29 června 2009

Nebojme se diskriminace

Nejvyšší soud USA zveřejnil dnes rozhodnutí z oblasti diskriminace v pracovněprávních vztazích, které jistě vyvolá řadu vzrušených debat. Případ se týká sporu 17 bílých a jednoho hispánského hasiče, kteří složili úspěšně příslušné zkoušky a měli být povýšeni. Město New Haven v Connecticutu se však zaleklo toho, že mezi úspěšnými absolventy nebyl žádný požárník černé pleti, a z obavy před možnými žalobami kvůli diskriminaci nepovýšilo nikoho (čímž si tedy vykoledovalo žalobu z druhé strany).

Nejvyšší soud dal zapravdu žalobcům, když dospěl k závěru, že obavy města nebyly v daném případě v žádném ohledu odůvodněné. Postavil se tak proti rozhodnutí US Court of Appeals for the Second Circuit, na němž se podílela nynější kandidátka na soudkyni Nejvyššího soudu Sonia Sotomayor. Verdikt zněl 5 (Kennedy, Roberts, Scalia, Thomas, Alito) ku 4 (Ginsburg, Stevens, Breyer, Souter), což je již samo o sobě dostatečnou reklamou na toto rozhodnutí. Odkaz na jeho text je možno nalézt například v článku na serveru New York Times, který celou kauzu pěkně shrnuje.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

jak vidím, tak k zachování zdravého rozumu v USA vede dlouhá cesta.
To rohodnutí je komické, protože jejich práva byla ukojena v rámci antidiksriminace nikoliv na základě prosté rovnosti bez ohledu na barvu plěti. Bylo nutné pro úspěch tedy tvrdit, že jsou bílí (případně hispánisticky zabarvení) a nikoliv, že jsou lidé. Hnus.

Je mi líto, ale americké právo (obecně) je 100 let za opicema a bylo by trapné ho považovat za inspiraci. O pojetí jejich sexuální a rodinné morálky nechci ani psát, stačí si přečíst Babičku.


Petr Tratil

Anonymní řekl(a)...

a) Co je v Babičce za sex ? Jejich předstírané puritánství je ale úchvátné, to je pravda :-)

b) Podobné spory jsou ukázka boje dvou principů dovedených až ad absurdum. Člověk a spravedlnost se v tom pak ztrácejí. Myslím, že jde z hlediska Evropana v USA o značný úpadek práva, ale to není nic nového.

Jiří Kvasil

Daniel Spratek řekl(a)...

Vzhledem k hysterii, jaká v USA v oblasti (anti)diskriminace panuje, jsem přesvědčen, že obavy města byly v daném případě naprosto odůvodněné.

Anonymní řekl(a)...

Konečně !! Bílej jihoafričan dostal v Kanadě azyl kvůli rasismu.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/8233004.stm

South Africa's ruling African National Congress has condemned as "racist" a decision by Canada to grant a white South African man refugee status.

Vojtěch Sladký