29 července 2009

Forza HUDOC!

„Štrasburský NALUS“ se – jak se zdá – chystá učinit další krok na cestě k vlastní dokonalosti. V textu jednoho ze včerejší várky šestnácti čerstvých voňavých rozsudků se totiž objevily odkazy na jiné judikáty ESLP vybavené hypertextem.

Pokud se nepletu, stalo se tak vůbec poprvé; pokud se pletu, tak jsem si toho alespoň poprvé všiml. Dosud ESLP používal hypertextové odkazy myslím pouze u vysvětlivek, které ale v textu rozhodnutí nebyl takový problém najít (ačkoli v případě několika připojených odchylných stanovisek nemusí být vždy hned zřejmé, která z těch sedmi vysvětlivek označených číslem 1 je ta pravá). Sem tam hypertextem ESLP odkazuje i na nějaké internetové stránky, například na wikipedii (sic!).

Pravda, zatím se privilegia hypertextového odkazu z mně neznámého důvodu dostalo pouze čtyřem rozhodnutím z těch, na něž je v onom průkopnickém rozsudku odkazováno, ale začátky – jak známo – nebývají lehké.

Věřím však, že nejde o práci šotka či důsledek dlouhé chvíle nějakého informatika, ale o jakýsi pokusný balonek a že alespoň všechna nová rozhodnutí v HUDOCu publikovaná budou napříště vybavena touto vymožeností (netuším, nakolik neskromné by bylo přání vybavit hypertextovými odkazy také všechny již publikované judikáty). Tajně jsem po něčem takovém toužil zejména ve chvílích, kdy jsem se snažil dopátrat se „konce vlákna“ určitého principu tradovaného judikaturou ESLP, což je poněkud zdlouhavé, musí-li člověk otvírat stále další a další okna a znovu a znovu vyhledávat namísto pouhého kliknutí na hypertextový odkaz.

Bylo by nicméně dobré, pokud by se odkaz otevřel v nové záložce či v novém okně. Nyní se to otevírá jako jakési podokno nebo co ... no raději se na to podívejte sami: oním pionýrem je rozsudek Janusz Białas proti Polsku (§ 43).

10 komentářů:

MCJ řekl(a)...

Ten odkaz na Janusze proti Polsku háže error:

msxml4.dll error '80004005'

Required property does not have a valid value.

/tkp197/xml.inc, line 64

Mormegil řekl(a)...

To otevírání v „podokně“ je očividně jen chyba tvůrce toho webu (kvůli používání framů). Otevření v novém okně/záložce ale ve většině prohlížečů funguje kliknutím prostředním tlačítkem.

-- Petr Kadlec

Jiří Kmec řekl(a)...

Ad JP/
Hm, ráno byl odkaz OK, teď už je zase rozsudek pod jinou URL adresou. Opravil jsem to, tak jsem zvědav, jak dlouho to vydrží.

Ad PK/
Dík za tip s prostředním tlačítkem :-)

Lubomir Majercik řekl(a)...

Není to náhoda, HUDOC bude procházet celkovou (a zaslouženou) rekonstrukcí. Jestli máte jakékoli připomínky k jeho stávající podobě, sem s nimi, rád je přepošlu vývojářům.

Jiří Kmec řekl(a)...

Ad LM/
Díky za potvrzení přímo od pramene ;-)
Před časem byla na HUDOCu možnost připomínky vznést v rámci poměrně složitého dotazníku, který si vynucoval odpověď na každou otázku, jinak nechtěl pustit na další stránku, což mne asi na třetí straně (tuším celkem z osmi) přestalo bavit.
Právě ty hypertextové odkazy byl asi takový nejzásadnější podnět, který jsem k tomu měl.
Jinak mne třeba napadá, že rozhodnutí se (narozdíl od rozsudků) do HUDOCu strkají s různě dlouhým zpožděním, takže když si dneska vyjedu třeba posledních 100 rozhodnutí (seřazených podle data) a totéž učiním za týden, tak nově přidaná rozhodnutí nebudou všechna nutně na začátku seznamu, ale budou tak různě promíchaná s těmi staršími, avšak dříve přidanými. Což trochu ztěžuje pravidelné sledování nové produkce, ale nejsem si jist, jestli to je (jen) problém IT.

Lubomir Majercik řekl(a)...

JK) Hypertextové odkazy už jsem předal dál, ty rámce se mi taky nelíbí. Co se týče druhého podnětu, jestli tomu rozumím dobře, tak např. některá rozhodnutí z 28.7. jsou vložena 28.7. a některá až 30., zatímco už tam byla vložená rozhodnutí z 29.?

Jinak, jak jsem se právě dočetl, HUDOC nám slouží už více než 10 let. Část změn (zejména vylepšené vyhledávání a interface) bude zprovozněna už letos, další část příští rok. Zároveň probíhá testování podávání stížností elektronickou cestou, vlády zase mohou využívat zabezpečené stránky, pomocí nichž komunikují se soudem.

Jiří Kmec řekl(a)...

Ad LM/
Přesně tak, i když ta zpoždění jsou zpravidla delší než několik dní (např. rozhodnutí Soudu v nekomunikovaných věcech nám někdy přijdou na vědomí o týden či dva dříve, než se objeví v HUDOCu, podobně třeba když je komunikována stížnost s částečným rozhodnutím o přijatelnosti.
Když se teď podívám na HUDOC, tak je tam poslední rozhodnutí z 27.7. a další pak až ze 7.7. Předpokládám, že se tam později objeví nějaká další rozhodnutí vydaná rovněž 27.7. nebo ještě dříve (pokud teda Soud zrovna nemá letní spánek ;-).

Těch zabezpečených stránek ke komunikaci se Soudem začala myslím jako první - světe div se - využívat ruská vláda (přeci jen než to tam tou poštou došlo ...) a naše vláda už to využívá také nějaký ten měsíc. Je to určitě dobrá věc.

Guy Peters řekl(a)...

HUDOC je něco příšerného. Permalinky nefungují a ani nikdy nefungovaly. Podle mého názoru jde o dočasnou cache, která je za nějakou dobu (za den?) smazána. Schválně si zkuste tento odkaz, který mi momentálně funguje, ale předpokládám, že brzy přestane.

Jiří Kmec řekl(a)...

Je to tak. Jednou jsem odkazy na rozhodnutí pracně nabouchal do powerpointové prezentace a po čase některé nefungovaly, jiné zase odkazovaly na úplně jiná rozhodnutí. Ostatně ty linky v postu jsou již opět nefunkční. A přímý odkaz na konkrétní rozhodnutí, který v postu oslavuji, jsem od té doby neviděl ani jeden.

Guy Peters řekl(a)...

Co se týká permalinků, nejlepší je často kritisovaný NS ČR (ale uvidíme, co s ním udělá reforma) a ESD. NSS po reformě vyhodil původní interní identifikátory, což rozhodně nelze považovat za odpovědný přístup.

NALUS má podivný engine, kde hluboký odkaz často funguje až na druhý pokus a ještě nesmyslně hlásí: "Výtah z dokumentu není k dispozici". Příklad.