Pro stručné shrnutí hlavních tezí, které bude Dworkin zřejmě proponovat v dané knize, viz např. Dworkin's Justice for Hedgehogs: A Sneak Preview

Sám jsem na danou knihu a její přijetí zvědav. Jinak - proč Dworkin používá pojem Spravedlnosti pro ježky neuvádím záměrně - lze si to přečíst např. v tom propagačním materiálu o konferenci.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

M. Novotný A já se těším na páté, ještě více rozšířené vydání Teorie práva pana profesora Gerlocha. Co nového asi na nás ten lišák chystá?

Anonymní řekl(a)...

Asi bude muset ten náš profesor změnit své stanovisko v posledním dílu, že US může jen na obyčejné zákony a že jeho nález má sílu zákona.


Michal Janda

David Kosař řekl(a)...

Pro nedočkavce přikládám link, kde najdete dvě kapitoly chystané Dworkinovy knihy (netvrdím, že jde o konečné verze):

http://www.law.nyu.edu/ecm_dlv1/groups/public/@nyu_law_website__academics__colloquia__legal_political_and_social_philosophy/documents/documents/ecm_pro_062987.pdf

pokud neklapne odkaz přímo na PDF soubor, tak zkuste stranky "Colloquium in Legal, Political and Social Philosophy" (ostatně ani ostatní papery tam uvedené nejsou špatné):

http://www.law.nyu.edu/academics/colloquia/clppt/index.htm

na té přednášce, kde Dworkin prezentoval svuj paper "Obligation and Law", jsem byl a nijak zvlášť mě nenadchl. přijde mi, že Dworkin je nejlepší v roli komentátora, moderátora či kritika.