19 prosince 2008

Nábor a vzpomínka aneb dvakrát o veřejné žalobě z různě starých soudků

Předvánoční čas chystá opravdu různé náhody. Hned poránu jsem v poště našel náborovou prosbu kamaráda Petra Černého, zda bychom na JP v cyklu „Samá pozitiva a životní jistoty“ neuveřejnili vyhlášení výběrového řízení na státní zástupce k Okresnímu státnímu zastupitelství v Ústí nad Labem, kde působí i on, což je určitě nejlepším doporučením, že se jedná o kolektiv aspoň zčásti mladý a příjemně společensky vyladěný. Požadavky jsou fakticky vymezeny jen zákonem, takže každý má šanci a čtenáři JP by prý byli pro tento orgán státní moci jistě přínosem. Uzávěrka je do 16.ledna 2009 a další informace jsou k dispozici zde.

Nu, a aby se mi nestalo, že náhodou nějaký můj post bude konečně praktický a do světlé talárové budoucnosti zaměřený, tak jako doplněk k této anonci, která možná ovlivní osobní budoucnost některého z našich čtenářů, mi přišlo upozornění na článek v Mladé frontě dnes, který je přístupný i elektronicky a který se týká naopak celkové minulosti státního zastupitelství, pardon prokuratury. Konečně se totiž podařilo novinářům komplexněji vyzpovídat komunistického prokurátora z padesátých let Karla Vaše. Přestože je tento článek nazvaný „Byl jsem humánní, říká totalitní kat, který poslal na smrt generála Píku“ krátký a je spíše „upoutávkou“ na připravovaný dokument o této temné postavě minulosti organizace, do jejíž nástupnické pobočky v Ústí nad Labem vás tu lákáme, už těch několik citátů dokáže zaručeně pokazit cokoli, co by připomínalo sváteční atmosféru předvánoční mezilidské dobroty a mrazivě sfouknout všechny svíčky na pomyslném adventním věnci.

Pokud by takto zapůsobil i na vás, pak se omlouvám, ale slibuji, že na vyvážení už mám v rukávu (postupně bobtnajícím nápady, jejichž realizaci v posledních měsících zbraňoval vír příjemných, ale neodkladných pedagogických povinností právě skončivšího podzimního semestru) jeden pozitivní post a jako nadílku několik dílů telenovely o mladém legislativci.

Žádné komentáře: