10 června 2009

PhD Comics

Zvažujete zápis do doktorského studia? Nebo už „jste v tom“ a přemýšlíte, co Vás čeká v následujících letech či zda to rovnou nezabalit?

Pokud se Vás týká první otázka, tak přestaňte číst. Pokud se Vás týká otázka druhá, tak si jistě užijete PhD comics (a to dvakrát více než ti ostatní – tzv. „non-PhD-candidates“). Tento comics Vám totiž bude číst přímo z duše. Můžete si prohlédnout na zkoušku jeden z 200 nejlepších dílů (tzv. „stripů“), brousit archivem nebo si rovnou nechat zasílat nejnovější stripy). Ale pozor, autoři dobře vědí, proč zdůrazňují, že bez správného dávkování může mít čtení tohoto comicsu zcela devastující účinky na Váš výzkum…
A pokud náhodou píšete disertační práci (nebo už máte za sebou první/druhý/…/šestý/…/x-tý rok doktorského studia a ještě jste nezačali psát – typický „český model“), pak je tu pro Vás What is a Thesis? Jestli máte ale zrovna tvůrčí krizi, tak běžte radši na pivo.
P.S.: PhD Comics běží už více než 10 let, takže pro některé čtenáře JP to může být již obehraná věc. Mně se však podařilo na PhD Comics narazit teprve nedávno a myslím (doufám), že v ČR ještě zprofanovaný není (minimálně ne v právnických kruzích).

4 komentáře:

Michal Strnad řekl(a)...

Také jsem na PhD komiks narazil teprve nedávno, a to při testování nového Kubuntu. Proč se o takovou informaci dělím: nové linuxové distribuce postavené na desktopovém prostředí KDE 4 mají pěknou grafickou nástavbu nazvanou Plasma, která dovoluje umístění různých miniaplikací na plochu. Nu a jednou z těch miniaplikací je i komiksový strip, kde je možné volit z desítky zdrojů, mezi kterými je mj. i PhD komiks. Takže pokud jste už unaveni dominanci zneužívajícími a nefungujícími systémy a chcete něco funkčního, oku lahodícího a s třešničkou navrch, vyzkoušejte Linux s novým KDE (Kubuntu, OpenSUSE...) a po pár kliknutích máte čerstvou várku extra dry humoru každý den pěkně na obrazovce vašeho PC. A zadarmo. Konec reklamního okénka.

Anonymní řekl(a)...

To je už taková klasika. Letělo to i na facebooku než jsem ho zrušil. Ono je to sice celkem vtipné - na druhou stranu si jeden uvědomí, že dnes je doktorské studium pásová výroba průměrnosti.

Ivan Drtina

Anonymní řekl(a)...

Když už jsme u komiksů, jeden pěkný studentský je také zde. Myslím, že je většinou trefný nejen pokud jde o autorovu fakultu.

Hanka Vítová

Michal řekl(a)...

Na stěně mi tu visí kalendář od autora PhD comixu. Pro červen má velmi výstižné motto:

Choose one:
[ ] Congratulations graduates!
[ ] Oh well, maybe next year.


Kdo nezažil, nepochopí :)

P.S.: A "náš" matfyzácký komix, na který upozorňuje Hanka Vítová v předcházejícím komentáři mohu také jen doporučit